$
הכסף

ח"כ עזריה: על רשות שוק ההון לקדם חקיקה שתתמוך ב-P2P מול הבנקים

ועדת הרפורמות קיימה היום דיון בעקבות תלונות שהגישו פלטפורמות ההלוואות החברתיות שלפיהן הבנקים "פועלים בשיטת מצליח" ומערימים עליהן קשיים

רעות שפיגלמן 17:1211.12.17

ועדת הרפורמות בראשות ח"כ רחל עזריה קיימה היום דיון בנושא התלונות שהגישו פלטפורמות ההלוואות החברתיות (P2P) על פגיעה בזכויותיהן מצד הבנקים. עזריה קראה לרשות שוק ההון לקדם חקיקה על מנת להסדיר את מערכת היחסית בין פלטפורמות אלו לבין המערכת הבנקאית.

 

פלטפורמות ההלוואות החברתיות אלו שומרות ומנהלות את כספן בתשתית של הבנקים הקיימים, ולכן תלויות בהם לתפעול השוטף.

 

בדיון עלו טענות מצד חברות ה-P2P לאפליה מצד הבנקים, חסימת חשבונות ועמלות גבוהות בצורה חריגה. במקרים מסויימים חשד של הבנק לגבי לקוח אחד גרם לחסימת כל החשבונות ושיתוק הפעילות בחברה.

 

בסבב הדיונים בוועדה שקדם לאישורו של החוק סוכם כי יתלווה אליו גם מזכר הבנות שמטרתו לחזק את שיתוף הפעולה בין רשות שוק ההון, המפקחת על השחקניות בענף, לבין בנק ישראל. הוראות מסמך זה רלוונוטיות על כלל חברות הפינטק (טכנולוגיה פיננסית) ולא רק על פלטפורמות ה-P2P. מזכר ההבנות התווסף על רקע טיעוני השחקניות השונות על הערמת קשיים ומערכת יחסים בינן לבין הבנקים שמקשה על פעילותן כחברות בכלל וכסטארט-אפים בפרט

 

בדיון אמר שלומי תורג'מן, שותף מייסד ב-BTB, אחת הפלטפורמות הפועלות בענף, כי "מדובר בהישג. בעקבות גרירת רגליים מצד בנק ישראל ותשובות לא ראויות, הורתה ח"כ עזריה לרשות שוק ההון לפתוח בהכנה של הליך חקיקה שייאלץ בנקים לפתוח חשבונות לפלטפורמות וכן יקבע פיקוח על תעריפים. ראוי שהבנקים יפנימו את פירות רפורמת שטרום. יש לזכור שאנו מקבלים כספים בהעברה בנקאית אך ורק מלקוחות ישראלים שיש להם חשבונות בבנקים ישראליים. לכן, יש לפוגג את המושג הלבנת הון או מימון טרור מפי הבנקים, דבר המעיד על חולשת טענותיהם והפחד שלהם מתחרות אמיתית".

 

ח"כ חיים ילין אמר: "המדיניות צריכה להשתנות. יש פה שני רגולטורים - רשות שוק ההון והמפקח על הבנקים. לא הגיוני שאנחנו כמחוקקים מעבירים חוקים והרגולטור על הבנקים 'תוקע' אותם". הוא הוסיף כי "שינויים לוקחים זמן וכוח וכדי שהציבור ירוויח מהחקיקה, צריך שהרגולטור על הבנקים ישתף פעולה ולא יעשה את הפעולה ההפוכה".

 

נדב מנסדורף, סמנכ"ל אסטרטגיה בחברת טריא, אמר: "הבנקים פועלים בשיטת מצליח שבה יורים בכוח בכלים כדי לפגוע בנו בתקווה שמשהו יצליח. אנחנו שמחים שוועדת הרפורמות אינה משחקת לידי הבנקים ופועלת כדי למנוע את ניסיונות הבנקים לפגיעה בתחרות".

 

ח"כ רחל עזריה ח"כ רחל עזריה צילום: אלכס קולומויסקי
בסיכום הדיון אמרה ח"כ עזריה: "החוק עבר כדי לאפשר את הפעילות של פלטפורמות הP2P. החלטנו לפעול בהבנות והסכמות ולכן נחתם מזכר הבנות בין רשות שוק ההון והפיקוח על הבנקים, אך ככל שעבר הזמן קיבלנו עוד ועוד תלונות. הסכם ההבנות לא הוביל אותנו אל הנקודה שרצינו להגיע אליה. לצערי הבנקים עדיין לא מאפשרים פעילות תקינה של הפלטפורמות והטיוטה שיצאה אתמול לא נותנת הגנה על הפלטפורמות. אנחנו נעבוד בשני נתיבים במקביל, בעוד חודש יהיה דיון נוסף ובו ננסה להגיע להסכמות. במקביל אני מבקשת מרשות שוק ההון לפתוח מהלך של חקיקה. אם נגיע להסכמות נשמוט את החקיקה, אבל אם לא, נאלץ לדאוג לזה בחוק".

  

מדובר בשוק בתולי בישראל וגם בעולם, בהשוואה לאפשרויות מימון מסורתיות. מדובר בשוק שמגלגל היקף הלוואות אפסי לעומת המערכת הבנקאית, שיתרת תיק ההלוואות שלה היא כ-900 מיליארד שקל נכון לרבעון השלישי השנה. כך,

 

בישראל פועלות כיום ארבע פלטפורמות P2P עיקריות - בלנדר, eLOAN, טריא ו-BTB. לצד ארבעתן, פלטפורמה נוספתשפועלת במודל דומה אך עוסקת אך ורק בנכיון של חשבוניות לבעלי עסקים, נקראת קרדיט פלייס. מדובר בשוק שמגלגל היקף הלוואות אפסי לעומת המערכת הבנקאית, שיתרת תיק ההלוואות שלה היא כ-900 מיליארד שקל נכון לרבעון השלישי השנה. בניגוד לבנקים, החברה שמפעילה את הפלטפורמה ומספקת את שירותי התיווך לא נוטלת על עצמה את הסיכון של אי החזר של החוב. תמורת שירותי התיווך הפלטפורמה גוזרת עמלה והיא מספקת שירותים נלווים כמו נתוני מעקב שוטפים אחר תיקי ההלוואות בפלטפורמה האינטרנטית.

 

 

 

 

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x