ועדת הפנים אישרה רטרואקטיבית פנסיות בלתי חוקיות לחמישה ראשי ערים וסגניהם
יו"ר הוועדה דודי אמסלם שהוביל את ההחלטה: "יש ללכת עם הצדק ולא עם הדין". ח"כ יעל גרמן שהתנגדה: "שחיתות לאור יום". אמש נחשף בכלכליסט כי במשך 18 שנה משלמות חמש רשויות מקומיות בניגוד לחוק פנסיה בניגוד לחוק לנבחרים לשעבר שאינם זכאים להן
- חמישה נבחרי ציבור מקבלים פנסיה בניגוד לחוק כבר 18 שנה
- הח"כים אישרו לשרים ולשופטים שיפור בתנאי הפנסיה
- הפנסיה של החוסכים בקרנות הוותיקות בדרך לספוג קיצוץ
בדיון בוועדת הפנים הציע נציג משרד המשפטים עו"ד שי סומך ללכת להסדר של סיום הדרגתי של התשלום. אמסלם דחה את דבריו. הוא אמר ש"בון טון לחבוט בנבחרי ציבור שהם מושחתים וגנבים. אבל כשיוצאים לפנסיה מזה הם מתפרנסים. הילדים שלהם אוכלים מזה. מדובר בפנסיות מאוד קטנות 5,000-7,000 שקל. מזה הם מתפרנסים".
התנועה לאיכות השלטון פנתה שלשום למשרד הפנים וליו"ר ועדת הפנים "לחדול מהמשך הליך הכשרת הפגם ולא לאשר את החלת הנהלים על אותם ראשי הרשויות המקומיות לשעבר. פעם אחר פעם הנושא מגיע לכנסת, שמביעה את התנגדותה להמשך התשלום, אולם משרד הפנים ממשיך לשלם תשלומים בניגוד לכאורה לחוק ועל חשבון הקופה הציבורית". כן דרש עו"ד דניאל דושניצקי מהתנועה שר הפנים לפעול להשבת הכספים.
אתמול חשף כלכליסט את העובדה שבמשך 18 שנים משלמות חמש רשויות מקומיות בניגוד לחוק פנסיה לנבחרים לשעבר (ראשי ערים וסגנים) שאינם זכאים להן. העלות האקטוארית של התשלום לכל אחד מהם מוערכת ב-3 מיליון שקלים וביחד בכ-15 מיליון. המחדל התגלה כבר ב-2005. למרות זאת התשלומים נמשכים עד היום. ב-2012 הגדיר יו"ר הועדה אז את הפרשה כרשלנות חמורה ביותר ודרש להעמיד לדין את האחראים. נציג האוצר אמר שזו "טעות נוראה". השנה ביקש שר הפנים אריה דרעי בפעם השלישית במספר להכשיר את התשלום רטרואקטיבית.
ועדת הפנים של הכנסת היא שקובעת את תנאי השכר של נבחרים ברשויות מקומיות. עד ינואר 1999 קבעו הנהלים שראשי ערים וסגניהם יקבלו פנסיה תקציבית לכל חייהם אם כיהנו לפחות 4 שנים והם בני 45 ומעלה. מי שלא עמד בשני התנאים קיבל מענק פרישה בשווי של 18% ממשכורותו לכל חודש כהונה. בינואר 1999 תיקנה ועדת הפנים את הכללים וביטלה את מגבלת הגיל. אלא שהבחירות לרשויות המקומיות נערכו בנובמבר 1998 והנוהל החדש לא הוחל רטרואקטיבית על מי שהודחו בבחירות אלו. למרות זאת החליט מנכ"ל משרד הפנים - לטענת המשרד בטעות - להחיל את הנוהל על חמישה נבחרים בני פחות מ-45 ולשלם להם פנסיה תקציבית לכל החיים, המהלך הזה עולה כאמור למשלם המיסים 15 מיליון שקל.
הטעות התגלתה ב-2005 כאשר נבחר נוסף שסיים את כהונתו ב-1999 פנה וביקש להחיל עליו את הנוהל. למרות זאת, התשלום לא הופסק. המשרד פנה לראשונה לכנסת בבקשה להכשיר את התשלום הבלתי חוקי ב-2012. יו"ר הועדה אז אמנון כהן מש"ס סרב ושלח את משרדי הממשלה לגבש הסדר ביניהם שיביא להפסקת התשלום. ב-2013 סרבה יו"ר הועדה אז מירי רגב מהליכוד לאשר את ההסדר שהושג בין המשרדי הממשלה מחשש... שהדבר יביא להפסקת התשלום הבלתי חוקי.
דרעי כתב לאמסלם: "אבקש לקיים דיון נוסף בועדה שבראשותך ולתקן רטרואקטיבית את ההחלטה כך שתחול על הנבחרים שחדלו לכהן ממועד הבחירות של נובמבר 1998. ראוי כי אותם חמישה נבחרי ציבור לא יענשו על החלטה אשר נגרמה כתוצאה מטעות אנוש ואודה לך אם ועדת הפנים תסייע לנו בהגשמת מטרה חשובה זו". המשרד טוען ש"ישנו קושי משפטי בניהול הליך שעניינו שלילת קצבה שניתנה על ידדי גורם מוסמך בחמישה מיקרים".