התחרות על פנסיית ברירת המחדל נפתחת מחדש: הקרנות יידרשו להתחייב לדמי ניהול מופחתים לפורשים
בנובמבר הקרוב תפוג הזכייה של הלמן אלדובי ומיטב-דש במכרז פנסיית ברירת המחדל. בתנאי המכרז החדשים מבקשים ברשות שוק ההון ובאוצר לתמרץ את אלטשולר שחם ופסגות להצטרף למשחק דרך קביעת דמי ניהול מינימאלים של 0.1% מהצבירה ו-1.5% מההפקדות בתקווה שבסופו של הליך 4 קרנות הפנסיה הקטנות ייבחרו
דורית סלינגר, הממונה על שוק ההון מוציאה לדרך את המכרז השני לקרן פנסיית ברירת המחדל כאשר תקופת הזכייה של שתי קרנות הפנסיה הזוכות – מיטב-דש והלמן אלדובי מגיעה לסיומה בנובמבר 2018. הרשות ומשרד האוצר בראשות משה כחלון פרסמו טיוטת מכרז חדשה עם תנאים חדשים ומפתיעים לזוכים.
- הפשרה של סלינגר: רק משלמי המקסימום יצורפו ממרץ הקרוב לפנסיית ברירת המחדל
- ועדת הכספים תומכת בהקדמת הכפייה על המעסיקים לצאת למכרזי פנסיה
כך, דורשים סלינגר וכחלון שהזוכים יתחייבו לדמי ניהול מופחתים לפורשים לפנסיה. כיום דווקא כאשר החוסך נמצא בשיא החסכונות שלו, רגע לפני פרישה, דמי הניהול בפרישה מזנקים למקסימום – 0.5% מהסכום הצבור לאחר הפרישה. כעת דורשים במכרז שהזוכות יתחייבו לדמי ניהול מופחתים לפורשים של 0.3%. רק כדי לסבר את האוזן עבור חוסך שחסך מיליון שקלים הפחתה מ-0.5% ל-0.3% משמעה חיסכון של 2,000 שקלים בשנה בדמי הניהול. כיום למרות שהקרנות יכולות להתחרות על הפנסיונרים הן לא מציאות דמי ניהול מופחתים לפורשים בסוג של שימור הסטטוס קוו.
עוד חושפת טיוטת המכרז כי מספר הזוכות יעלה כאשר הציפייה כי יהיו 4 קרנות פנסיה ברירת מחדל זוכות ולא רק 2 כמו כיום כדי לגוון את האפשרויות של החוסכים ולמנוע טענות נגד כמו תשואות נמוכות של הקרנות או שירות גרוע. לבסוף וכאן מדובר בשינוי דרמטי, האוצר ורשות שוק ההון מחייבים את ההצעות לעמוד על רף מינימום של 0.1% מהסכום הצבור ו-1.5% מההפקדות כדי לעודד עוד קרנות להתמודד שכן כיום שתי קרנות הפנסיה הקיימות התחייבו לדמי ניהול שוברי שוק ממש שרוב קרנות הפנסיה סירבו לתת. כך למשל הלמן אלדובי מתחייבת לדמי ניהול של 0.001% מהצבירה ו-1.49% מהסכום הצבור וכך למעשה כמעט שלא גובה דמי ניהול מהצבירה. הציפייה שהצבת מינימום כזה תכניס למשחק את קרנות הפנסיה הקטנות הנוספות – פסגות ואלטשולר שחם כך שבסופו של ההליך כל 4 הקרנות הקטנות (כולל מיטב-דש והלמן אלדובי) יתחייבו לדמי ניהול של 0.1% ו-1.5%.
הזוכות במכרז יבחרו ל-3 שנים בעוד כיום הזכייה היא לשנתיים על רקע התערבות של בג"ץ שביקש בשלב ראשון של הרפורמה לתת לה תקופת נסיון קצרה יותר.
פעילות קרנות ברירת המחדל הגבירה את התחרות בשוק, גרמה לירידה בדמי הניהול המשולמים בקרנות הפנסיה, והעניקה פתרון זול למעל ל-100,000 איש שבחרו להצטרף עד כה לקרנות המוזלות ובכך הגדילו את החיסכון שלהם.
ההליך החדש ממשיך את הרפורמה שמטרתה להנגיש מוצר חיסכון פנסיוני איכותי ובמחיר הוגן לכלל הציבור בישראל בכלל ולציבור העובדים הבלתי מאוגדים והפורשים לפנסיה בפרט. לפי ההליך ייקבעו לפחות שתי קרנות פנסיה אשר יציעו את דמי הניהול הנמוכים ביותר. גופים אלו יוגדרו כקרנות הפנסיה הנבחרות לתקופה של שלוש שנים. עובדים המצטרפים לקרנות יהיו זכאים להטבה למשך תקופה של עשר שנים ממועד הצטרפותם. במטרה להמשיך בהגברת התחרותיות בשוק שעדיין נשלט על ידי חמש קרנות בלבד, יינתן בהליך יתרון לגופים המנהלים קרנות פנסיה אשר נתח השוק שלהן קטן מ-5%.
שר האוצר, משה כחלון מסר: "כפי שהבטחנו, אנו ממשיכים במהלכים להורדת דמי הניהול והגברת התחרות בשוק הפנסיוני. בשנה וחצי האחרונות דמי הניהול המשיכו לרדת והתחרות בשוק גברה. נמשיך לפעול כדי להגדיל את החיסכון הפנסיוני לעובדים בישראל ולהוזיל את העלויות למאות אלפי פנסיונרים נוספים."
הממונה על שוק ההון, דורית סלינגר מסרה: "אנו ממשיכים לקדם את הרפורמה שמיועדת לעובדים אשר לא עומד לרשותם כוח המיקוח הדרוש לצורך הוזלת דמי הניהול. למעלה מ-100 אלף איש כבר הצטרפו לקרנות המוזלות עד כה ונהנים מהנחה משמעותית בדמי הניהול. ההליך החדש מביא עימו בשורה גם לעמיתים הפורשים לפנסיה, ויאפשר גם להם ליהנות מהנחה משמעותית בדמי הניהול שישלמו".