תוכנית נתניהו: תוך שנה וחצי תאושר הקמתן של 50 אלף יחידות
רה"מ הציג את תוכנית החירום בתחום הנדל"ן: תוכניות הבנייה יאושרו ב"וועדות דיור לאומיות" (וד"לים) שיפעלו כוועדות משנה של ועדות התכנון המחוזיות ויעסקו רק בבנייה למגורים. נתניהו: "הרפורמה תוביל לשינוי דרסטי ותקדם את ישראל, שהיא אחת המפגרות הגדולות בעולם בתחום זה"
במסגרת התוכנית יובאו לאישור מהיר תוכניות להקמת כ-50 אלף יחידות דיור בתוך 18 חודשים. התוכניות יאושרו ב"וועדות דיור לאומיות" (וד"לים) שייפעלו כוועדות משנה של ועדות התכנון המחוזיות ויעסקו אך ורק בתוכניות בנייה ומגורים, ולא ימתינו בתור יחד עם עוד מאות תוכניות אחרות של בנייה למסחר ולתשתיות.
ראש הממשלה אמר שבכוונתו להביא את תוכנית החירום להאצת הבנייה לאישור הממשלה כבר ביום ראשון הקרוב. "עליית מחירי הדיור בשנתיים האחרונות היא תוצאה של מחסור בהיצע ושיווק של קרקעות מתוכננות לבנייה ומגורים כתוצאה מהליכים בירוקרטיים ארוכים", אמר.
ראש הממשלה הדגיש, כי התוכנית היא "המענה הטוב ביותר למצוקת הדיור. חייבים לפרוץ את מעגל התייקרות הדיור כדי לתת פיתרון מהיר ומיידי לזוגות צעירים ומשפחות צעירות ולסבל שנגרם להם. הרפורמה תוביל לשינוי דרסטי תקדם את ישראל שהיא אחת המפגרות הגדולות במדינות העולם בתחום זה. התוכנית אמורה להיות הסופרטאנקר נגד הבירוקרטיה".
נתניהו: המינהל - גוף לא בריא
נתניהו הדגיש כי הוועדות החדשות יוכלו לאשר תוכנית תוך מספר שבועות, במקום תקופה של 7 שנים - משך התהליך היום. הוא הדגיש כי שתי רפורמות נדרשו כדי לפתור את מצוקת הדיור - האחת שכבר יצאה לדרך והרפורמה במינהל מקרקעי ישראל שלדבריו נתקעה בגלל בעיות שכר של העובדים.
"הבעיה במנהל היא שעובדים בו אנשים טובים, אבל זה גוף לא בריא שחייבים לעשות בו מהפך מינהלי", אמר ראש הממשלה, "עם זאת גם רפורמה במינהל היא חצי עבודה, אלא אם יתלווה אליה היצע גדול של תוכניות מאושרות לבנייה למגורים בדרך שתגדיל את המלאי".
נתניהו אמר כי הרעיון צועד בעקבות הצלחת תוכנית דומה שבוצע לפני 20 שנה, לקליטת העלייה מברית המועצות לשעבר. לדבריו, התוכנית החדשה מתבססת על הלקחים והביקורת שהופקו מהתוכנית ההיא. "יש כבר נכונות בקואליציה לנקוט בצעדים יוצאי דופן לאישור מהיר של התוכנית שתביא לפתרון בעיית הגרעון המצתבר בדירות", אמר.
ניתן יהיה לערער על האישורים בוועדות החירום
השרים ישי ואטיאס אמרו שהוד"לים יהיו במתכונת מוקטנת של הוועדות המחוזיות באייוש דומה, אבל יטפלו רק בתוכניות בנייה שיקבלו את הסימון המייחד אותן כ"תוכנית להאצת הבנייה". ראש הממשלה הוסיף, כי הרשימה של 50 אלף הדירות תתחדש באופן שוטף במהלך 18 החודשים של המבצע, ואם תוכנית אחת תצא מהרשימה בגלל אישור, או הקפאה, או ביטול מיד תצורף לרשימה תוכנית אחרת במקומה.
את רשימת התוכניות תקבע הממשלה על פי קריטריונים שייקבעו מראש ע"י משרד השיכון ומינהל מקרקעי ישראל. השרים ישי ואטיאס ציינו כי ניתן יהיה לערער גם על האישורים שייתנו בוועדות החירום. "מדובר בכביש עוקף או מסלול מהיר, או מסלול ירוק", אמרו, וראש הממשלה הוסיף: "כאילו מצד אחד סוללים כביש ראשי לירושלים, ולצדו כבישים מהירים עוקפים".
אטיאס הוסיף: "כל התהליך יבוצע באופן חוקי כמו היום בהבדל אחד - הוא יהיה הרבה יותר מהיר". שר השיכון הדגיש, כי הועדות יכולות לקום כבר לאחר קבלת ההחלטה בממשלה. "לא דרוש חוק מיוחד להקמתן וניתן יהיה להרכיבן כבר בשבוע הבא כדי שיתחילו לעבוד מיד".
באשר לסמכויות הרחבות שיידרשו עבורן אמר אטיאס, כי הן יזדקקו לחקיקה מיוחדת שתוגש לאישור הכנסת בהקדם ותעבור לכל המאוחר לפני פגרת הקיץ.
השר נאמן: לדאוג לבנייה צנועה, לא למגדלים
ראש הממשלה ציין כי זימן לתדריך לתקשורת גם את שר האוצר, יובל שטיניץ, שנעדר בגלל ניחום אבלים. גם שר המשפטים, יעקב נאמן, הוזמן וסיפר כי לפני 15 שנה הציע תוכנית דומה, לפיה באתרים שיש לגביהם תוכניות בניין עיר (תב"ע) לא יידרש רשיון בנייה; בנוסף, גם כשאין תב"ע מי שיגיש תוכנית ניתן יהיה לאשרה תוך ימים ספורים ואם היא לא נדונה, האישור יינתן אוטומטית. על פי תוכניתו של נאמן, ערעורים לתוכניות אלה ניתן יהיה להגיש תוך חודש ימים.
שר המשפטים אמר: "תוכניות כאלה יתאימו לאיזורים נבחרים כפי שנהוג במדינות הדמוקרטיות". הוא הוסיף כי החשוב ביותר כעת הוא "לפתוח לאלתר מסלול מהיר לזוגות צעירים".
נאמן הוסיף, כי "הודל"ים עבדו בעבר בתקופת שר השיכון שרון ואין סיבה שלא יעבדו היום. תוכנית חירום דרושה למשוחררי צה"ל לא בגלל הכסף, כמו הסחבת בוועדות התכנון והבנייה שמקטינה את ההיצע. אם יש שעת חירום זו השעה הנוכחית, לתת לזוגות הצעירים דיור ומימון. פטור ממס על משכנתאות לא יעזור להם, כי מדובר בבעלי הכנסות נמוכות פטורות ממס". שר המשפטים הדגיש: "אל תדאגו לבניית המגדלים. המגדלים ייבנו. צריך לדאוג רק לבנייה צנועה יותר לחסרי הדיור".
יו"ר ועדת הכלכלה, כרמל שאמה-הכהן (ליכוד), אמר בתגובה: "מחירי הדיור הפכו מבעיה כלכלית לבעיה חברתית פוליטית. יוקר דיור הוא מצב אנטי חברתי המעביר יום יום הון מהשכבות החלשות אל החזקות, המחזיקות בדירות להשקעה. אם לא נגיע לבחירות עם מחירי דיור יורדים, נמצא את עצמנו יורדים מהשלטון. תוכנית הוד"לים היא שיגור טיל חץ ללב בועת הנדל"ן. המשמעות היא ירידת מחירים ודאית וממשית בטווח מיידי".