$
הכסף

בנק ישראל: הסגר השני פוגע בבנקים אך לא מסכן את יציבותם

בנק ישראל ערך במאי האחרון תרחיש קיצון להשפעת סגר שני על הבנקים. בנק ישראל: עיקר הפסדי האשראי יהיו באשראי הצרכני, שיעור ההפסד במשכנתאות לא יהיה דרמטי

עירית אבישר 10:5716.11.20

הסגר השני יגרום להפסדי אשראי משמעותיים לבנקים, אך לא יסכן את יציבותם, ואף בנק לא יחרוג מתחת ליחס הלימות ההון המינימלי (היחס בין ההון העצמי לנכסי הסיכון ובראשם תיק האשראי) הנדרש. זו המסקנה המרכזית שעולה ממבחן קיצון שבנק ישראל עשה בחודש מאי, ופרסם היום את תוצאותיו.

 

 

 

מסקירת הדו"ח החצי שנתי של הפיקוח על הבנקים שפורסם היום עולה, כי בחודש מאי האחרון הוחלט לעשות בדיקת קיצון למערכת הבנקאית, ולהשפעתה מתרחיש שלילי של התפרצות מחודשת של נגיף הקורונה וסגר נוסף שיתרחשו ברבעון האחרון של השנה. למרבה הצער תרחיש זה התממש אף מוקדם מהצפוי, והסגר הוטל כבר לקראת סוף הרבעון השלישי (בחודש ספטמבר האחרון).

 

 

מימין הנגיד אמיר ירון והמפקח על הבנקים יאיר אבידן מימין הנגיד אמיר ירון והמפקח על הבנקים יאיר אבידן צילומים: רמי זרניגר, אלכס קולומויסקי

 

"מטרות המבחן היו איתור מוקדם של מוקדי סיכון במערכת הבנקאית על רקע המשבר ובחינת יכולת המערכת הבנקאית להמשיך ולתמוך בצורכי המשק על ידי העמדת אשראי. כמו כן, מבחן זה היווה כלי מסייע לקבלת החלטות בדבר הצעדים הנדרשים בראי המערכת הבנקאית לשם תמיכה ושיקום המשק", מסבירים בבנק ישראל את הרקע למבחן.

 

מתוצאות מבחן הלחץ עולה כי התפרצות מחודשת של הנגיף ב- 2020 והשבתה חוזרת של המשק, תשפיע משמעותית על המערכת הבנקאית. בבנק ישראל מעריכים כי היא תביא להפסדי אשראי משמעותיים, ולכך שכל הבנקים ירשמו במשך לפחות רבעון אחד בשנת 2020 הפסד בשורה התחתונה.

 

"השבתת המשק, המתבטאת בהגבלות שונות על שוק העבודה, מביאה לפי התרחיש לעלייה בהיקף המובטלים, ולפגיעה בפעילותם של העסקים. זעזוע זה עלול להקשות על חלקים מהציבור לעמוד בהתחייבויות, ולכן, צפויים להביא להפסדים משמעותיים של הבנקים בתיק האשראי. הזעזועים מקבלים ביטוי גם בעלית תשואות האג"ח וירידה במחירי המניות, שמביאים לפגיעה בהכנסות בתיק ניירות הערך של הבנקים", מציינים בפיקוח על הבנקים.

 

עוד הם מציינים כי בתרחיש שכזה התשואה על ההון של הבנקים תרד מממוצע של 8.3% לתשואה שלילית של 2.75% בשיא המשבר. בבנק ישראל מציינים כי תחום שצפוי לספוג את הפסדי אשראי הגבוהים ביותר הוא האשראי הצרכני, וזאת בשל העלייה באבטלה.

 

דווקא משוק המשכנתאות פחות מוטרדים בבנק ישראל, וזאת על אף שיש כיום משכנתאות שתשלומיהן הוקפאו בהיקף של מעל 40 מיליארד שקל. "האבטלה העולה צפויה להגדיל את שיעור הלווים אשר יתקשו לשלם את החזרי המשכנתא, ובכך יגדילו את שיעורי ההפסד בתיק. עם זאת, הצעדים הרבים שנקט בנק ישראל בשנים האחרונות הקטינו משמעותית את שיעורי ההפסד הצפויים מתיק זה", מציינים בבנק ישראל. כלומר הם מזהים שרמת הסיכון של תיק המשכנתאות נמוכה יחסית, בעיקר בכל הקשור לשיעור המינוף: גובה ההלוואה לעומת שווי הנכס.

 

כאמור על אף החשש מההפסדים, בבנק ישראל מעריכים כי: "המערכת הבנקאית צפויה להמשיך ולשמור על חוסנה ויציבותה, ויחס הלימות ההון של אף אחד מהבנקים אינו צפוי לרדת מתחת לרמת המינימום שהפיקוח דורש בתרחיש הקיצון – יחס הון עצמי רובד 1 בגובה 6.5%".

 

x