סמיגייט: גם הצנזורה וגם קצין הביטחון של הכנסת מכחישים שהורו להפסיק הדיון
ח"כ שאמה-כהן באמצע הדיון על פרשת עופר: "קיבלתי פתק - ועלי לסגור ברגע זה את הישיבה". הצנזורה: נציג הצנזורה, שהיה נוכח בוועדת הכלכלה, לא היה זה שנתן את ההוראה לסגור את הדיון, לא במישרין ולא בעקיפין"
ישיבת ועדת הכלכלה בנושא פרשת האחים עופר נסגרה במפתיע, כמה דקות בלבד לאחר שנפתחה. יו"ר הוועדה, ח"כ כרמל שאמה הכהן הודיע לנוכחים על סגירת הישיבה. "קיבלתי פתק - ועלי לסגור ברגע זה את הישיבה", הודיע שאמה לח"כים ולשאר הנוכחים. גם הצנזורה וגם קצין הביטחון של הכנסת מכחישים כי הם נתנו את ההוראה.
כרמל שאמה הכהן אמר ל"כלכליסט" כי "נתניהו או גורמים אחרים ממשרד רה"מ לא ביקשו ממני לעצור את הדיון".
מהצנזורה נמסר: "נציגי הצנזורה מגיעים מעת לעת לישיבות ועדות הכנסת ותדרוכים. נציג הצנזורה, שהיה נוכח בוועדת הכלכלה, לא היה זה שנתן את ההוראה לסגור את הדיון, לא במישרין ולא בעקיפין".
על פי לשכתו של יו"ר הכנסת ראובן ריבלין, הפתק ובו הבקשה להפסיק את הדיון לא הגיע מיו"ר הכנסת או מגורם אבטחת המידע של הכנסת.
בפתח הישיבה אמר שאמה: "ישראל משקיעה את מיטב מאמציה בקידום סנקציות כלכליות על איראן במטרה לעצור את תוכנית הגרעין שלה. האחים עופר אוחזים בהחזקות של בנק, בכי"ל ובזיכיונות אחרים. מאז הפרסום האמריקאי שטף את ישראל גל מבלי שאדם בממשלה ובכנסת נתן את דעתו להשלכות אלו".
נציגת משפחת האחים עופר הודיעה לפני כן כי אף אחד מבני משפחת עופר לא יגיע לדיון בוועדת הכלכלה בנושא הסחר עם איראן - כפי שנחשף אמש ב"כלכליסט". שאמה אמר על כך כי "לדעתי זו טעות במקרה זה וטוב היה אילו משפחת עופר הייתה מפגינה נוכחות". שאמה הדגיש כי "שורת מכתבי ההתחמקות שהגיעו לוועדה לא תעזור לאיש מהאחראים לחמוק ממתן הסברים".
בדיון אמר עוד שאמה, כי "מאז שהוועדה החליטה לקיים דיון, החלו שיחות שקטות בין גורמים רשמיים ומתברר כי המציאות הרבה יותר מורכבת ורגישה מכפי שהדמיון הממוצע יכול להכיל". שאמה אמר, כי "שקלנו את הפורמט המתאים לקיום הדיון בשל הרגישות, ולאו דווקא הרגישות הבטחונית. החלטנו שלפחות החלק הראשון של הדיון יהיה פתוח. אין לאדם בוועדה מה להסתיר. התבקשנו על ידי גורמים האמונים על ביטחון המידע להיות נוכחים בדיון ואישרנו זאת. מעבר לכך- מאתמול ועד היום הוועדה נשטפת במכתבים ופניות מטעם האחים עופר. כל הגורמים טוענים שאין להם קשר לחברות הסוחרות עם איראן. ההכחשות גורפות עד כדי כך שהם טוענים שאין להם סיבה להיות נוכחים בדיון".
בדיון נכחו שבעה ח"כים. ח"כ נחמן שי, יוזם הדיון, אמר כי "הסוגייה החלה להתגלגל לפני שבוע ימים וצריכה להיות שקופה לחלוטין וגלויה - גם כלפי אזרחי ישראל שחלקם כספם מושקע בחברות האחים עופר, וגם לגבי תדמיתה של ישראל שביקשה להוביל את המערכה הציבורית נגד איראן".
ח"כ שי הוסיף כי החברה לישראל מדגישה שאין לה קשר לעניין הזה. כתוצאה מהעובדה שהדיון לא ממוקד יש דינמיקה תקשורתית שמושכת את הסיפור לכיוונים מזיקים - בעיקר למשפחת עופר." שי התייחס לחשיפת "כלכליסט" וציין כי "אני מבין שיש עגינות נוספות של מיכליות של משפחת עופר בנמלים באיראן. לא אתייחס לסוגיות בטחוניות אך מה בעניין סחר אזרחי? מי מקפיד שאין אף חברה שסוחרת עם איראן? אני מבקש שהיועץ המשפטי לממשלה יחקור את העניין, ואם לא - אנחנו בכנסת ניכנס לעובי הקורה".
יצויין כי אחד האורחים היה נציג של הצנזורה הצבאית.
שאמה אמר, כי "אף אחד לא יודע כרגע את השלכות הפרשה על מהלך עסקיהם של האחים עופר. כרגע העתיד לא בהיר ומלווה ברמת סיכון מוגברת. אופק שלילי מחייב את עירנות בנק ישראל והפיקוח על הבנקים".
כבר הבוקר פנה קצין הכנסת יוסף גריף ליו"ר הכנסת ועדכן אותו כי בדיון הצפוי בוועדת הכלכלה עלול להימסר מידע שאסור לחשוף אותו בפומבי. ריבלין עדכן בנושא את שאמה ואמר לו שהוא עשוי לבקש ממנו בהמשך היום לסגור את הדיון.
בכנסת גוברות ההערכות כי הפתק נמסר מקצין הכנסת, למרות הכחשות מצד לשכתו של שאמה.
בנק ישראל בודק
הבוקר דווח בגלי צה"ל כי אגף הפיקוח על הבנקים בבנק ישראל בודק את השלכות פרשת הסחר של סמי עופר על אחזקות המשפחה בבנק מזרחי טפחות, שבו היא שותפה בגרעין השליטה.
אתמול שיגרה חברת 'עופר הולדינגס גרופ בע"מ' מכתב ליו"ר הוועדה שאמה בו הדגישה כי "שמה של חברתנו שורבב בטעות לעסקת מכירת האניה". עו"ד איל וולפסטל שחתום על המכתב הדגיש כי "אין שום קשר ניהולי, עסקי או שליטתי בין החברה לבין טנקר פסיפיק". לדבריו "אנו פועלים נמרצות מול הרשויות בארה"ב על מנת לתקן את הטעות הכואבת והמצערת שנפלה בהחלטת מחלקת המדינה, ולהסיר את הסנקציות שהוטלו על חברתנו".
יש לציין כי באגף הפיקוח על הבנקים מחויבים לבדיקת בעלי השליטה בכל זמן שמתעורר חשד לפעילות לא-תקינה של בעלי המניות ובשלב זה לא ברור אם ואיך יינקטו צעדים אופרטיביים בעניין.
מהפיקוח על הבנקים נמסר היום: "מקיים מעקב שוטף אחר פעילותם ואופן התנהלותם של הבנקים, וכן עורך בדיקות ככל שנדרש ביחס לבעלי שליטה. הפיקוח יבחן את המידע המתפרסם בימים אלה, בנוגע לפעילות חברות מקבוצת עופר, ככל שמידע זה ימצא רלוונטי לתחומי אחריותו של המפקח על הבנקים".
משפחת עופר, שמחזיקה במצטבר 25.5% ממזרחי טפחות, שותפה בגרעין השליטה בבנק עם מוזי ורטהיים (22.3%). יש לציין כי פרשת "עופרגייט" קשורה לצד של סמי עופר, ואילו רוב גרעין השליטה של המשפחה במזרחי טפחות הוא של אחיו יולי עופר.
קנייה חזקה | קנייה | המתן | מכירה | מכירה חזקה |
לין אחזקות, שנמצאת בבעלותו של בנו של סמי עופר, אייל, מחזיקה ב-5.73% ממניות מזרחי טפחות ובכשליש ממניות "עופר נכסים" המחזיקה ב-19.75% ממניות מזרחי טפחות. שני שלישים ממניות "עופר נכסים", כאמור, נמצאים בידי יולי עופר.
נתניהו: לא היה היתר
ראש הממשלה, בנימין נתניהו, התייחס אתמול לראשונה לקשר המסחרי שניהלה חברה בבעלות האחים עופר עם איראן. בוועדת חוץ וביטחון טען נתניהו כי הקשרים העסקיים שנחשפו בין חברת הספנות של משפחת עופר עם איראן נעשו ללא היתר משרדו.
היום חשף "כלכליסט" כי אוניות מטען של סמי עופר עגנו אף הן בנמלים איראניים כשעל סיפונן מטען, מחצבים וכימיקלים הספינות שייכות לחברת ספנות של עופר בשם Zodiac Maritime Agencies, ואחת מהן עגנה בנמל איראני לפני ארבעה חודשים בלבד, זאת לאחר שפעילות יבוא ויצוא הנפט של עופר למדינה כבר הופסקה.
בתוך כך, החברה לישראל דיווחה היום לבורסה בעקבות הודעת מחלקת המדינה האמריקאית, ובהתבסס על ייעוץ משפטי שקיבלה מעורך דין אמריקאי המתמחה בנושא, כי לסנקציות שהטיל הממשל האמריקאי, בקשר עם מכירת המיכלית על-ידי "טנקר פאסיפיק" שהגיעה לידי איראן, אין השפעה על החברה לישראל ועל החברות הבנות והמוחזקות על-ידי החברה לישראל.
ממשפחת עופר נמסר היום: "אנו מבקשים להדגיש כי אנו מכבדים את הודעות משרד ראש הממשלה ומשרד הביטחון מאתמול. אמירות של מקורבים לכאורה למשפחה בפרשה זו, אינן על דעת המשפחה ובוודאי שאינן מקובלות עלינו, וצר לנו שהובאו כך".