משרד האוצר: ירידה של 20% במכירות דירות חדשות ביוני
במחירי הדירות החדשות נרשמה ירידה של 0.9% לעומת יוני 2009, כשירידות חדות במיוחד נרשמו בבאר שבע. ירידה נרשמה גם ברכישת דירות להשקעה, כשהרוכשים מאופיינים ברמות שכר הגבוהות משמעותית מאשר אלו שרכשו דירה להשקעה בחודשים הקודמים - כנראה בגלל הקשחת תנאי הבנקים
נמשכת ירידת המחירים של דירות חדשות. כך, בכל אופן עולה מסקירת משרד האוצר את ענף הנדל"ן בחודש יוני. לפי הסקירה, במחירי דירות חדשות ביוני נרשמה ירידה של 0.9% - וזו למעשה המשך מגמה של ירידת מחירים המסתמנת מאז תחילת 2010. בפילוח גיאוגרפי נמצא כי הירידות מקיפות את כל האזורים,
עוד עולה מהסקירה, כי בהשוואה ליוני 2009 נרשמה ירידה של כ-6% במספר העסקאות למכירת דירות. בולטת במיוחד ירידה חדה של יותר מ-20% ברכישת דירות חדשות בהשוואה לתקופה המקבילה אשתקד. עם זאת, לפי האוצר נמשכה ביוני העלייה ברכישת דירות בהשוואה לחודש מאי, אם כי בשיעור מתון משמעותית בהשוואה לעלייה החדה שנרשמה במאי (8% לעומת 35%, בהתאמה).
במשרד האוצר מציינים עוד, כי משקל הדירות הנרכשות להשקעה מוסיף לרדת, כאשר רמתו בחודש יוני הינה הנמוכה ביותר מאז פברואר 2009. בולטת במיוחד הירידה ברכישת דירות להשקעה באזור המרכז ובאזור באר-שבע. במקביל, ניכר גידול משמעותי במכירת דירות על ידי משקיעים באזור באר שבע. ניתוח מאפייני המוכרים באזור זה מצביע על משקל גבוה (קרוב ל-50%) של משקיעים שרכשו את הדירה בשנתיים האחרונות.
עוד עולה מסקירת משרד האוצר, כי במספר אזורים, במיוחד באזור המרכז (לא כולל תל אביב) ובאזור השרון ניתן להבחין בהתארכות פרק הזמן הנדרש לביצוע עסקת מכירה בדירות יד שנייה, כאשר אינדיקציה לכך ניתן למצוא בין היתר בגידול משמעותי בשיעור הדירות המוגדרות כ"דירה בהמתנה" (הכוונה למי שרכש דירה וטרם הספיק למכור את דירתו הנוכחית).
לפי סקירת האוצר, ביוני התחדשה הירידה ברמות השכר של רוכשי דירה למגורים בהשוואה לרמות השכר של הרוכשים בחודש מאי, למעט באזורי הפריפריה הצפונית בהן חלה עלייה משמעותית. מנגד, רוכשי הדירות להשקעה ביוני מאופיינים ברמות שכר הגבוהות משמעותית מאשר אלו שרכשו דירה להשקעה בחודשים הקודמים. ייתכן וממצאים אלו מרמזים על הקשחת התנאים על ידי הבנקים למשכנתאות לגבי מי שנתפשים כבעלי סיכון אשראי גבוה יותר.