הלירה הטורקית בשפל של כל הזמנים מול הדולר
הלירה נפלה היום ביותר מ-3% עד ל-7.22 לירה לדולר - תשע הורדות ריבית שביצע הבנק המרכזי בשנה האחרונה לצד מהלך נרחב של רכישות דולרים על ידי בנקים ממשלתיים לא הצליחו לעצור את הנסיגה במטבע; לפי הערכות, הממשלה תטיל מגבלות ומסים על רכישת דולרים
- טורקיה חתכה את הריבית ב-2.5% אחרי הסרת הסנקציות האמריקאיות
- התמיכה בטרור בולמת את צמיחת טורקיה
- הלירה הלבנונית קורסת, והמפגינים שבים לרחובות במדינה
הלירה נפלה ב-3.2% היום (ה') לרמה של 7.2775 לירה לדולר ובצהריים נסחרה ברמה של 7.2270 לירה לדולר. במקביל, עלות הביטוח בפני חדלות פירעון של האג"ח הממשלתיות טיפסה לרמתה הגבוהה ביותר מזה שלושה חודשים, ואילו מדד המניות המוביל בטורקיה נחלש ב-3.2%, ובכך הפך לבעל הביצועים הגרועים ביתר מקרב מדדי המניות של המדינות המתפתחות.
עיקר החששות נוגע לרמות העתודות של טורקיה ולכך שמדיניות הקלה מוניטרית אגרסיבית גרמה למשיכה של הון זר מהמדינה. הלחץ המתגבר על המטבע גרם לרשויות להסתמך על פעולות הבנקים הממשלתיים שניסו לחזק את הלירה על ידי מכירת דולרים, ולהימנע מפעולות כמו העלאת הריבית וצמצום הצע האשראי.
מאז יולי השנה שעברה הבנק המרכזי הוריד את הריבית 9 פעמים ובסך הכל ב-1,575 נקודות בסיס, כך שעלויות ההלוואה הצמודות לאינפלציה ירדו מתחת לאפס. במקביל, הבנקים הממשלתיים השיקו תמריצים להגברת האשראי וקובעי המדיניות ניסו להגדיל את הנזילות על ידי רכישת אג"ח ממשלתיות.
עם זאת, להערכתו של פיוטר מאטיס מרבובנק בלונדון, הרשויות יעדיפו להשתמש בכלים אחרים לפני שיפנו להעלאת ריבית, כמו הטלת "הגבלות מחמירות" על רכישת דולרים לתושבים או העלאת המס על עסקאות מסוג זה. "העלאת הריבית תהיה למעשה הודאה שהאסטרטגיה הזו של הורדת הריבית מתחת לרמות שהתחזית לאינפלציה מצדיקה ושיעורי ריבית שליליים בעקבות התערבויות במט"ח, בעצם נכשלה", הסביר.