$
הכסף

ראיון כלכליסט

"מכרז ברירת המחדל חיוני לחלוקה נכונה של כספי הפנסיה"

תומך מפתיע למכרז של רשות שוק ההון עבור קרנות בדמי ניהול נמוכים: הכלכלן שלומי פריזט שקבע בעבר ששוק הפנסיה מספיק תחרותי

רחלי בינדמן 08:1720.08.18

"העובדה שקרנות הפנסיה הגדולות מחזיקות בכ־97% מהשוק אינה בעיה כשלעצמה. דמי הניהול יורדים כל הזמן, ולכן במקרה הזה ריכוזיות לא מתורגמת לחוסר תחרות. אלא שבשוק כזה לא כל קבוצות האוכלוסייה נהנות באופן שווה מההנחות בדמי הניהול, וקרן פנסיית ברירת המחדל נותנת פתרון לכל מי שאין לו כוח מיקוח", כך אומר ל"כלכליסט" שלומי פריזט, לשעבר הכלכלן הראשי של רשות ההגבלים העסקיים.

 

פריזט מגבה בדבריו את עמדתה של הממונה הפורשת על שוק ההון דורית סלינגר, שהובילה יציאה למכרז פנסיית ברירת מחדל חדש שצפוי לצאת לדרך בספטמבר ובו ייבחרו ארבע קרנות פנסיה קטנות. המטרה של סלינגר היא לשנות את יחסי הכוחות בשוק הפנסיה כדי לסייע לחוסכים החלשים. בעקבות המהלך הגישו חברות הביטוח הגדולות בג"ץ נגד סלינגר.

 

 

יחס מועדף לקרן קטנה

 

פריזט כתב לפני שלוש שנים חוות דעת לטובת קרן הפנסיה הגדולה בישראל מנורה מבטחים, שלפיה שוק הפנסיה תחרותי דיו, כאשר מנורה ביקשה לשמוט את הקרקע מתחת לצורך ברפורמת פנסיית ברירת המחדל.

 

איך אתה מסביר את השינוי בעמדה שלך?

"מה שאמרתי אז היו שני דברים: בדרך כלל בשווקים ריכוזיים אתה מצפה לראות שמישהו מנצל את הריכוזיות הזו אבל אין עדויות כאלה בשוק הפנסיה. אם מסתכלים על היחס בין גודל קרן הפנסיה לדמי הניהול, רואים שדווקא מי שיותר גדול לוקח דמי ניהול יותר נמוכים, בזכות היתרון לגודל. שנית, ככלכלנים, אין לנו רצון להגיע למצב שייצור חוסר יתרון לגודל כך שהתחרות תהיה רק בין גופים קטנים עם עלויות גבוהות".

 

שלומי פריזט שלומי פריזט צילום: עמית שעל

אלא שכעת הוא מסביר מדוע ריכוזיות השוק מביאה לכך שלא כולם יוכלו ליהנות ממנו באופן שווה, ומדוע יש צורך ברפורמת ברירת המחדל. הפעם עמדתו לא קשורה לחוות דעת כלשהי שהוא נדרש לספק. "המדינה עושה מכרז ברירת מחדל במטרה לתת כוח מיקוח לקבוצות אוכלוסייה כמו עוזרי הבית, אלו שמקבלים משכורות נמוכות, חסרי מיומנות פיננסית. לאותן קבוצות קשה לקבל מחיר טוב מקרנות הפנסיה".

 

לדברי פריזט, דבר זה כשלעצמו עוד לא אומר שחברות הביטוח לא צריכות להיות במשחק. הוא מסביר כי הגנת הינוקא (ההעדפה לקרנות הקטנות) הקבועה במכרז מגיעה מסיבה אחרת. "נוצר פה בעשור האחרון תהליך מאקרו שבו כספי הציבור הולכים ונצברים אצל הגופים המוסדיים, מנהלי הפנסיות למיניהם, ולכן יש חשיבות גדולה להעביר חלק מהכסף הזה לשחקנים קטנים ורעבים שאין להם תיק אשראי כזה גדול. רפורמת ברירת המחדל מאפשרת לבזר את ההשקעות הפנסיוניות. בהחלט לגיטימי להגיד שאני רוצה שאת התשתיות הגדולות במשק יממנו גופים מבוזרים".

 

תחרות מול הרגולטור

 

פריזט מסביר כיצד התמיכה ברפורמת פנסיית ברירת המחדל היא "לגמרי מעבר לשאלה אם יש או אין תחרות במשק. זה מגיע בדיוק מאותו מקום של הרצון להפריד את הבעלות בין נכסים פיננסיים לריאליים, כדי שלא יהיה מצב שפירמה שרוצה לגדול לא תוכל לקבל אשראי כי מישהו מחזיק במתחרה שלה". לדבריו, יש סיבה נוספת שמצדיקה את העדיפות לקרנות הקטנות: "יש כאן גם אפשרות לתחרות מול הרגולטור. רפורמה כזו יוצרת עושר במגוון הגופים שעובדים מול הרגולטור ומייצרת רגולציה נכונה יותר, בדיוק כמו שחברות הביטוח החדשות שנכנסות עכשיו לשוק מקבלות הגנת ינוקא".  

בטל שלח
    לכל התגובות
    x