$
הכסף

"יסודי, מבריק וחזק" כך תואר מנכ"ל לאומי המיועד בידי קולגות ועובדי הבנק

יו"ר בנק לאומי לשעבר דוד ברודט על חנן פרידמן: לא בנקאי ביסודו, אבל מכיר את הבנק מבפנים לא פחות מהוותיקים. הוא איש של ביצועים"; עובדים בבנק: "מדברים עליו כעל אדם חזק שיכול להיות לעתים גם כוחני"

דיאנה בחור ניר ורחלי בינדמן 07:2928.08.19

"מהמבריקים שהכרתי, הייתי אומר עילוי, כל נושא שהבאנו לפניו — תמיד מצא פתרונות", כך מתאר יו"ר דירקטוריון בנק לאומי לשעבר דוד ברודט את המנכ"ל המיועד חנן פרידמן ערב בחירתו.

 

 

פרידמן סומן כבר תקופה ארוכה כיורש של מנכ"לית לאומי רקפת רוסק־עמינח, שהודיעה על פרישתה בסוף יוני, בעיקר על ידי רוסק־עמינח עצמה אך גם על ידי לא מעט דירקטורים בתוך הבנקים שמאוד מעריכים אותו. הוא נחשב ליד ימינה של רוסק־עמינח ולדמות החזקה בבנק אחריה.

חנן פרידמן חנן פרידמן צילום: רון קדמי

 

מבוגר ישיבה תיכונית לעו"ד מבטיח

 

פרידמן (48), חובש כיפה סרוגה, גדל ומתגורר כיום בפתח תקווה. הוא נשוי לריקי, עורכת דין שעוסקת בין היתר בעסקאות נדל"ן (קשורה מצד האם לאחת המשפחות המייסדות בעסקי "ליימן שליסל"), ואב לארבעה. הוא גדל בבית דתי לאומי, למד בישיבה תיכונית מדרשיית נעם בפרדס חנה, ובצבא שירת בתפקיד מנהלתי בבסיירת מטכ"ל. לאחר מכן המשיך לתואר ראשון ושני בהצטיינות במשפטים באוניברסיטת בר־אילן, והגיע כעורך דין צעיר למשרד ליפא מאיר בשנים 1999‑2005.

 

זאב וורמברנד, מנכ"ל קופח חולים כללית דאז, הספיק לעבוד מולו בתקופה הזאת: "חנן פרידמן היה עו"ד שהגיע לעזור ולרכז לי את כל הסדר הנושים שכללית עשתה מול כולם. בן 30 בקושי, הוא התברר כיסודי ומבריק. הצלחנו להוביל את הסדר הנושים הרבה בזכות הצעות שהציע. איש עבודה שיודע להוציא המון מאנשים. לצערי, את זה גם גילה יאיר המבורגר שנתן לו הצעה שאי אפשר לסרב לה וכך עבר להראל. שמחתי בשבילו, הצטערתי בשבילי".

 

ב־2005 פרידמן עובר לכהן כיועץ המשפטי הראשי של קבוצת הביטוח הראל ונחשב מקורב מאוד ליו"ר הראל, יאיר המבורגר וזוכה להערכתו. לאחר כמעט עשור הוא עוזב את הראל ומגויס לבנק לאומי כיועץ משפטי וחבר הנהלה לאחר עזיבתה של דליה טל את התפקיד, ועו"ד נעמי זנדהאוס לאחר מכן. "חיפשנו יועמ"ש אחרי דליה וצייד ראשים הביא אותו", אומר גורם בבנק על פרידמן. "כבר אז ראו בו את אותן תכונות שרואים היום: יצירתיות, מציאת פתרונות, וזריזות. הוא לא לוקח שבויים ולא אוהב בלבולי מוח".

 

 

בנק לאומי תל אביב בנק לאומי תל אביב צילום: בלומברג

 

היה מעורב בכל מהלך משמעותי

 

מהיום שהגיע ללאומי החל פרידמן לבסס את מעמדו כיד ימינה של רקפת רוסק־עמינח, שמינתה אותו בדצמבר 2016 לראש חטיבת אסטרטגיה ורגולציה. בכיר בענף הפיננסים שעבד מולו העיד: "ניכר מאוד שכל מי שעבד איתו ממש לא זז בלעדיו". ואכן מאז כניסתו לבנק נתנה רוסק־עמינח לפרידמן להוביל לצדה את המהלכים המשמעותיים ביותר בלאומי: עם כניסתו לתפקיד היועץ המשפטי של הבנק היה מעורב גם בליווי תהליך החקירה מול האמריקאים בפרשת העלמת המס, פרשה שנסגרה על ידי עו"ד דליה טל בתשלום קנס; הוביל את המשא ומתן למכירת לאומי קארד לקרן ההשקעות ורבורג פינקוס, תפר את עיקרי התנאים וניהל מגעים גם מול הצעות מתחרות; ניהל את איסוף הנתונים, שעל בסיסם הכין את טיעוני הבנק לוועדת כבל שהראו כיצד בפועל לאומי התנהל באחריות בכל הקשור למתן אשראי לבעלי הון; הוביל לצד רוסק־עמינח את התכנית העסקית של פפר ושל אפליקציית התשלום פיי והיה שותף לניהול מגעים להתקשרות מול בתי עסק; ליווה את רוסק־עמינח בפרשת "באים לבנקאים" והכין אותה לעדות.

 

באפריל 2019, חודשים ספורים לפני הודעת הפרישה שלה, קידמה רוסק־עמינח את פרידמן לתפקיד ראש חטיבת האסטרטגיה, החדשנות והטרנספורמציה בבנק. הקידום כלל תחומי אחריות נוספים, בהם הכנת המערכת לעולם הבנקאות המשתנה בדגש על המעבר לדיגיטל, האיומים מצד ענקיות הטכנולוגיה ומינוף השימוש במידע של הבנק כמנוע רווחיות.

 

חודש לאחר מכן, פרידמן החליט לדחות הצעה לעלות לקדמת הבמה ולנהל את חברת הביטוח מגדל - הימור שבדיעבד התבררה כחכם. שלמה אליהו, בעל השליטה במגדל, נפגש איתו והציע לו את התפקיד שיכול היה להפוך אותו ממספר 2 למספר 1, אלא שפרידמן גילה סבלנות למרות הפצרות מצד אליהו לחשוב מחדש על ההצעה.

 

תכונותיו גובות מחיר ביחסי אנוש

 

לצד ההערכה הרבה אליה זוכה פרידמן, גורמים שעבדו לצדו מעידים עליו כדומיננטי מאוד, לעתים יותר מדי ומשימתי ביותר - תכונה שלעיתים היא בעוכריו. "זה יכול להביא אותו גם למצב שרב עם כולם אבל גם במקומות שבהם לא היה פופולרי – מעריכים את השכל והביצועים שלו". בכיר אחר בתחום מוסיף כי "הוא רוצה את הדברים ברמה שהוא לוקח אותם - 100%, לא 90%. רוב האנשים לא כמוהו, זה יוצר מתחים בינו לבין הסביבה שלו ויש מחיר של יחסי אנוש. יהיה עליו להתאים את עצמו, להבין יותר את הסביבה ולהתפשר בדרישותיו". עובדים בבנק הביעו מצידם חשש: "מדברים עליו כעל אדם חזק שיכול להיות גם כוחני. קיים חשש ביחס לניסיונו בתחומים כמו אשראי, העסק המרכזי של הבנק".

 

יו"ר בנק לאומי לשעבר דוד ברודט, שסיים את תפקידו ביולי האחרון, לא דואג ומסביר כי: "הוא לא בנקאי ביסודו אבל מכיר את הבפנים של הבנק לא פחות מהוותיקים בזכות כושר לימוד וקליטה שלו. הוא מעולה, יש לו כושר חריצות, לימוד, ישום, מיקוד, מהחריגים שקיימים. עבדנו בצמוד על כל הפרויקטים שהבנק עשה, הוא הצליח ביכולת של להבין את העניין, התמקדות במטרה, מביא פתרון לכל בעיה. לא איש של סמול טוק אבל כן איש של ביצועים".

 

עם זאת עדיין לא החזיק בהגה של כזאת ספינה גדולה בת 10,000 עובדים. "גם עם זה יצטרך להתמודד. אני מאמין בו מאוד, ולדעתי עם כושר הלימוד והיצירתיות שלו - גם את זה ילמד מהר מאוד".

 

רוב חברי הנהלת בנק לאומי צעירים יחסית, ומרביתם מסתדרים עם פרידמן ומכבדים אותו. ההנהלה כוללת בין היתר את רונן אגסי, ראש חטיבת שוקי הון שהתמודד גם הוא על תפקיד המנכ"ל, כשהשניים מכירים היטב מתקופת עבודתם בהראל בה אגסי כיהן כסמנכ"ל הכספים; ראש החטיבה העסקית שמוליק ארבל שהפסיד גם הוא לפרידמן במירוץ; ואילן בוגנים, שמונה רק באפריל לראש חטיבת הדאטה, כאשר כל המינויים הם מינויים של רוסק עמינח שפרידמן מכבד ומוקיר.

 

עם זאת, עשויים להיות שינויים פרסונליים, אם לא בקרב חברי ההנהלה אז בדרגי הביניים, כשלא כל המנהלים ידעו בהכרח להסתדר עם הטמפרמנט של פרידמן. כך או כך, בניגוד למנכ"ל הפועלים דב קוטלר - שמיד עם כניסתו לתפקיד באוקטובר יידרש קודם כל לאייש שלושה תפקידי מפתח בהנהלה (ראש החטיבה הקמעונאית, ראש חטיבת האסטרטגיה והמשאבים, ואת תפקיד סמנכ"ל הכספים ממנו התפטר רק אתמול עופר קורן) - לפרידמן לא צפויים זעזועים כבדים בצמרת.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x