בלעדי לכלכליסט
התוכנית להגנה על החוסכים לפנסיה שוב נדחתה בשנה
הממשלה החליטה ב-2008 לאמץ מודל פנסיה מותאם גיל במטרה להגן על החוסכים מפני התנודות בשוק ההון, אך יישומו נדחה כבר שלוש פעמים. כעת ח"כ חיים כץ מסרב לקדם את הדיון עליו בכנסת עד שהאוצר ייתן ערבויות לכך שהוא יגן על החוסכים המבוגרים
חמש שנים. זה פרק הזמן הלא ייאמן שחלף מאז החליטה הממשלה בראשות אהוד אולמרט לחייב את הממונה על שוק ההון במשרד האוצר "לעשות את הפעולות הנדרשות" כדי ליצור מסלולים מותאמי גיל בחיסכון לפנסיה, כך שחוסכים מבוגרים שנמצאים רגע לפני גיל הפנסיה יהיו חשופים פחות לתנודות בשוק ההון. ההחלטה האחרונה בנושא קבעה כי המודל יחל בינואר 2014, אולם כעת "כלכליסט" חושף שתידרש עוד שנה שלמה לפחות עד שהתוכנית הזו תתחיל לפעול, אם בכלל.
- ח"כ כץ לא היה מרוצה מהמודל הצ'יליאני והביא לדחייתו בשנה
- בממשלה מנסים לנתב את כספי הפנסיה לעסקים קטנים
- מחצית מההשקעה הפנסיונית במניות ואג"ח מרוכזת ב־20 חברות
תחילתו של הסיפור היתה בסוף 2008. המשבר הכלכלי הגלובלי גרם לבורסות לצלול, והחוסכים לפנסיה ראו את הכסף שלהם בקופות הגמל נחתך בעשרות אחוזים, ואיתו נחתכת גם רמת החיים העתידית שלהם. ההסתדרות התערבה, וחברי הכנסת מהאופוזיציה הפעילו לחץ על האוצר שהעדיף להמתין עד יעבור זעם.
לבסוף אולמרט החליט על פריסת רשת ביטחון ממשלתית (שמעולם לא נעשה בה שימוש, משום ששנה לאחר מכן הבורסה חזרה לעלות), וקבע גם שהמפקח על שוק ההון ישנה את הכללים כך שחוסכים שנמצאים לקראת הפרישה יהיו מוגנים מקריסות פתאומיות בשוק ההון.
זה היה הבסיס למה שבסופו של דבר כונה "המודל הצ'יליאני" (או בשמו הרשמי, המודל החכ"ם). הרעיון הוא פשוט: הכספים של החוסכים לפנסיה מושקעים בשוק ההון (בין 70% ל־100%, תלוי אם זה בקרן פנסיה, ביטוח מנהלים או קופות גמל), ולכן חשופים לתנודות בו. אם הבורסה נופלת, גם הפנסיה עלולה להיחתך. הבעיה היא שעובדים בני 60 ומעלה לא יכולים לחכות עד שהבורסות יעלו חזרה, כי הם עוד רגע בפנסיה.
כמענה לבעיה, המודל הצ'יליאני מציע ליצור מסלולים שונים של השקעות, שהסיכון בהם מותאם לגיל החוסכים. הכסף של חוסכים צעירים, למשל, יושקע כמעט במלואו במניות, ואילו כספי החוסכים המבוגרים יושקעו כמעט כולם באיגרות חוב ממשלתיות, שנחשבות למסוכנות פחות. כלומר מידת הסיכון יורדת ככל שהגיל עולה.
"האוצר מורח את הרפורמה"
אבל תיאוריה לחוד ומציאות לחוד. ביוני 2009 חשף "כלכליסט" לראשונה את טיוטת המודל הצ'יליאני שהתגבש במשרד האוצר. על פי לוחות הזמנים המקוריים שהוגדרו בו, הוא היה אמור להיכנס לתוקף באופן הדרגתי כדי למנוע זעזועים בשוק ההון. על פי אותה טיוטה, בינואר 2011 היו אמורים לחול השינויים הראשונים, אבל אז התחיל משא ומתן בין אגף שוק ההון במשרד האוצר לבין גופי הפנסיה, שביקשו הקלות ודחיות כדי שיוכלו להיערך. מאז התחלף הממונה על שוק ההון פעמיים, פורסמו עוד שתי טיוטות נוספות למודל, ומועד יישומו נדחה שוב ושוב.
בשנה האחרונה פנתה יו"ר מרצ זהבה גלאון לשר האוצר פעמיים כדי לברר מדוע ועדת הכספים לא מאשרת את המודל ומה בכוונתו לעשות. שלושה שבועות לאחר פנייתה האחרונה מאוקטובר, השיבה לה יועצת שר האוצר דנה כדורי: "במרץ 2013 נכנס יאיר לפיד לתפקיד שר האוצר. בספטמבר 2013 נכנסה גברת דורית סלינגר לתפקיד הממונה על שוק ההון. בימים אלה נבחן באגף שוק ההון נושא החיסכון הפנסיוני על היבטיו השונים".
לדברי גלאון, "האוצר מורח ומעכב את הרפורמה שהוא עצמו הכריז עליה בחגיגיות, ומפקיר את כספי הפנסיה של הציבור המבוגר בישראל, שהרבה ממנו מושקע באפיקים מסוכנים כמו אג"ח קונצרני ומניות. פניתי למשרד האוצר כמה פעמים, בבקשה שיקדמו את המודל ויביאו את התקנות לאישור ועדת הכספים, אך מהתשובות שקיבלתי עולה שאין כוונה אמיתית לקדם את הרפורמה".
מבדיקת "כלכליסט" מול משרד האוצר עולה כי המשרד בוחן את הנושא. בפועל, המשרד ניסה לקדם את העניין מול יו"ר ועדת המשנה של ועדת הכספים לענייני פנסיה ח"כ חיים כץ, האיש עם היד על השאלטר של הפנסיה בכנסת. כץ, מצדו, לא מוכן לקדם את הדיון בנושא בתנאים הנוכחיים שלו, כך שאין שום סיכוי שהוא ייכנס לתוקף בינואר הקרוב. ניסיון העבר מלמד כי המשמעות היא דחייה של שנה נוספת לפחות.
כץ רוצה להקים ועדה חדשה
בשיחה עם "כלכליסט" סיפר כץ כי אין בכוונתו לאשר את המודל, כל עוד האוצר לא נותן ערבויות ממשיות לכך שהוא באמת מתכוון לפרוס רשת ביטחון לחוסכים המבוגרים בעת הצורך. "הגיל הממוצע של החוסכים לפנסיה בקרנות החדשות הוא 30 ומשהו. אני לא מאמין למשרד האוצר בשום צורה שכשהחוסכים האלה יגיעו לגיל 60, הוא ייתן להם אג"ח מיועדות (רשת ביטחון ממשלתית לקרנות הפנסיה - ש"א). אני רואה את עצמי כשומר הסף, ואני לא מוכן להמר על הזכות של מישהו להזדקן בכבוד", אמר כץ.
בהתייחס לכך שהחוסכים המבוגרים נמצאים בסיכון כל עוד המודל לא מאושר, השיב כץ כי גם היום כל חוסך מבוגר יכול להחליט להעביר את חסכונותיו למסלול סולידי, כמו השקעה באג"ח ממשלתיות, כדי להגן עליהם. לדבריו, יש להקים ועדה ציבורית "שתיצור פנסיה לאלה שאין להם היום. כל מי שהתחיל לחסוך בקרנות החדשות מאז 1995, אין לו פנסיה. שלא תהיה להם אשליה. אני רוצה ליצור להם פנסיה, ולכן אנחנו צריכים להקים ועדה ציבורית".