יתרות המט"ח של בנק ישראל הגיעו בסוף 2020 ל-173 מיליארד דולר
מדובר בגידול של 6.3 מיליארד דולר לעומת סוף החודש הקודם ועלייה של 47 מיליארד דולר בהשוואה לסוף 2019. במהלך 2020 רכש במצטבר בנק ישראל דולרים בהיקף של 20 מיליארד דולר במטרה לרסן את התחזקות השקל
יתרות מטבע החוץ של בנק ישראל עמדו בסוף שנת 2020 על 173.3 מיליארד דולר, כך עולה מדיווח של בנק ישראל היום. מדובר בגידול של 6.3 מיליארד דולר לעומת סוף החודש הקודם ועלייה של 47 מיליארד דולר בהשוואה לסוף 2019. מדובר כמובן בהמשך מגמת הגידול ביתרות שמביאה לכך שכמעט בכל חודש נרשם שיא חדש.
בתדרוך לעיתונאים מוקדם יותר השבוע חשף הנגיד כי במהלך 2020 רכש במצטבר בנק ישראל דולרים בהיקף של 20 מיליארד דולר במטרה לרסן את התחזקות השקל מול המטבע.
- בנק ישראל: עלות הסגר המלא - עד 3.5 מיליארד שקל בשבוע
- גם עם החיסון המהיר, הקורונה תגלח 28 מיליארד שקל מהתוצר
- צניחת הדולר צריכה לשנות את חוקי המשחק
הגידול ביתרות המטבע בחודש האחרון מוסבר ברובו על ידי רכישות של בנק ישראל (4.4 מיליארד דולר). סיבה מרכזית נוספת לגידול היא שיערוך יתרות המטבע, ככל שהדולר נחלש כך השווי הדולרי של המטבעות האחרים המוחזקים על ידי הבנק (2.3 מיליארד דולר).
עוד דיווח היום בנק ישראל כי היקף רכישות האג"ח הממשלתי הגיע בסוף 2021 ל-46.2 מיליארד שקל, במסגרת הניסיון של בנק ישראל לשמור על הנזילות ועל גובה הריבית. היקף ההלוואות לטווח ארוך למערכת הבנקאית כנגד העמדת אשראי לעסקים קטנים הגיע ל-19.6 מיליארד שקל. עוד דיווח הבנק כי היקף עסקאות הריפו עם אג"ח ממשלתי ותאגידי כבטוחה מול המגזר הבנקאי בחודש שעבר המשיך לעמוד על 1.5 מיליארד שקל, כשם שהיה בחצי השנה האחרונה, מה שמעיד על כך שצרכי הנזילות של הבנקים בעקבות המשבר לא השתנו בחצי השנה האחרונה, שכן מדובר בעסקאות המאפשרות לבנקים להמשיך ולהחזיק באגרות החוב במקביל לכך שהן משמשות בוטחה עבור הלוואה הניתנת מבנק ישראל.