לכל צרה שלא תבוא: איך לרכוש ביטוח בלי שיעבדו עליכם?
בדקו אילו ביטוחים כבר יש לכם, השוו בין הצעות מחברות שונות ובדקו שהביטוח מתאים לצרכים שלכם. כך תקנו ביטוח, צעד אחר צעד
בחיים עלול לקרות מצב שייאלץ אותנו להתמודד עם הוצאה כספית גבוהה כתוצאה מנזק שנגרם מתאונה, גניבה או מחלה קשה. כשאתם קונים ביטוח, אתם למעשה משלמים לחברת הביטוח סכום חודשי מסוים וזאת על מנת שאם חס וחלילה יקרה משהו, חברת ביטוח תשלם עבור הנזק. ביטוח המותאם לצרכים שלכם יוכל לאפשר לכם להתמודד עם אירועים דרמטיים מבלי שתצטרכו לשאת בעלות הכלכלית לבדכם. כך תקנו ביטוח, צעד אחר צעד.
- לא רק ים וסוסים: מה צריך לבדוק כשבוחרים קייטנה לילדים?
- הממשלה תבחן סבסוד ביטוח למשכירי דירות לטווח ארוך שלא יעלו שכ"ד
- איך הפסידו חברות הביטוח 750 מיליון שקל ברבעון
צעד 1: בדקו אילו ביטוחים יש לכם
בבואכם לרכוש ביטוח, עליכם לוודא תחילה שאין ברשותכם ביטוח דומה לזה שאתם מבקשים לרכוש. זכרו כי יש ביטוח שחייבים לקנות – אם לקחתם משכנתא לדוגמא, הבנק יחייב אתכם לעשות ביטוח חיים וביטוח מבנה כדי להבטיח שתוכלו לשלם את החזרי המשכנתא לבנק, גם אם יקרה משהו לכם או לדירה. לכן, אין צורך בביטוח נוסף. תוכלו לדעת אילו ביטוחים יש ברשותכם באמצעות מכתבים שקיבלתם מחברת הביטוח, במקום העבודה, מול סוכן הביטוח, בפירוט החודשי של כרטיס האשראי ואם יש לכם הוראות קבע תוכלו לבדוק בדפי הבנק שלכם.
צעד 2: בקשו הצעות מחיר
אם עדיין אין ברשותכם את הביטוח שאתם מעוניינים לרכוש, פנו לכמה חברות ביטוח וסוכני ביטוח ובקשו הצעת מחיר מדויקת ככל הניתן, בהתאם לצרכים ולמאפיינים שלכם: גיל, מצב משפחתי, מקום עבודה, מצב בריאותי, היסטוריה ביטוחית וכל פרט אחר שיכול להשפיע על הצעת המחיר. שימו לב, כי גם על חברת הביטוח וסוכן הביטוח מוטלת החובה לברר את הצרכים שלכם ולהתאים להם את הביטוח המתאים עבורכם. לצורך סקר השוק, תוכלו להיעזר במחשבונים השונים של אגף שוק ההון שיקלו עליכם להשוות בין החברות השונות.
אל תשכחו להתמקח. כמו כל מוצר אחר שרוכשים, גם על מחיר הביטוח ניתן להתמקח. נסו להוזיל את הביטוח שברצונכם לקנות על בסיס המידע שצברתם. אם הוזלתם את מחיר הביטוח, חשוב לבדוק שהביטוח עדיין מכסה את כל מה שאתם צריכים. במקרים מסוימים, הורדת מחיר הביטוח עלול לנבוע מצמצום הכיסוי הביטוחי.
כדאי גם לבדוק האם אתם זכאים להטבות והנחות בשל השתייכות לקבוצה כלשהי, למשל מטעם מקום העבודה, מועדוני צרכנים ועוד.
צעד 3: השוו בין הצעות הביטוח ובחרו את ההצעה המתאימה עבורכם
פרט למחיר, חשוב לבדוק את איכות השירות של חברות הביטוח. לשם כך, היעזרו במדדי השירות של אגף שוק ההון שבוחנים את איכות השירות של חברות הביטוח בסוגי הביטוחים השונים. במחשבונים השונים תוכלו לראות לצד כל מחיר את הציון שקיבלה כל חברת ביטוח. בעת הבחירה, הביאו בחשבון את מחיר הביטוח, היכולת שלכם לעמוד במחיר זה בהתאם לתקציב שלכם, איכות השירות שמעניקה חברת הביטוח והאם הביטוח מכסה את הנזק שאתם חוששים ממנו. כל השיקולים האלה יסייעו לכם לבחור את הצעת הביטוח המתאימה עבורכם.
צעד 4: ענו בתשומת לב על השאלות שחברת הביטוח שואלת אתכם
לפני רכישת הביטוח תעברו את שלב החיתום, בו חברת הביטוח תבדוק את המאפיינים שלכם בכדי לקבוע אם לבטח אתכם ובאילו תנאים. שלב זה משתנה לפי סוג הביטוח ובמהלכו תתבקשו לענות על שאלות רבות על עצמכם. ודאו כי אתם מבינים היטב את השאלות. לפעמים חברת ביטוח תדרוש תוספת מחיר או שתגדיר נושא מסוים שעליו היא לא תהיה מוכנה לשלם לכם (נקרא 'החרגה'), בגלל סיכון שנובע ממאפייניכם האישיים. למשל, אם אתם מעשנים, ביטוח החיים שלכם כנראה יעלה יותר. חשוב להיות ערניים וכנים בשלב זה – הצהרה שקרית או לא מדויקת, עלולה למנוע מכם לקבל את הפיצוי המובטח בעתיד. היכנסו לאתר האוצר שלי וצפו בסרטון 'לא מחסירים כלום בשלב החיתום'.
צעד 5: הבינו את תנאי הביטוח
לאחר שמסרתם את כל המידע הנדרש, תקבלו הצעת ביטוח המסכמת את פרטיכם, ההתאמות הנדרשות בתנאי הביטוח למאפיינים שלכם ואת מחיר הביטוח. לעתים מצורף אליה גילוי נאות – שמציג את התנאים המרכזיים של הביטוח המוצע לכם שכדאי לשים לב אליהם. אל תתביישו לשאול עד שתבינו את כל התנאים בביטוח ואת האפשרויות השונות העומדות בפניכם. צפו בסרטון 'לא חותמים אם לא מבינים'. בדקו שאתם מודעים לכל המידע המהותי הנוגע לביטוח אותו אתם עתידים לרכוש: תיאור של הכיסוי הביטוחי, דמי הניהול שתשלמו ותקופת הביטוח – לפני החתימה על המסמכים.
צעד 6: בדקו מתי הביטוח נכנס לתוקף וחתמו על המסמכים
תקופת הביטוח שבה הביטוח מגן עליכם מוגדרת בפוליסה, בנפרד לכל כיסוי ביטוחי שנכלל בביטוח שרכשתם. לפעמים קיימת תקופת אכשרה, במהלכה לא תוכלו לקבל פיצוי מחברת הביטוח אם יקרה נזק. כדי שהביטוח ייכנס לתוקף תידרשו לשלם את דמי הביטוח לפי המועדים שסוכמו עם החברה או סוכן הביטוח. כשאתם חותמים על המסמכים, אתם מסכימים לקניית הביטוח ולכל המסמכים המצורפים להצעה בסעיף זה ובסעיף הקודם.
צעד 7: מה קורה אחרי שקניתם ביטוח?
רוצים לדעת מתי כדאי לעדכן את הביטוח? איך מגישים תביעה? מה עושים אם הרגשתם שחברת הביטוח לא טיפלה בכם כראוי? היכנסו לקרוא עוד מה צריך לדעת על ביטוח באתר "האוצר שלי".
הכותבת היא סגנית בכירה לממונה על שוק ההון במשרד האוצר ואחראית על קידום חינוך פיננסי במסגרת "האוצר שלי".