בעקבות חשיפת כלכליסט
18 שנים של פנסיה לא חוקית לנבחרי ציבור עשויות להיגמר
שנה וחצי אחרי שוועדת הפנים הכשירה בדיעבד פנסיה שניתנה שלא כדין לנבחרים ברשויות מקומיות, שר הפנים מבקש ממנה לשקול מחדש את ההחלטה. עם זאת, הוא מתנגד לכך שהנהנים מהפנסיה, ששלושה מהם ממפלגתו, יידרשו להחזיר את הכסף
ועדת הפנים של הכנסת תקיים דיון מחודש בהחלטתה להכשיר תשלומי פנסיה שהוענקו שלא כדין לשישה נבחרי ציבור ברשויות המקומיות ‑ כך הודיעה פרקליטות המדינה לבג"ץ בשבוע שעבר. בג"ץ נדרש לפרשה בשל שתי עתירות שהוגשו אליו בעקבות חשיפת הפרשה ב"כלכליסט" בינואר 2017.
- ועדת הפנים אישרה רטרואקטיבית פנסיות בלתי חוקיות לחמישה ראשי ערים וסגניהם
- סוכלה החלטה להעניק פנסיות תקציביות רטרואקטיביות לראשי ערים צעירים
- בג"ץ: צו על תנאי וביקורת חריפה על החלטת הכנסת להכשיר פנסיות בלתי חוקיות ברשויות מקומיות
ההחלטה המקורית של ועדת הפנים להכשיר את התשלומים התקבלה לפני כשנה וחצי לבקשת שר הפנים אריה דרעי מש"ס, ששלושה מנבחרי הציבור שנהנים מהפנסיה הם אנשי מפלגתו. דרעי מבקש כעת מהוועדה לדון בנושא שנית, אבל הדגיש שאם יוחלט להפסיק את התשלום, הוא מבקש שהנהנים ממנו לא יידרשו להשיב סכומים שכבר קיבלו.
לפי חשיפת "כלכליסט", משרד הפנים משלם מאז 2005 תשלומי פנסיה חודשיים בגובה 5,000‑7,000 שקל לכמה אנשי ציבור שכיהנו כעבר כראשי רשויות וסגנים, וכהונתם הסתיימה בשנת 1998כשהיו בני פחות מ־40. זאת, אף שבאותה עת רק נבחרי ציבור שפרשו אחרי גיל 40 היו זכאים לפנסיה.
נבחרי הציבור האלה, שנהנים מהתשלומים עד היום, הם אכרם חסון, כיום ח"כ מכולנו; ז'קי לוי, כיום סגן שר הבינוי והשיכון מהליכוד; עאדל עמאר, לשעבר ראש המועצה המקומית ג'וליס; ואנשי ש"ס צבי כהן, כיום סגן ראש עיריית ירושלים, אמנון כהן, שהיה יו"ר ועדת הפנים, ויהודה עוזי אהרון, סגן ראש עיריית אור יהודה.
אף שמשרד הפנים גילה את הטעות עוד ב־2005, הוא לא עצר את התשלום, אלא ניסה כמה פעמים לפנות לכנסת בבקשה לאשר אותו באופן רטרואקטיבי. רק ב־2017 ניאותה ועדת הפנים, שבראשה עמד אז ח"כ דודי אמסלם (כיום יו"ר הקואליציה), להיעתר לבקשתו של דרעי ולאשר את התשלום.
הפרסומים על החלטת הוועדה גררו שתי עתירות לבג"ץ: אחת מהן הגישה ח"כ יעל גרמן מיש עתיד, ואת האחרת בכיר בעיריית נתניה בשם יוסף שלום סלומון. בדיון שהתקיים בעתירה במרץ 2018 אמרו השופטים כי "החלטת הוועדה מעלה כמה קשיים, בין היתר בהיותה רטרואקטיבית ופרסונלית". שופטי בג"ץ הוציאו צו על תנאי שהורה למדינה לנמק מדוע לא תבוטל החלטת ועדת הפנים, יופסקו תשלומי הפנסיה ויוחזרו הכספים שכבר שולמו.
בעקבות הדיון מסרה לבג"ץ עו"ד ליאורה וייס בנסקי, ממחלקת הבג"צים בפרקליטות המדינה, כי המשנה ליועץ המשפטי לממשלה עו"ד רז נזרי קיים דיון בלשכתו שבו הוחלט לפנות לשר דרעי ולהציע לו לבחון כמה חלופות לפתרון הבעיה.
ואכן, ביום רביעי האחרון ביקש דרעי מהיו"ר הנוכחי של ועדת הפנים, ח"כ יואב קיש מהליכוד, לדון בנושא מחדש. פרקליטות המדינה ביקשה מבג"ץ לדחות את החלטתו בעתירה עד ל־15 בנובמבר כדי לאפשר את עריכת הדיון בוועדת הפנים.
עו"ד שגית בידרמן, שמייצגת את העותר סלומון, מסרה: "טוב שבעקבות הביקורת החריפה שהשמיע בג"ץ נגד הכנסת ושר הפנים, הם השכילו להבין כי אין מקום לדין אחד למשרתי הציבור ודין אחר לאזרח הקטן, ואין מקום גם לתיקוני חקיקה פרסונליים שמאושרים בדיעבד". ח"כ יעל גרמן, אף היא עותרת בפרשה, הביעה תקווה שבדיון החוזר בוועדת הפנים יוחלט להפסיק את חלוקת הכספים הבלתי חוקית.