הממשלה אישרה את תוכנית נתניהו להאצת הבנייה למגורים
עד לאישור החקיקה יוקמו מיידית ועדות נוספות לצד הוועדות המחוזיות הקיימות שיעסקו אך ורק בקידום תוכניות ממשלתיות; מיקום הקרקעות עדיין לא פורסם; החברה להגנת הטבע בתגובה: "במקום למצוא פתרון אמיתי למצוקת הדיור, נתניהו שוב שולף, בפזיזות, תוכנית שתסב למדינה נזקים כבדים"
התוכנית להאצת הבנייה למגורים המכונה גם "תוכנית 18 החודשים", או כפי שכינה אותה נתניהו "סופר טנקר לבירוקרטיה", אושרה היום (א') בממשלה. מדובר בתוכנית חירום שגובשה על ידי משרדי הפנים, השיכון והבינוי והאוצר, בשיתוף עם משרד ראש הממשלה, ומטרתה לאפשר את קידום בנייתן של כ-50
בתקופה זו ייכנסו התוכניות שייבחרו לרשימה שתעניק להם עדיפות מלאה לטיפול בוועדת דיור לאומית. רשימת הקרקעות הנבחרות עדיין לא פורסמה, אך על פי הערכות מדובר בעיקר בקרקעות חקלאיות וכאלה הנמצאות בשטחי בסיסים צבאיים המיועדים לפינוי, בעיקר באזור המרכז. את רשימת התוכניות תקבע הממשלה על פי קריטריונים שייקבעו מראש על ידי משרד השיכון ומינהל מקרקעי ישראל.
לפי התוכנית, כדי לזרז את הליכי הבנייה יוקמו בחקיקה ועדות דיור לאומיות (וד"ל) שמטרתן לעקוף את הביורוקרטיה של ועדות התכנון ולקדם את התוכניות בזריזות. עד לאישור החקיקה יוקמו מיידית ועדות נוספות לצד הוועדות המחוזיות הקיימות, שיעסקו אך ורק בקידום תוכניות ממשלתיות. תוכניות בנייה שנמצאות בהליכי אישור יקבלו סימון המייחד אותן כ"תוכניות להאצת הבנייה". רשימה של כ-50 אלף דירות תתחדש באופן שוטף. כאשר תוכנית אחת תצא מהרשימה, בשל אישור או בשל הקפאתה או ביטולה, תצורף לרשימה תוכנית אחרת במקומה.
הפתרון שיזם נתניהו דומה ליוזמה שנמצאה בשנות התשעים לצורך שיכון העולים החדשים שהגיעו לישראל. אלא שהפעם הגורם שהוביל לתוכנית נבע מעליית מחירי הדיור בשנתיים האחרונות, ולאור המחסור בהיצע ושיווק של קרקעות מתוכננות לבנייה למגורים. בממשלה מעריכים, כי התוכנית החדשה, בשילוב עם הרפורמה במינהל מקרקעי ישראל, נועדו להתמודד עם מצוקת הדיור ולייצר בניית אלפי יחידות דיור בכל הארץ.
ראש הממשלה, בנימין נתניהו, אמר היום בפתח ישיבת הממשלה כי ישראל מפגרת בתחום התכנון והבנייה. "כל שנה נוצר פער של 10,000 דירות, לאורך עשור זה פיגור של עשרות אלפי דירות - והפער הזה פוגע בצעירים, בזוגות צעירים ובחיילים משוחררים, שידם אינה משגת כדי לממן את המחיר הגואה של הדירות, כי אין מספיק דירות. בתהליך הרגיל לא נוכל לסגור את הפער הזה. כאן אנחנו מביאים כביש עוקף בירוקרטיה שיכול לאפשר לנו במשך 18 חודש, או פחות, להכין מלאי של 50 אלף דירות לפחות ואולי הרבה יותר, על מנת להקל על מצוקת הדיור במדינת ישראל".
"התוכנית תסב למדינה נזקים כבדים"
עם זאת, לתוכנית מתנגדים רבים בקרב הארגונים הירוקים, ראשי ערים ואנשי אקדמיה. מהחברה להגנת הטבע, החברה במטה לתכנון אחראי נמסר בתגובה לתוכנית: "במקום למצוא פתרון אמיתי למצוקת הדיור, נתניהו שוב שולף, בפזיזות, תוכנית שתסב למדינה נזקים כבדים: הווד"לים ייצרו כאוס תכנוני וייפתחו פרצות לספקולנטים ודיור למרבה במחיר והזוגות הצעירים והאוכלוסייה הנזקקת ייאלצו להמתין לרפורמה הגרנדיוזית הבאה. מחקרים הראו שהוול"לים של שנות התשעים לא סיפקו דיור זול לעולים ולנזקקים, אלא הסבו נזקים תכנוניים וסביבתיים אדירים, שכולנו סובלים מהם עד היום. הפתרונות לבעיות הדיור פשוטים וכתובים על הקיר: יש לחזק את מערכת התכנון, לא להכריז עליה מלחמה ולתגבר את מערך הרישוי בתקציבים ותקנים, על מנת להשיג את המטרה הלאומית של דיור בר השגה".
עו"ד עמית ברכה, מנכ"ל אדם טבע ודין, אמר בתגובה לאישור התוכנית, כי "מדובר באחת מהצעות החוק הדרקוניות, הפגומות והבלתי דמוקרטיות שנולדו בממשלת ישראל. התוכנית תעקר מתוכן את מוסדות התכנון ואת יכולתו של הציבור לקחת חלק בהליכים התכנוניים. אדם טבע ודין בוחנת את כל הכלים העומדים לרשותה על מנת לעצור את הניסיון של ראש הממשלה להמיט אסון על המרחב הציבורי בישראל".