$
נדל

התאחדות הקבלנים: קבוצות הרכישה גורמות להעלאת מחירי הדירות במרכז

לדבריו של סגן נשיא התאחדות הקבלנים, המחיר הגבוה בו נסגר מכרז דרום הקריה הינו תוצאה של פעילות קבוצות הרכישה

אורי חודי 13:1515.09.09
"הפעילות של קבוצות הרכישה בישראל היא אחד הגורמים העיקריים להעלאת מחירי הקרקע באזור המרכז ומכאן אחד הגורמים העיקריים להעלאת מחירי הדירות באזורי הביקוש בישראל", כך טוען היום (ג') סגן נשיא התאחדות הקבלנים, ראול סרוגו, בעקבות זכייתה של חברת גינדי אחזקות במתחם דרום הקריה.

 

"המכרז הזה שובר את המיתוס שקבוצות הרכישה מורידות את מחירי הדירות בישראל" מוסיף ואומר סרוגו, "פעילותן גורמת את התוצאה ההפוכה – העלאת מחירי הדירות. קבוצות הרכישה מציעות מחירים גבוהים על הקרקע בידיעה שהן יוכלו להנות מהטבות מיסוי מהם לא נהנים קבלנים חוקיים, ולהציע דירות במחירים נמוכים יחסית. קבלנים המשתתפים באותו מכרז נאלצים אף הם להעלות את המחיר עבור הקרקע על מנת לזכות". סרוגו מאשים כי מחירי הצעות המכרז קפצו בגלל קבוצות הרכישה: "גם התוצאה במקרה הזה היא שמחיר הקרקע כפול מהערכת השומה של מנהל מקרקעי ישראל במכרז".

 

סרוגו מציין כי במידה וראש הממשלה ושר השיכון מעוניינים להפחית את מחירי הדירות בישראל, הם חייבים לתקן את האפליה הקיימת בשוק הבנייה למגורים, המאפשרת לקבוצות הרכישה להנות מהטבות מיסוי .

 

לדבריו, "הטבות המיסוי שניתנות לקבוצות הרכישה מאפשרות להן להציע מחירים גבוהים על קרקעות מבוקשות ובכך להעלות את מחירי הקרקעות בישראל. שר השיכון והמינהל מנסים היום להוזיל את מחירי הדירות באמצעות שיווק קרקעות לבנייה בפריפריות ובשולי המרכז, זאת בזמן שעיקר הפעילות הנדל"נית ועיקר הביקושים מתרכזים בגוש דן. שם גם מתרכזת הפעילות של קבוצות הרכישה שהולכת ומתגברת. הממשלה מפסידה פעמיים, גם מאובדן הכנסות ממסים של מאות מיליוני שקלים לקופת המדינה וגם מהנצחת מצב של עליית מחירים מתמדת, המרחיקה זוגות צעירים ומשפחות מהאפשרות לרכוש דירה במרכז הארץ".

 

רפי צרפתי, מנכ"ל משותף בחברת צבי צרפתי ובניו, תומך בעמדה של סרוגו, ותוקף גם הוא את תופעת קבוצות הרכישה. "התפשטות 'מגיפת' קבוצות הרכישה, תביא בסופו של יום לעליית מחירים בלתי הפיכה של מרכיב הקרקע ועקב כך תגרום להתייקרות של עשרות אחוזים של דירות באזורי הביקוש. רוכשי הדירות צריכים להבין שקבוצות הרכישה מציעות כביכול עסקה מוזלת, אבל כתוצאה מהפעילות שלהן הן מנפחות את מחירי הקרקע המוצעים בשוק. כבר היום אנו עדים לדרישות מחיר מופרזות וחסרות פרופורציות של בעלי קרקעות באזורי הביקוש, אם לפני שנים אחדות היווה מרכיב הקרקע כ- 20%-25% ממחיר הדירה, כיום הוא כבר מגיע ל- 35%- 40% משוויה, עובדה השוחקת את הרווח והכדאיות של הקבלנים בבניית הפרויקט ומאלצת את הקבלנים לעלות את המחירים".

 

בתגובה לקולות הנשמעים נגד קבוצות הרכישה טוען אחד ממובילי שוק זה, נחשון קיויתי, מנכ"ל ובעלי קבוצת ב.ס.ר, כי מדובר בדברים שאינם מדוייקים. "זה קשקוש אחד גדול. עם כל הכבוד להתאחדות הקבלנים, הם עדיין ממשיכים באינטריגות מתלהמות מול ציבור הרוכשים. הגיע הזמן שההתאחדות תעשה חשבון נפש ושיעורי בית, ולא יתנפלו על קבוצות הרכישה". קיויתי מתייחס גם הוא למכרז דרום הקריה, בו לקח חלק כמארגן קבוצת רכישה שהצעתה הגיעה למקום השני: "קבוצת בסר הציעה מחירי דירות מאוד ריאלים וסבירים הנמוכים באופן משמעותי מכל הצעה של קבלן. גינדי החזקות, או כל יזם אחר שהיה זוכה במכרז, ימכור את הדירות במקום בכ-50% יותר מהמחיר אותו הצעתי לקבוצת הרכישה שארגנתי".

 

"אנחנו מדינה דמוקרטית, יש כאן שוק חופשי וכל אחד יכול לחבור לקבוצת אנשים ולהחליט להקים פרויקט" ממשיך ואומר קיויתי, החתום על למעלה מחצי מיליון מ"ר בנויים של פרויקטים במסגרת קבוצות רכישה, "אסור שגופים מוסדיים כמו התאחדות הקבלנים ימנעו את זה. בסוף היום זה משרת את הציבור שרוכש כך דירה זולה יותר מזו שירכוש מקבלן".

 

עוד מוסיף ואומר קיויתי כי אם ההתאחדות רוצה לפעול בנושא, עליה להתמקד בנושא אחר: "התאחדות הקבלנים צריכה להילחם בכל מארגני קבוצות הרכישה החובבנים שקמים כל יום, מארגנים קבוצות ללא כל ניסיון הנדסי ומפריחים ססמאות. ההתאחדות צריכה לחוקק חוק שיקבע סיווג מתאים למארגני קבוצות רכישה כדי שלא כל אחד יוכל לפעול איך שהוא רוצה".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x