בדרך לקידומת 2: הדולר נופל עד ל-3.132 שקלים
המטבע האמריקאי רושם 16 ימים של ירידות מול מקבילו הישראלי מתוך 19 ימי מסחר - נחלש היום בעד 0.8%; היורו נסוג אף הוא בעד 0.8% ל-3.810 שקלים; לאומי: "השקל הוא המלך - הכוחות הבסיסיים של עודף בחשבון השוטף ובתנועות ההון הנכנסות לישראל נמשכים ותומכים בהתחזקות המטבע"
המטבע של ישראל ממשיך לדהור קדימה: הדולר נחלש היום ב-0.8% עד ל-3.132 שקלים, היורו נסוג אף הוא ב-0.8% ל-3.810 שקלים. בשווקים העולמיים רושם היורו עלייה של 0.4% מול מקבילו האמריקאי, ונסחר ב-1.216 דולר. הפאונד יציב על ל-1.366 דולר.
- הדולר מדמם גם ב-2021: נופל מתחת ל-3.16 שקלים
- הדולר מתחת ל-3.18 שקלים - לראשונה מאפריל 1996; היורו ברמה הנמוכה מזה חצי שנה
- יתרות המט"ח של בנק ישראל הגיעו בסוף 2020 ל-173 מיליארד דולר
המטבע האמריקאי רושם 16 ימים של ירידות מול מקבילו הישראלי מתוך 19 ימי מסחר, ויום שלישי ברצף של נסיגה - עד כה בשנה החדשה רשם יום אחד של עליות מול השקל.
יוסי פריימן, מנכ"ל פריקו ניהול סיכונים, מימון והשקעות: "פעילות ערה של משקיעים זרים, לצד עסקאות גידור של תחילת שנת הכספים, מזרימים לשוק היצע מט"ח משמעותי. מנגד, היעדר קונים גדולים גורר לייסוף השקל. היחלשות הדולר אל מול המטבעות המרכזיים, תורמת לחולשה גם בשוק המקומי. המגמה החיובית בשוק המניות, בין היתר על רקע אפקט חודש ינואר, תורמים לפעילות מצד גופים מוסדיים בישראל המבקשים לגדר את החשיפה המטבעית ומוכרים מט"ח כנגד העלייה בשווי תיק הנכסים המושקעים מחוץ לישראל".
פריימן מוסיף: "בנק ישראל ממשיך לפעול ורוכש דולרים במטרה לצמצם את עודפי ההיצע. אולם, הפעילות של בנק ישראל בלבד, אין בה כדי לבלום את המשך ההתחזקות של השקל. נדרש מהלך משולב גם מצידו של האוצר במטרה לצמצם את הפגיעה הקשה ברווחיות הייצוא. אסור שבאוצר יתבשמו מנתוני גביית המסים, גם בשנת משבר עמוק, כאשר הפגיעה בגבייה עמדה על כ-2% בלבד. הייצוא הישראלי נסמך כיום על פעילות של שחקנים גדולים, יציאה של שחקן מרכזי, כמו גם הפגיעה בהיקף פעילותו הגלובלית, עשויים, בהיעדר חלופות, לפגוע קשה הן בתעסוקה והן בהכנסות המדינה ממסים".
איתי יושע, מנהל דסק אופציות מט"ח בחדר המסחר של בנק הפועלים: "הכוחות המניעים המובילים להיחלשות הדולר מול השקל הם הבורסות הגואות בארה"ב וההמרות של הגופים המוסדיים הישראלים (קופ"ג והשתלמות, קרנות פנסיה וחברות ביטוח) המושקעים בהם. התיקים של הגופים הללו מגודרים מפני שער החליפין רק בצורה חלקית וחשיפתם לדולר גדלה עם הגידול ברווחים בבורסות, אשר מתודלקות כידוע בכסף שהפד ממשיך לפזר".
יושע מציין כי "התבטאות של נשיא הפד בסנט לואיס אמש כי מוקדם מדי לדון בהקטנת רכישות האג"ח ובצמצום מדיניות ההרחבה המוניטרית כל עוד המגפה משתוללת - הפילה את תשואות האג"ח הממשלתי ל-10 שנים לרמה של 1.12% לאחר שכבר הספיקו להתאושש לרמה של 1.18%. בנוסף, ההתבטאות הורידה את הדולר אינדקס (סל הדולר מול המטבעות העיקריים) לרמה של 90. השקל כמובן לא נשאר מחוץ לחגיגה".
לפי קובי לוי, ראש דסק אסטרטגיית שווקים בלאומי שוקי הון, הדהירה של השקל צפויה להימשך: "השקל הוא המלך - הכוחות הבסיסיים של עודף בחשבון השוטף ובתנועות ההון הנכנסות לישראל נמשכים ותומכים בהתחזקות השקל", אומר לוי.
עוד מוסיף לוי כי "המוסדיים היו בגידור חסר של כמה עשרות מיליארדים בחודש נובמבר, בעקבות עלייה חדה במניות, ויציבות בהיקפי הגידור שלהם. כנראה שהמשך העליות במניות בחודש דצמבר וינואר מחייב אותם למכור כדי להגדיל גידורים ולחזור לרמות שהם רגילים להיות בהם, כ-85% גידור מהנכסים המט"חיים".
לוי עוד מציין כי "למרות הסגר, הפצת החיסון המהירה בישראל ביחס לעולם - כשהציפייה שישראל תהיה המדינה הראשונה שיוצאת ממשבר הקורונה מחוסנת - מאזנת את החדשות הרעות לגבי התחלואה, הסגר וחוסר היציבות הפוליטית".