בלי לשבור קופת חיסכון: כיצד להיערך לחזרה לבית הספר?
החופש הגדול עוד מעט מאחורינו והורים רבים כבר נושמים לרווחה לאחר חודשיים של הוצאות על חופשות ובילויים, אך גם פתיחת שנת הלימודים מזמנת הוצאות רבות ממחברות ועד חוגים וטיולים שנתיים. כך תצלחו בשלום את המבול של ספטמבר
1. כלי כתיבה, חוברות ומחברות
כולנו מכירים את ההתרגשות לקראת החזרה הלימודים המלווה לא פעם בהתחדשות בכלי כתיבה, מחברות וקלסרים חדשים. כדי לא להפריז בכסף המוקצה לכך, כדאי לתכנן מראש את מסגרת התקציב שאתם מוכנים להשקיע בדברים אלו. לשם כך, יש לבחון היטב מה ילדיכם באמת צריכים.
התייעצו עם הורים וילדים משנים קודמות לוודא מה מבין רשימת הציוד המומלצת היה באמת שימושי. לאחר שתגבשו רשימת קניות, תוכלו לשער כמה כסף תזדקקו בשביל לרכוש אותה.
שימו לב, ישנן דרכים רבות להוזיל את סל הקניות. תוכלו להצטרף למשל לקבוצות רכישה של הורים המתארגנות בפייסבוק המצליחות להשיג מחיר נמוך יותר בעבור כמות גדולה יותר של ציוד. לחילופין, זה הזמן לנצל את שלל המועדונים בהם אתם חברים כדי לבדוק האם אתם זכאים להנחות שיכולות להיות שימושיות עבורכם.
לרוב, בתחילת השנה המחירים בשיאם. לכן, אם יש דברים שהם לאו דווקא הכרחיים לשבוע הראשון לתחילת הלימודים – אולם כדאי להמתין מעט כדי לבצע את הרכישה הגדולה מעט אחרי ה-1 לספטמבר. אם אתם זקוקים לספרים, חבל לקנות ספרים חדשים – ברוב בתי הספר ישנם פרויקטים של השאלת ספרים. גם בחנויות ספרים רבות ניתן לבחור לרכוש ספרים משומשים ולשלם חצי מחיר עבורם.
2. חוגים
הוצאה על חוגים עבור כמה ילדים במשפחה יכולה להגיע למאות שקלים בחודש. כדי לא למצוא את עצמכם משלמים תשלומים רבים על חוגים מיותרים, כדאי לוודא עם ילדיכם שהם אכן מעוניינים ורוצים להצטרף לחוג מסוים. העדיפו לרשום את ילדיכם למפגש ניסיון לפני שאתם רושמים אותו לחוג.
כשאתם באים לרשום את ילדיכם לחוג, מומלץ לעשות חישוב כולל של כל העלויות הצפויות בהרשמה. לפעמים, ישנן עלויות נוספות מעבר לעלות החודשית כמו ביטוח, ציוד ותלבושת. במקרים של תנועות נוער למשל, קחו בחשבון שלצד התשלום השנתי, צפויים להיות תשלומים נוספים בעבור טיולים ומחנות בחגים ובחופשים. בעת בירור התשלום, אל תשכחו לברר האם יש הנחת אחים ומהם תנאי ביטול החוג.
בדקו את העלות החודשית המשוקללת הצפויה של כל הפעילויות של ילדיכם כדי להעריך האם תוכלו לעמוד בה. אם התשובה היא לא, נסו לגבש עם ילדיכם הסכמה על איזה חוג ניתן לוותר.
חשבו על חלופות. במקום החוג הנוסף, ניתן להחליט על פעילויות חד-פעמיות אחת לתקופת זמן כמו באולינג או קולנוע, כך שההוצאה על הורה וילד תהיה זולה יותר בחישוב שנתי בהשוואה לרישום למספר חוגים לכל ילד.
3. תשלומי הורים
במסגרת מערכת החינוך הממלכתית בישראל, הורים נדרשים לתשלומים נוספים במהלך שנת הלימודים. תשלומים אלו הם לרוב עבור שירותים שמשרד החינוך אינו מממן והתנאי להשתתפות התלמיד הוא תשלום עבורם – כמו ביטוח תאונות, סל תרבות, טיולים, מסיבות ושיעורי העשרה. משרד החינוך מעדכן מדי שנה את התעריף המרבי לתשלומים הללו, אותו תוכלו לראות באתר משרד החינוך. שימו לב כי התשלום עבור ביטוח תאונות אישיות הוא תשלום חובה, בניגוד לתשלומים אחרים שלרוב מוגדרים כתשלומי רשות.
כעת, כשאתם יודעים את התמונה המלאה אודות הסכום אותו אתם צפויים להוציא, תוכלו להיעזר במחשבון ניהול תקציב באתר האוצר שלי – על מנת לוודא שאתם מאוזנים בין ההכנסות וההוצאות.