אחרי המיזוג: אלטשולר שחם עשוי לשגר לשוק סחורה ב־4.5 מיליארד שקל
רכישת בית ההשקעות פסגות ע"י אלטשולר שחם גמל ופנסיה תעמיד את נתח המניות הישראליות בתיק של הרוכשת על 7.5%, הרבה מעל מדיניות ההשקעות שלה. מכירתן עשויה ליצור לחץ תשואות שלילי על אחוזת בית
המיזוג מאיים על ענף הגמל: העסקה שבמסגרתה רוכשת אלטשולר שחם גמל ופנסיה, החברה־הבת (57.4%) הציבורית של בית ההשקעות (57.4%), את בית ההשקעות פסגות תמורת 910 מיליון שקל עשויה ליצור גל מכירות משמעותי של מניות של חברות ישראליות בשווי מוערך של 4.5 מיליארד שקל, מכירות אדירות שעשויות להוביל ללחץ תשואות שלילי באחוזת בית כולה.
- מור השקעות ישתתף בחגיגה על פסגות - אם ישים ידו על פעילות הברוקראז'
- האיום הגדול מעל אלטשולר שחם: אלטשולר עצמו
- עובדי פסגות הפגינו, גילעד אלטשולר: "מבין את הכאב שלכם"
נכון לסוף ספטמבר 2020, אלטשולר שחם גמל ופנסיה מנהלת נכסים בשווי של כ־130 מיליארד שקל. מתוכם, 8 מיליארד שקל מושקעים במניות של חברות ישראליות. וזאת, בהתאם למדיניות ההשקעות של אלטשולר שחם גמל ופנסיה שדוגלת בשיעור השקעה של קצת פחות מ־5% במניות ישראליות.
ככל הנראה, החברה הרוכשת תקלוט אליה רק את נכסי הגמל והפנסיה של פסגות, ששוויים עומד על 50 מיליארד שקל, מתוכם 5.4 מיליארד שקל מושקעים במניות ישראליות. לאחר השלמת המיזוג, אלטשולר שחם גמל ופנסיה תחזיק בנכסים בשווי של 180 מיליארד שקל והנתח של המניות הישראליות בתיק יעמוד על 7.5% - גבוה בהרבה ממדיניות ההשקעות של אלטשולר שחם גמל ופנסיה. בשל מדיניות ההשקעות שלה, אלטשולר שחם צפויה למכור את הסחורה העודפת ששווייה עומד על כ־4.5 מיליארד שקל.
בנוסף, בשל מגבלות רגולטוריות, הגוף הממוזג יידרש למכור מניות של חברות ריאליות גדולות שבהן הוא מחזיק יותר מ־10%. וכך, אלטשולר שחם גמל ופנסיה עשויה למכור לאחר השלמת המיזוג מניות שפסגות מחזיק בהן בשיעור הנוגד את מדיניות ההשקעות שלה, בהן, בין היתר, אחזקה (0.5%) של פסגות בנייס, בשווי של 200 מיליון שקל; בזק (2%) בשווי של 150 מיליון שקל; פז (4%) בשווי 120 מיליון שקל; ומניות חסומות של אוגווינד (6%) בשווי של 115 מיליון שקל, שצפויות להימכר לאחר שהחסימה תפוג.
ייתכן שאלטשולר שחם גם תבחר למכור מניות שפסגות רכש במסגרת הנפקות פרטיות, כמו 5% מאזורים ריט, 4% מטכנולוגיית גילוי אש וגז ו־16% מיוניקורן טכנולוגיות.
ישנן גם מניות של חברות נדל"ן מניב שפסגות מחזיק ושאלטשולר שחם גמל ופנסיה עשויה למכור, כמו 3% מקבוצת מבנה בשווי של 180 מיליון שקל ו־2.7% מאיירפורט סיטי בשווי של 120 מיליון שקל. אלטשולר שחם מחזיק ב־10% באלוני חץ, ואילו פסגות מחזיק בעוד נתח קטן, ובשל החוק יהיה צורך למכור 0.5% ממניות אלוני חץ ב־40 מיליון שקל לאחר המיזוג, ו־1% משופרסל בשווי של 65 מיליון שקל, מאותה סיבה.
אם המיזוג יקבל את כל האישורים הנדרשים ויתממש, מכירת המניות הישראליות תתרחש במהלך המחצית השנייה של השנה, כך שאת 2022 אלטשולר שחם גמל ופנסיה תתחיל עם תיק שתואם את מדיניות ההשקעה שלה. הדבר מעורר חשש בקרב המתחרים שלה, ובכיר בענף הגמל אמר ל"כלכליסט" כי "קיים סיכון שכל הבורסה תציג ביצועי חסר משמעותיים בגלל גלי המכירות שיגיעו בעקבות המיזוג. מכירת החיסול צפויה לפגוע בתשואות הגמל של פסגות, אך היא תימחק כשהתיקים ייבלעו בגוף הממוזג".