$
בורסת ת"א

תשובה הצליח לאכול את העוגה ולהשאיר אותה שלמה, בינתיים

העסקה עם קרן ארבל, שתזרים לקבוצת דלק 450 מיליון שקל, אמנם תניב לקבוצה פחות כסף ממכירתה של דלק ישראל, אבל תספק מענה למכשול האחרון בדרך להרגעת בעלי האג"ח. עם זאת, עדיין ישנה אפשרות שתשובה יאבד את השליטה בדלק ישראל

גולן חזני 07:2420.08.20

בכל הנוגע לתסבוכת המתפתלת מול בעלי האג"ח, נראה שבעל השליטה בקבוצת דלק יצחק תשובה הצליח ליצור משוואה שמקיימת את הקלישאה המפורסמת: לאכול את העוגה ולהשאיר אותה שלמה, כמעט.

 

אתמול (ד') בבוקר דיווחה קבוצת דלק כי חתמה על מזכר הבנות לא מחייב עם קרן ארבל לעסקה שמשאירה בידיה את השליטה בחברה־הבת (100%) ומספקת לה נזילות שמביאה להשלמה את ההתחייבויות שסיפקה לנושיה, מחזיקי האג"ח והבנקים.

 

 

 

מימין: אמיר הסל, מנהל קרן ארבל ויצחק תשובה, בעל השליטה בדלק מימין: אמיר הסל, מנהל קרן ארבל ויצחק תשובה, בעל השליטה בדלק צילומים: עמית שעל , אייל טואג

 

 

לפי העסקה, שאותה רקח סמנכ"ל הכספים היוצא ברק משרקי, קרן ארבל, שמנוהלת על ידי אמיר הסל וגבי לב, תעביר לידי דלק 450 מיליון שקל עם חתימת ההסכם. לשם כך נקבע לוח זמנים של 30 יום. עבור סכום זה, שבמידה רבה מועמד לקבוצת דלק כהלוואה ל־5 שנים, קבוצת דלק מתחייבת לספק לקרן ארבל תשואה של 10% בשנה באמצעות דיבידנדים של 45 מיליון שקל בכל אחת מ־5 השנים. אם הדיבידנדים יהיו נמוכים יותר, דלק תשלם את היתרה בתום 5 השנים, אז ארבל תקבל לידיה 20% מדלק ישראל, ותוכל לרכוש 5% נוספים במחיר שייקבע לפי מנגנון מוסכם.

 

לפי ההסכם, המניות העתידיות של ארבל בדלק ישראל צריכות להניב תשואה של 5% בשנה, על בסיס ההשקעה הראשונית. כלומר, בסוף חמש השנים, שווי המניות של ארבל צריך לעמוד על 560 מיליון שקל, מה שגוזר לדלק ישראל שווי של 2.8 מיליארד שקל. אם השווי יהיה נמוך יותר בתום התקופה, ארבל תקבל פיצוי בדמות מזומן או מניות נוספות של דלק ישראל, כך ששווי המניות שלה לא יפחת מ־560 מיליון שקל. כך, אם שווי דלק ישראל יעמוד על 1.1 מיליארד שקל בלבד, ארבל תעלה לאחזקה של 50%. שווי נמוך יותר יעלה את ארבל לשליטה בדלק ישראל, וזאת אם קבוצת דלק לא תבחר באפשרות הפיצוי במזומן. כלומר, עדיין ישנה אפשרות שתשובה יאבד את השליטה בדלק ישראל.

 

ארבל תקבל זכויות הניהול

 

כך או כך, במסגרת ההסכם שנחשף שלשום בכלכליסט, קרן ארבל תקבל את זכויות הניהול בדלק ישראל ל־5 השנים הבאות ותהיה בעלת הרוב בדירקטוריון. משרקי ישמש דירקטור, משה קראדי ימשיך לכהן כיו"ר במקביל לתפקידו כמנכ"ל פי גלילות שאותה מכרה דלק ישראל ליחיאל אבו, ובועז צ'צ'יק, מנכ"ל דלק ישראל שתמך בביצוע העסקה מרגע שהחלה להתרקם, ימשיך בתפקידו.

 

ארבל ודלק מתכוונות לבצע פעולות השבחה בדלק ישראל ובהמשך להנפיק אותה בבורסה, כשבקבוצת דלק מקווים לבצע את המהלך לפי שווי של 1.5-1.2 מיליארד שקל. התמורה בהנפקה, שתוזרם לקופת החברה, תשמש להחזר חלקי של ההשקעה של ארבל. דלק ישראל מפעילה כיום 239 תחנות. 55 מהן נמצאות בבעלותה ואת היתר היא שוכרת. בתחנות יש 160 חנויות נוחות שפועלות תחת המותג מנטה.

 

כיצד נולדה העסקה? לפני 4 חודשים הציע תשובה למחזיקי האג"ח, שהחברה היתה חייבת להם אז כ־6 מיליארד שקל, מתווה לחיזוק ביטחונות בתמורה לכך שלא יעמידו את החוב כלפיהם לפירעון מיידי. לפי המתווה שאושר, תשובה נדרש לממש שלל נכסים, בהם דלק ישראל, כדי לפרוע בקצב מואץ חוב של 1.2 מיליארד שקל לבנקים, וזאת במטרה להסיר שעבוד שניתן לבנקים על 40% מהיה"ש של דלק קידוחים שבידי קבוצת דלק, ולשעבד אותן למחזיקי 7 סדרות האג"ח נטולי הביטחונות.

 

דרך ייסורים מול המחזיקים

 

ואכן, תשובה ביצע שלל מימושים: חברת פי גלילות נמכרה ליחיאל אבו ב־720 מיליון שקל; תחנות הכוח באשקלון ושורק נמכרו למגדל, עמיתים ורפק אנרגיה ב־367 מיליון שקל; וקבוצת דלק ביצעה גיוסי הון בהיקף של 313 מיליון שקל מתוך גיוסים של חצי מיליארד שקל שעליהם התחייבה. דלק גם פרעה את רוב החוב לבנקים, וכעת היא צריכה לשלם עוד 310 מיליון שקל.

 

הנסיגה מהמכירה

 

במסגרת המתווה מול המחזיקים, קבוצת דלק התחייבה למכור את דלק ישראל עד ספטמבר. תשובה ומנכ"ל הקבוצה עידן ולס ניהלו משא ומתן ממושך עם שתי קבוצות בנוגע לדלק ישראל. קבוצה אחת הורכבה מאלקו של משפחת זלקינד ולאומי פרטנרס, זרוע ההשקעות הריאליות של בנק לאומי; ובקבוצה השנייה היו להב אל.אר שבשליטת אבי לוי, ורמי לוי, בעל השליטה ברשת רמי לוי שיווק השקמה. שתי הקבוצות הציעו מחיר דומה שנע סביב 650 מיליון שקל.

 

"הם ישבו ושמעו את התוכניות של שתי הקבוצות להשבחת דלק ישראל. שתי התוכניות היו דומות מאוד ודיברו בעיקר על הצפת ערך באמצעות חנויות הנוחות. תשובה שמע והחליט שאת זה הוא יכול לבצע בעצמו. לכן העסקה עם ארבל התאימה לו. הקרן תוביל את השבחת דלק ישראל, היא תוכל לבצע את התוכניות של שתי הקבוצות המתחרות", אמר גורם המקורב לעסקה. תשובה הכין גם תוכנית ב', למקרה שהעסקה עם ארבל לא תתקדם: להישאר כשותף עם נתח של 30%-20% של הרוכש של דלק ישראל.

 

תשובה השלים עם האובדן

 

בנוסף, לסנטימנט היה תפקיד חשוב. תשובה אוהב את דלק ישראל ורואה בה את מי שסיפקה לו מקפצה עסקית. הוא כבר השלים עם האובדן שלה, אבל אז צצה העסקה עם קרן ארבל, שאמנם תניב לקבוצת דלק פחות כסף, אבל תספק מענה למכשול האחרון שנותר בדרך לשינוי השעבוד על 40% מדלק קידוחים — פירעון של 310 מיליון שקל לבנקים. עם זאת, עד השלמת העסקה עם קרן עוד עשויות לצוץ הפתעות.

 

אם העסקה עם קרן ארבל תושלם, אפשר יהיה לומר שקבוצת דלק הצליחה לצאת מתסבוכת כמעט בלתי אפשרית לצליחה. לפני כחצי שנה בעלי האג"ח שלה היו על סף העמדת החוב כלפיהם לפירעון מיידי, וזאת על רקע הצלילה במחיר מניית הקבוצה שנגרמה כתוצאה מהקריסה במחיר הנפט ובגלל השפעת מגפת הקורונה. צלילה זו השפיעה משמעותית על החברות־הבנות של קבוצת דלק — דלק קידוחים ואיתקה. אבל סדרה של מימושים שהובילו תשובה והמנכ"ל הצעיר שלו, שזו לו השנה הראשונה בתפקיד החזיקו את קבוצת דלק עם הראש מעל המים, וכעת המשך שירות החוב תלוי בדיבידנדים משתי החברות־הבנות.

 

ארבל היא קרן חוב שהעסקאות שהיא מבצעת מבוססות על העמדת הלוואות עם אפשרות להמרת חלק מהמניות. היא פועלת מאז 2017, אז גייסה כמיליארד שקל לקרן הראשונה שלה, ובימים אלו היא מגייסת 1.4 מיליארד שקל לקרן השנייה שלה. הקרן מנוהלת על ידי הסל, שהיה בעבר מנהל ההשקעות הראשי של חברת הביטוח הראל, שאותה עזב על רקע מגבלת השכר בחברות הפיננסיות. הסל חבר ללב, שהיה ממנהלי קרן KCPS, והשניים צירפו אליהם את ורד קרין, שהייתה מנהלת תחום ההשקעות הלא סחירות בבית ההשקעות פסגות.

x