למרות ירידה בביקושים: הקרן להלוואות לעסקים תגדל השבוע ב־18 מיליארד שקל
ועדת הכספים צפויה לאשר מחר הרחבה של הקרן, אף שבבנקים מדווחים ש“הביקושים כעת מינוריים”. הבינלאומי וכאל בולטים בדירוג המממנים
ועדת הכספים צפויה לאשר מחר הרחבה של הקרן להלוואות לעסקים קטנים ובינוניים בערבות מדינה בעוד 18 מיליארד שקל, זאת לאחר שבחודש שעבר הודיע שר האוצר ישראל כץ כי יבקש מהוועדה הרחבה בסכום כזה.
עד היום כבר חילקה הקרן כ־18 מיליארד שקל במסלולים שונים, מתוך 22 מיליארד השקל שהוקצו לה (מרבית הסכום שנותר פנוי מיועד למסלול לעסקים בסיכון גבוה).
- האוצר רוצה להגדיל את קרן ההלוואות לעסקים קטנים ובינוניים ב-18 מיליארד שקלים נוספים
- החשב הכללי יגדיל את קרן ההלוואות לעסקים קטנים ובינוניים ל-18 מיליארד שקל
- דודו וקנין: "50% מההפרשה של לאומי על הפסדי אשראי - על עסקים קטנים ובינוניים"
יחד עם זאת במערכת הבנקאית מעריכים כי בעוד את 18 מיליארד השקל הראשונים הם חילקו בתוך חמישה חודשים, הפעם הקצב יהיה אטי יותר, ובהחלט ייתכן שהסכום יספיק לתקופה של שנה ואולי אף מעבר לכך.
"הביקושים כרגע לקרן מאוד מינוריים", אומר דודו וקנין, ראש מערך עסקים קטנים בבנק לאומי, בשיחה עם "כלכליסט". "הגענו לרוב רובם של הלקוחות שהיו צריכים וביקשו. אנחנו גם מזהים מקומות בהם פנינו ללקוחות רלוונטיים לקרן, והם העדיפו שלא להשתתף כי הם מבינים שבסופו של דבר מדובר בהלוואה שצריך לשלם בחזרה. לכן על אף שיש להם פגיעה במחזורים הם מתנהגים באחריות ולא ממהרים להגיש בקשות לקרן".
לשאלה אם הסגר השני חידש את הביקושים, הוא השיב: "אנחנו לא רואים עלייה בביקוש. עסקים רבים, שהם לא מהענפים שהם בשורה הראשונה של נפגעי המשבר, עשו כל מיני צעדים בחודשים האחרונים שמאפשרים להם להישאר עם הראש מעל המים. עסקים ביצעו צעדים כמו הקפאת הלוואות, התייעלות, וגם קיבלו הקלות בארנונה ומענקים. אנחנו גם מזהים עצירה בצריכת אשראי להון חוזר וירידה בשימוש בצ'קים דחויים, כי עסקים רואים בזה סיכון. כלומר אנחנו לא במצב שעסקים מנסים להשיג כל אשראי שהוא, אלא מחפשים פתרונות אחרים למצב".
צעד נוסף שעשו במשרד האוצר באחרונה הוא לאפשר להגדיל הלוואות שכבר ניתנו במסגרת הקרן. אם עד כה ניתן היה לקבל הלוואות בהיקף של 24% ממחזור המכירות, כעת ניתן יהיה להגדיל זאת עד 30% ממחזור המכירות של העסק. לדברי וקנין, על אף הירידה בביקוש, בלאומי מתכוונים לבצע פנייה יזומה ללקוחות שקיבלו הלוואות להגדיל את הסכום עד לרף החדש המותר.
על רקע ההרחבה הצפויה בקרן ההלוואות בערבות מדינה, משרד האוצר פרסם דירוג עדכני של הגופים המממנים. הדירוג מתייחס למספר פרמטרים, ומדורגים בו הבנקים לחוד והגופים החוץ־בנקאיים לחוד. מעניין לציין כי יש בנקים שמדורגים בפרמטר מסוים בצמרת הדירוג ובאחרים בתחתית. מבין הבנקים בולט הבנק הבינלאומי, שמדורג בצמרת הדירוג במספר קטגוריות, ומבין הגופים החוץ־בנקאיים בולטת לטובה חברת כרטיסי האשראי כאל. הדירוג יכול לשמש כלי עזר לעסקים המעוניינים בהלוואה. עם זאת, הדירוג אינו חושף נתונים מספריים על ביצועי הגופים, אלא רק מדרג אותם.
בפרמטר שיעור האישורים מתוך הבקשות שנידונו מדורגים במקומות הראשונים מזרחי־טפחות, הבינלאומי והפועלים, ובנק אגוד סוגר את הרשימה. בגופים החוץ־בנקאיים נמצאים כאל וגמא במקומות הראשונים בקטגוריה זו.
באשר לסכום ההלוואה הממוצעת, בקבוצת העסקים הקטנים מובילים הבינלאומי, הפועלים ומרכנתיל. בקטגוריה זו מזרחי־טפחות מדורג אחרון, כלומר הוא נוטה לאשר הכי הרבה הלוואות, אך הסכום הממוצע שהוא מעניק בכל הלוואה נמוך יחסית. בדירוג נבחן גם ממוצע סכום ההלוואה המאושר מתוך כלל הסכום שהוגש בבקשה. בקטגוריה זו דיסקונט מדורג במקום הראשון ואחריו בנק הפועלים ולאומי.
הדירוג בחן גם את ימי הטיפול הממוצעים בהלוואות, כדי לבדוק את יעילות הגופים. מהנתונים עולה כי בנק אגוד מדורג במקום הראשון בפרמטר זה, זאת בעוד בקטגוריית שיעור האישורים הוא במקום האחרון. אחרי אגוד מדורגים גבוה הבנק הבינלאומי ובנק לאומי.