$
בארץ

רה"מ: לא אישרנו לאחים עופר לעגון באיראן

בוועדת חוץ וביטחון התייחס נתניהו לחשיפת הקשר בין האחים עופר לאיראן. "לפי בדיקה במשרדנו לא היה לכך שום היתר"

תומר אביטל 14:0530.05.11

ראש הממשלה, בנימין נתניהו, התייחס היום לראשונה לקשר המסחרי שניהלה חברה בבעלות האחים עופר עם איראן. בוועדת חוץ וביטחון טען נתניהו כי הקשרים העסקיים שנחשפו בין חברת הספנות של משפחת עופר עם איראן נעשו ללא היתר משרדו.

 

ראש הממשלה הגיע כדי לסקור בפני חברי הכנסת את

ההתפתחויות הביטחוניות באזורנו. בסוף הדיון הוא נשאל על ידי מקורבו ח"כ אופיר אקוניס (ליכוד) האם יש ממש בטענות משפחת עופר לפיהן משרד ראש הממשלה היה מודע לקשר העסקי בין חברת "טנקר פסיפיק" ששייכת לסמי עופר לאיראן.

 

נתניהו אמר "זה לא נכון. לפי בדיקה במשרדנו לא היה לכך שום היתר. גיליתי בעצמי את הסיפור רק זמן קצר לפני שהוא התפרסם בתקשורת הישראלית".

 

מחר צפויה ועדת הכלכלה לקיים דיון ראשון בנושא. בכנסת נרשמה דריכות לקראת הדיון בו מקווים כי נציגי משפחת עופר ישפכו אור חדש על הפרשה.

 

אתמול חשף "כלכליסט" כי בשנים 2004 ועד 2010 עגנו לפחות שבע מכליות נפט של החברה "טנקר פסיפיק" ששייכת לסמי עופר בנמל האיראני שבאי חארק.

 

מבדיקת "כלכליסט" עולה כי שבע ספינותיה של "טנקר פסיפיק" פקדו את הנמל האיראני שמונה פעמים, כל זאת בתקופה שבה ישראל הפעילה שתדלנות מסיבית מול ארצות-הברית, כדי שזו תטיל סנקציות על מסחר עם איראן - ולאחר שהאמריקנים כבר הודיעו כי יאמצו סנקציות חמורות נגד חברה שתגלה מעורבות כלשהי בסחר עם איראן, לרבות בדרך של הובלה הקשורה לתעשיית הנפט של המדינה.

 

בין היתר במאי 2004 עגנה הספינה קוסמיק ג'ואל, שהניפה את דגל ליבריה, בנמל האיראני. באפריל 2010 עגנה הספינה קרמן סי באיראן. אותה ספינה יצאה מיפן ולאחר מכן המשיכה לצרפת.

 

מקורבים לסמי עופר טענו, כי נכון לתקופות שעליהן מדובר, עגינה בנמל איראני לא היוותה הפרה של החוק הבינלאומי. הם הוסיפו כי טנקר פסיפיק היא חברת ספנות גלובלית הפועלת באופן דומה לחברות בסדר הגודל שלה, שגם ספינות שלהן עוגנות בנמלים איראניים.

 

מטנקר פסיפיק נמסר בתגובה: "במהלך השנים האחרונות, וכחלק קטן מעסקינו, החלטנו לשלוח מטענים המכילים נפט ומוצרי נפט נלווים גם אל ומנמלים באיראן, המיועדים ללקוחותינו. כל פעילות מסוג זה היתה מותרת במלואה וכפופה לחוקים ותקנות הבינלאומיים שחוקקו בארצות-הברית, האיחוד האירופי והאו"ם. חרף זאת, טנקר פסיפיק החליטה בנובמבר 2010 לחדול באופן גורף מהטענת נפט ומוצרי נפט נלווים בנמלי איראן, אף שמדובר בפעולה מסחרית תקינה מבחינת החקיקה הבינלאומית, המבוצעת באופן מסורתי בידי חברות ספנות בינלאומיות הפועלות מחוץ לארצות-הברית, האיחוד האירופי והאו"ם.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x