ניתוח כלכליסט
מור השקעות ישתתף בחגיגה על פסגות - אם ישים ידו על פעילות הברוקראז'
באלטשולר שחם מעוניינים רק בפנסיה ובגמל של פסגות - כשכל שאר המחלקות מוצאות למכירה; אמנם העסקה בין אלטשולר למור על 'פסגות טרייד' רק בחיתוליה, אך ניתן להניח שהיא תסתכם בכמה עשרות מיליונים; פוטנציאל הרווח של מור מהעסקה הוא עצום כאשר מסתכלים על תוצאות המתחרים בענף שמחזיקים מחלקת ברוקראז'
מחלקת הברוקראז' של פסגות לא בשביל אלטשולר שחם - גוף השקעות אחר יהנה ממנה. העסקה למכירת פסגות לאלטשולר שחם גמל ופנסיה היא הזדמנות לצמיחה לא רק עבור בית ההשקעות הרוכש, אלא גם לגופים מוסדיים נוספים, וזאת משום שבכוונת אלטשולר שחם למכור את הפעילויות של פסגות שאינן גמל ופנסיה.
- מור הובילה גיוס של 39 מיליון דולר בשח"ל טלרפואה
- מור השקעות גייס 30 מיליון שקל בהקצאה פרטית של מניות
- מנכ"ל מור השקעות: "כל עוד לא מוחקת את העולם פצצת אטום, הכלכלה תתאושש"
פעילויות אלה כוללות, בין היתר, קרנות נאמנות, ניהול תיקים וברוקראז'. כלל ביטוח כבר רכשה את סוכנות הביטוח להסדרים פנסיונים דוידוף שבפסגות החזיק - במחיר של 68 מיליון שקל.
גם בית ההשקעות מור, הכוכב החדש של שוק הגמל, עשוי לנגוס בנתח מהפעילות של פסגות, שבפועל תתפרק מנכסיה - בית ההשקעות שמנוהל על ידי יוסי ואלי לוי עשוי לרכוש את פעילות הברוקראז' של פסגות.
בתגובה לפרסומים אתמול דיווח מור כי הוא "בוחן באופן שוטף עסקאות והזדמנויות בשוק ההון בעלות ערך סינרגטי לפעילויות הקבוצה או לאסטרטגיית הצמיחה שלה. בין היתר הדבר נכון גם לגבי התחלתו של משא ומתן עם בית ההשקעות פסגות לטובת רכישת מחלקת הברוקראז' שבניהולו".
מכיוון שהמגעים טרם הגיעו לשלב מתקדם, עוד לא ידוע על איזה שווי מדובר, אולם עסקאות מסוג זה נעשות על בסיס ההון העצמי של מחלקת הברוקראז' וכמות סוחרים, ואינה אמורה להיות עסקה יקרה. לדוגמה, העסקה שקידמה את מור אל תוך התחום הסתכמה בהלוואת בעלים של כ-2 מיליון שקל ואופציה להלוואה דומה. כך או אחרת, על בסיס מיקומה של מחלקת פסגות מבין שאר הפעילים וההכנסות שלהם בשוק הברוקראז', ניתן לשים תג מחיר של בין 25 ל-75 מיליון שקל.
כיום פעילות הברוקראז' של מור, שהיא פעילות חדשה שהחלה ב-2019 לאחר שמור רכשה שליטה בחברה שפועלת בתחום, היא משמעותית עבור בית ההשקעות. בתשעת החודשים הראשונים של השנה פעילות זו הניבה הכנסות של 38.5 מיליון שקל – יותר מפי 4 בהשוואה לתקופה המקבילה אשתקד, אז ההכנסות הסתכמו ב-8.3 מיליון שקל.
בהתאם, משקל פעילות זו עלה. בינואר-ספטמבר 2020 ההכנסות מפעילות הברוקראז' היוו כ-24% מהכנסות בית ההשקעות כולו, זאת לעומת נתח של כ-6% בתקופה המקבילה ב-2019. למעשה, כיום מדובר בפעילות השנייה בגודלה במונחי הכנסות אחרי פעילות קרנות הנאמנות.
הסיבה לזינוק נעוצה, בין היתר, בשינויים שהביאה עימה מגיפת הקורונה. שירותי ברוקראז' הם למעשה שירותי מסחר בבורסה עבור לקוחות מוסדיים דוגמת בנקים, חברות ביטוח, קופות גמל, וקופות פנסיה. מאז פרוץ הקורונה בפברואר לפני שנה, נרשם זינוק במסחר בבורסה.
שנת 2020 הסתיימה במחזור מסחר יומי ממוצע של 1.86 מיליארד שקל במניות (כולל תעודות סל), לעומת מחזור יומי ממוצע של 1.3 מיליארד ב-2019. עלייה זו בשיעור של 43% היטיבה גם עם פעילות הברוקראז' של מור.
בתקופת הקורונה חלה עלייה משמעותית במסחר עצמאי של פעילים שסוחרים בבורסה עצמאית באמצעות תיקים שהם פותחים בתי ההשקעות. הדבר היטיב עם בתי השקעות שמציעים את השירותים האלה, כמו מיטב דש שהכנסותיו בתחום עלו ל-109 מיליון שקל בשלושת הרבעונים הראשונים של 2020 לעומת 80 מיליון שקל בשלושת הרבעונים המקבילים.
למור אין כיום פעילות כזו, אולם לפסגות יש – פסגות טרייד, שפועלת תחת חברת הברוקראז' – וזו אחת הסיבות שמור לוטשת עיניים לברוקראז' של בית ההשקעות שמסיים את דרכו העצמאית.
נציין כי לתחום המוניטין יש משמעות גדולה בתחום הברוקראז' והוא עשוי להיאמד בשווי של מיליונים. כך, המחלקה של מיטב דש, מבין המובילות בתחום המסחר העצמאי, נהנית ממוניטין בשווי של 10 מיליון שקל בספרים של בית ההשקעות.
בנוסף, רכישת פעילות הברוקראז' של פסגות תעביר למור גם את חבר הבורסה של פסגות. כלומר, בית ההשקעות יוכל לקבל מהבורסה חיבור ישיר למסחר באמצעות קו תקשורת ישיר.