$
דיור

"בעיית הדיור היא תוצר של החלטת ממשלה מ-2008"

מנהל מינהל מקרקעי ישראל מאשים את החלטת הממשלה "האומללה", לדבריו, מלפני שנתיים להקפיא את הבנייה בערי המרכז: "עכשיו מתמודדים עם התוצאות"

"ישיבה הזויה", כך הגדיר מנכ"ל מינהל מקרקעי ישראל ירון ביבי את ישיבתה של ועדת הכלכלה של הכנסת אתמול בנושא דיור מוזל. חברי הכנסת, שהתכנסו כדי לדון במצוקת הדיור, הטילו את האחריות למצב על כתפי משרד האוצר. "האוצר שם עלינו פס", ו"האוצר זורק את העניים לים" היו חלק מקריאות הביניים שחזרו על עצמן במהלך הדיון. חברי הכנסת זעמו נוכח היעדרותו של שר האוצר יובל שטייניץ, וחלקם אף רצו לפזר את הוועדה כדי "לנער" את השר, שהיעדרותו, לדבריהם, מבהירה מהי עמדת הממשלה בנוגע לנושא הבוער.

 

מי שלא פצה את פיו במהלך הישיבה כולה הוא ביבי, שאחראי על 93% מהקרקעות בישראל - מתוקף תפקידו כמנהל הקרקעות שנמצאות בבעלות המדינה. ביבי ישב כל העת, ידיו חבוקות וחיוך קל על פניו.

 

למה לא דיברת במשך כל הישיבה?

"אני הוצאתי את המלאי התכנוני שלנו בישיבת השרים שהתקיימה בשבוע שעבר", עונה ביבי בראיון ל"כלכליסט", "הראינו כמה יחידות דיור יש לנו על הקרקע במדינת ישראל. כמובן שאנחנו בבעיה אמיתית באזור מרכז. יש פחות קרקע מתוכננת ליחידות דיור ממה שאנחנו רוצים, ובקרקעות שכבר אפשר לשווק - אתה מגלה שעל הקרקע הזו יש חסמי שיווק".

 

"ראשי ערים לא רוצים דירות קטנות אצלם"

 

כשביבי מזכיר את החסמים המונעים ממנו לשווק קרקעות זמינות לבנייה, הוא מתכוון בעיקר לחסמים ביורוקרטיים כמו מחלוקות סביב מימון התשתיות הנדרשות לשכונות חדשות הניצתות בין הרשויות המקומיות.

 

ומה אתם עושים בטווח הקצר?

"בטווח הקצר עשינו צעדים של שחרור החסמים כדי שיהיה אפשר לשים את הדירות האלה בשוק. בנוסף, הצענו שעל התוכניות הקיימות צריך לתכנן דירות יותר קטנות. הצענו לתת תמריצים לראשי ערים שיבנו דירות קטנות. וכאן אנחנו נכנסים לבעיה עם ראשי ערים שלא תמיד מעוניינים לבנות דירות קטנות בעיר שלהם. הצענו גם לתת להם תמריצים שיעודדו אותם לבנות דירות קטנות".

 

 

בשבוע שעבר החליטה ועדת שרים מיוחדת להסרת חסמים בתחום הדיור כי היא תתכנס אחת לחודשיים. משמעות ההחלטה היא הגברת המאמץ הממשלתי לזרז את פרויקטי הבנייה וכך לתרום לפתרון מצוקת הדיור במדינה.

 

החלטות ועדת השרים ייגררו ודאי לפחות לחצי שנה נוספת, אחרי כן היזמים יידרשו להוצאת היתר בנייה, שיכולה להימשך שנתיים, איזה פתרון אתם מציעים למי שרוצה לקנות דירה עכשיו?

"הכלי היחידי שלנו כמינהל מקרקעי ישראל זה לשווק קרקעות, אין מה לעשות. אני מאמין שבישיבה אחת כזאת יכולים לשחרר עוד 6,000 יחידות דיור לפחות. אבל זה נכון שזה ייקח זמן עד שהדירות האלה ייבנו. עובדתית, אנחנו משווקים הרבה יותר, רואים את זה מהנתונים שלנו, אבל אפשר לשווק רק את מה שיש".

 

"אם היו מתכננים לפני שנתיים - היום היה יותר"

 

מצוקת הקרקעות, והלחץ בו נתון המינהל כעת מזכירים לביבי את החלטת הממשלה מ־2008 להקפאת תכנון תוכניות חדשות במרכז הארץ. ההחלטה נועדה לעודד את רוכשי הדירות להגר מהמרכז לפריפריה, אך בפועל גרמה רק לעליית מחירים במרכז. ביבי התנגד לתוכנית עוד בתחילת דרכה. "אני לא חושב שזו מדיניות חכמה להפסיק את התכנון במרכז", הוא אמר בראיון ל"כלכליסט" בספטמבר 2008.

 

כיום עמדתו כלפי אותה החלטה, שבוטלה לפני שבוע בממשלה, נותרה בעינה. "ההחלטה שהתקבלה ב־2008 להפסיק לתכנן על קרקעות במרכז הייתה החלטה אומללה", הוא אומר, "מוסדות התכנון, אולי בצדק, אמרו 'אנחנו רוצים שהמחירים יעלו במרכז כדי שאנשים יעברו לפריפריה'. אבל עכשיו אנחנו מושפעים מהתוצאות של ההחלטה הזו וצריכים להתמודד איתה. אם היו מתכננים לפני שנתיים קרקעות אז היום היה יותר מלאי לשווק".

 

בוועדה היום הוזכרו הפתרונות של אריק שרון למצוקת הדיור בשנות ה־90. למה לא לפעול כיום באותה דרך?

"כשעושים תכנון מהיר ולא מסודר מקבלים תוצאות שלפעמים צריך להתמודד איתן לטווח ארוך. בסופו של דבר היה הכי טוב אם היינו מצליחים להאיץ את תהליכי התכנון והיינו מצליחים לייצר הרבה יותר שיווקים של קרקע".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x