נגיד בנק ישראל: "התקציב הוא חלק הכרחי מתהליך החזרת המשק לתוואי בר קיימא"
אמיר ירון אמר את הדברים בוועידה הכלכלית השנתית של איגוד החברות הציבוריות. לדבריו, הממשלה צריכה לנהל סדרי עדיפויות - ובמקביל "לתכנן את דרך חזרת המשק לתוואי פיסקאלי בר קיימא". מנהל רשות המסים ומ"מ מנכ"ל משרד האוצר ערו יעקב, על סוגיית התקציב: "אני לא רואה את זה קורה עד סוף השנה"
"היה כאן אירוע משולב: מצד אחד אנשים פדו את החסכונות שלהם, ומהצד השני למוסדיים היו קשיי נזילות. הצעדים שלנו תרמו לייצוב המצב. במבט לעתיד, הממשלה צריכה לנהל סדרי עדיפויות וליזום צעדים שיאפשרו השקעה במנועי צמיחה, שישפרו את הפיריון לטווח הבינוני והארוך. במקביל, עליה לתכנן את דרך חזרת המשק לתוואי פיסקאלי בר קיימא, וכמובן שהתקציב הוא חלק מהתהליך הזה"; כך אמר היום (ג') נגיד בנק ישראל פרופ' אמיר ירון, בוועידה הכלכלית השנתית של איגוד החברות הציבוריות, בשיתוף בנק הפועלים ומשרד עוה"ד פישר בכר חן וול אוריון ושות'.
- אין תקציב? "בגלל זה פרשתי"; מרידור? "לא הייתי חותם על המכתב שלו"
- הקורונה כופה מהפך אידיאולוגי
- האוצר לבריאות: תשכחו מתוספת קורונה עד חודש יוני בשנה הבאה
למרות האמירה הנוקבת והברורה של הנגיד בנוגע לתקציב, בשלב זה אין הסכמה בקואליציה בעניין. בעוד שנתניהו מתעקש לאשר בדצמבר רק את תקציב 2020 ואת תקציב 2021 רק בחודש מרץ - ובכך לשמר חלון לפירוק הממשלה מבלי לוותר על ראשות הממשלה - גנץ מתקעש לקיים את ההסכם הקואליציוני ולהביא את אישור תקציב 2021 יחד עם 2020, עד סוף השנה. בשלב זה במשרד האוצר לא מתכוונים להביא את תקציב 2021 לאישור בדצמבר (שכן אם היו רוצים בכך, הם כבר היו צריכים לאשרו בממשלה לפני כמה שבועות).
לדברי ערן יעקב, מנהל רשות המסים ומ"מ מנכ"ל משרד האוצר: "אנו אופטימיים כי הכנסות המדינה ממסים לא נפגעו בצורה כל כך משמעותית. הופתענו לטובה. ביחס לתקציב, "אנחנו עובדים על תקציב 2021 בצורה מאוד רצינית, ועל הרפורמות בחוק ההסדרים שיהיו מהגדולות בשנים האחרונות, אבל יש החלטות שלא תלויות בדרג המקצועי. אני לא רואה את זה קורה עד סוף השנה, יש לתהליכים את הזמן שלהם. אין משמעות לתקציב בלי תוכנית כלכלית, ואנחנו חייבים תוכנית חדשה" .
עוד הוסיף יעקב כי "חברות דירוג האשראי בוחנות את העלייה בהיקף החוב הישראלי, אבל הן רואות תרחישים דומים גם ברוב מדינות העולם. בתרחיש פסימי נגיע ל-90% יחס חוב-תוצר, ותחזית הגירעון שלנו צפויה לחזור רק בשנת 2023 לרמות סבירות. תחזית הצמיחה הגלובאלית כפופה לצד הבריאותי. בהשוואה בינ"ל, אנחנו במקום טוב באמצע עם שיעור התכווצות של כ-6% ב-2020 וצפי לצמיחה של 4.9% במהלך שנת 2021".
ירום אריאב, מנכ"ל האוצר לשעבר, תקף בחריפות את התנהלות הממשלה ואמר כי "ב-2008 הרגשנו שהשמיים נופלים, היה משבר פיננסי חמור. עכשיו אנחנו באמצע משבר ריאלי חמור. הדיאגנוזה שונה לחלוטין. היום לא רק שאין תקציב, אלא שהוא נלקח כבן ערובה לצורך מניעת רוטציה פוליטית".
היועץ הכלכלי הראשי של בנק הפועלים, פרופ' ליאו ליידרמן, אמר בכנס כי "אנחנו במלכוד פוליטי והממשלה אפילו לא מצליחה להתיישב ולקיים דיון בצעדים הנחוצים להתאוששות המשק. זה מטריד מאוד. מבחינת השווקים, המרכיב הדומיננטי הוא שער הריבית, שהופך את אפיקי המניות לאפיק היחיד הרלוונטי מבחינת תשואות. בישראל אנחנו יושבים על 'הר שקלים' וגם בארה"ב יתרות המוזמן בישא, וברגע שתסתיים המגיפה יש פוטנציאל גבוה למעלה".