$
בורסת ת"א

בלעדי לכלכליסט

קיומה של עסקת קרן ארבל־דלק נמצא בסכנה

שינויים שמבקש תשובה להכניס לשטרי הנאמנות של האג"ח, לצורך אישור העסקה עם הקרן, מעוררים זעם בקרב מוסדיים. לכלכליסט נודע כי מוסדיים גדולים, בהם הראל וילין לפידות, מתכוונים להצביע היום נגד אישור ההצעה

גולן חזני 08:5313.10.20

הסדר החוב שוב רועד: דווקא אחרי שנראה היה כי יצחק תשובה וקבוצת דלק הצליחו להגיע לשנה של שקט, הסדר החוב של החברה שוב רועד, ועסקת ההשקעה של קרן ארבל בדלק ישראל בסכנה. ל"כלכליסט" נודע כי מוסדיים גדולים מתכוונים להתנגד לאישור העסקה בהצבעת המחזיקים שתתקיים היום (ג').

 

אי־אישור העסקה ברוב של 75% בסדרות האג"ח הוותיקות של דלק תביא להפלת העסקה שמועד השלמתה נקבע לעוד יומיים. המחזיקים נמצאים כעת במלכוד, משום שאי־אישור העסקה ימנע מהם קבלת שעבוד על מניות דלק קידוחים. ב־25 בספטמבר חתמה קרן ארבל, יחד עם הפניקס, מיטב־דש ואיילון על עסקת השקעה מורכבת של 450 מיליון שקל בדלק ישראל כהלוואה לקבוצת דלק.

 

 

מימין אמיר הסל מנהל קרן ארבל ויצחק תשובה בעל השליטה בדלק מימין אמיר הסל מנהל קרן ארבל ויצחק תשובה בעל השליטה בדלק צילומים: עמית שעל , אייל טואג

 

מתווה העסקה הבטיח לארבל תשואה שנתית של 10% לחמש שנים על ההלוואה, על בסיס דיבידנדים מדלק ישראל, בתוספת 20% ממניות דלק ישראל. דלק אמורה לפרוע את ההלוואה בתום 5 השנים וארבל תישאר עם 20% מהמניות.

 

דלק עלולה לאבד שליטה

 

לפי ההסכם, אם שווי המניות שבידי ארבל יהיה נמוך מתוספת תשואה של 5% בשנה, יועברו לקרן מניות דלק ישראל נוספות, שעלולות להעביר לידיה את השליטה בחברה. התמורה שמקבלת בעסקה דלק, המנוהלת על ידי עידן ולס, אמורה לשמש לפירעון חוב של 342 מיליון שקל לבנקים, שבתורם ישחררו 40% ממניות דלק קידוחים שמשועבדות להם.

 

מה דעתך על מניית דלק קבוצה:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
קנייה חזקה קנייה המתן מכירה מכירה חזקה

מניות אלה ישמשו ביטחונות ראשונים ומהותיים לבעלי האג"ח שהחוב כלפיהם עומד על 5.8 מיליארד שקל. סיכום על כך שהושג לפני 3 חודשים בין דלק למחזיקים מנע העמדת החוב לפירעון מיידי. הסכמות אלה קבעו, בין היתר בשטר הנאמנות של האג"ח, כי בעלי האג"ח יחזיקו בשעבוד על מניות דלק פטרוליום המחזיקה במניות דלק ישראל.

 

שינוי התניות מול המחזיקים

 

מול ארבל התחרתה להב אל.אר שבשליטת אבי לוי, שהציעה לרכוש את השליטה בדלק ישראל. אילו קבוצת דלק היתה מוכרת את השליטה בדלק ישראל תמורת 600 מיליון שקל, לא היתה לה בעיה. אבל המתווה עם קרן ארבל יצר בעיה לא צפויה. בהסכם עם הקרן נקבע כי במקרה ש־51% ממניות דלק ישראל יועברו לארבל, היא תחזיק בשעבוד על יתרת המניות והיא זו שתוכל לממש אותן במקרה של צרות בחברה. סעיף זה דורש את שינוי שטר הנאמנות של החוב.

 

בשבוע שעבר נערכה אסיפת אג"ח של דלק שהתכנסה לבקשת החברה, ובה ביקשה דלק לאפשר את את שינוי שטר הנאמנות בהתאם לעסקה מול ארבל. באותה אסיפה הגישה דלק שתי בקשות נוספות לאישור המחזיקים, ואשר יובאו להצבעה היום. דלק אמורה במסגרת ההסכם מול מחזיקי האג"ח לשעבד להם את התמלוגים ממאגר לווייתן. שעבוד כזה דורש אישור של הממונה על הנפט, וזה עדיין לא התקבל. דלק דיווחה בשבוע שעבר כי החלה מהלך של איגוח התמלוגים מלווייתן, ובאסיפה היא ביקשה מהמחזיקים לוותר על האישור כתנאי, ולאפשר את האיגוח לווייתן כמהלך שאמור לאפשר פירעון חלק מהחוב למחזיקים.

 

 

 

בקשה נוספת היתה לאפשר לדלק לפרוע 100 מיליון שקל לבנק BNP עבור חוב על רכישת איתקה מהתמורה שתתקבל מארבל. חלק מבעלי האג"ח לא מוכנים לכך ורואים בכך סוג של העדפת נושים משום שהחברה יכולה לפרוע להם חלק מהחוב בסכום זה. שלוש הבקשות יעלו להצבעה שתתקיים היום. מההצבעה ינוטרלו הקולות של הפניקס מיטב־דש ואיילון שהם חלק מעסקת ארבל.

 

"העסקה לא תאושר"

 

אבל ל"כלכליסט" נודע, כאמור, כי גופים גדולים כמו הראל, שהיא המשקיע הגדול בקרן, ילין לפידות ויתכן מאד שגם מנורה ופסגות, צפויים להתנגד לשינוי שטר הנאמנות. דלק זקוקה כאמור לרוב של 75% בסדרות הוותיקות כדי להעביר את ההחלטה ולאשר את העסקה עם ארבל. הרוב הזה נמצא כעת בסכנה, ואם לא יתקבל, העסקה מול ארבל תיפול, ודלק תצטרך לשנות אותה או לבצע עסקת מכירה אחרת. לוח הזמנים הוא כמעט בלתי אפשרי משום שעד סוף החודש אמורה דלק לפרוע את הסכום לבנקים.

 

מחזיק גדול אמר אתמול ל"כלכליסט כי "אף אחד לא אמר לדלק לחכות לרגע האחרון או לא לבצע מכירה מלאה של החברה. הרושם שלי הוא שאם הם היו מסתפקים בסעיף הראשון של התאמת השטר לעסקה מול ארבל ומוותרים על הפרעון ל־BNP ואישור הממונה לתמלוגים, העסקה היתה עוברת ברוב של מחזיקי האג"ח. אבל במתכונת הנוכחית ההערכה שלי היא שהעסקה לא תאושר".

 

x