לפני פאוול: מניות הנדל"ן עלו ב־11% בשלושה חודשים
השוק לא מחכה להורדת הריבית הצפויה בארה"ב וכבר עתה המשקיעים מסתערים על איגרות החוב. המרוויחות הגדולות מהורדת הריבית הן חברות הנדל"ן - אבל אל תצפו שזה יתבטא בהורדת מחירי הדירות בישראל
אם לא יהיו הפתעות מיוחדות, יו"ר הבנק המרכזי האמריקאי ג'רום פאוול יכריז מחר על הורדת הריבית בארה"ב, לראשונה מאז דצמבר 2008. בקרב המשקיעים בעולם השאלה היא לא האם הריבית בארה"ב תרד, אלא בכמה: אחרי תשע העלאות ריבית שהתחילו בדצמבר 2015 והביאו את הריבית בארה"ב לרמתה הנוכחית, 2.25%־2.5%, רוב האנליסטים מעריכים שהיא תרד ברבע אחוז. רק מקצתם מהמרים על הורדה של חצי אחוז.
- הפד מסנדל את בנק ישראל
- השווקים בכוננות: על הפרק - הורדת ריבית ראשונה בארה"ב מזה עשור
- פאוול ניפץ מחסום פסיכולוגי בוול סטריט וכל השיאים נשברו
בזמן שהמשקיעים ינתחו כל מילה שפאוול יוציא מפיו במסיבת העיתונאים, השווקים הפיננסים לא מחכים לאף אחד. למעשה, הבורסות בעולם הן אלו שבמידה רבה מכתיבות חלק מהמהלכים של הבנקים המרכזיים: ירידה חדה בשווקים מסנדלת מהלכים של העלאות ריבית, כמו שעליות חדות מחייבות נקיטת פעולות והתערבות מוניטרית כדי למנוע תחושת אופוריה.
בציפייה להורדת הריבית, השווקים בעולם הגיבו בעליות שערים. מתחילת השנה זינק מדד הנאסד"ק ב־25% ומדד ה־S&P 500 קפץ ב־21%. שני המדדים הללו הגיעו בימים האחרונים לשיא של כל הזמנים. גם המשקיעים בשוק אגרות החוב לא נותרו אדישים, וכשמחיר אגרות החוב מאמיר, התשואה יורדת. כך, תשואות אגרות החוב של ממשלת ארה"ב ל־10 שנים ירדה תוך חמישה חודשים מרמה של 2.75% לרמתה הנוכחית שעומדת על 2.05% בלבד.
הבורסה בישראל אופטימית
בעידן "הכפר הגלובלי", הסתערות על אגרות החוב היא תגובה עולמית להשפעת השינוי בריבית בארצות הברית. הביטוי לריצה המטורפת ניכר בגרף שמופיע ב־Bloomberg Barclays Index Data, לפיו היקף אגרות החוב שנושאות תשואה שלילית מסתכם נכון להיום בסכום שיא של 13.7 טריליון דולר - פי 2.4 לעומת היקפו באוקטובר 2018.
גם שוק ההון בישראל לא נותר אדיש, והבורסה המקומית מגיבה באופטימיות.
מחודש מאי השנה מדדי אגרות החוב הארוכות של ממשלת ישראל זינקו ביותר מ־5%. הרווח של המשקיעים בשלושת החודשים האחרונים באותן אגרות חוב ממשלתיות גבוה עשרות מונים מהריבית השנתית המוצעת בפיקדונות הבנקאיים. גם מקומן של אגרות החוב הקונצרניות לא נפקד מהחגיגה. בחודשים האחרונים אנחנו עדים להתאוששות מרשימה באגרות החוב שספגו ירידות שערים חדות בשלהי 2018, ובייחוד באלו של החברות האמריקאיות.
הנדל"ן בישראל במגמת עליה
בשוק המניות המקומי ההובלה היא של חברות הנדל"ן: שני מדדי המניות שרשמו את התשואה הגבוהה ביותר בשלושת החודשים האחרונים הם מדד ת"א נדל"ן ומדד נדל"ן ובינוי שעלו כל אחד ב־11%. הציפיות להורדת הריבית בארה"ב וההערכות שהריבית בישראל תשאר ברמתה הנוכחית בעתיד הקרוב, תורמות לעליית שווי הנדל"ן: ראשית, ככל שהריבית נמוכה יותר כך פוחת גם מחיר הכסף, מה שמקטין את עלויות יזמי הנדל"ן - אך הפחתת עלויות המימון רק תשפר את הרווח הנקי שלהם, ולא תתבטא במחירים נמוכים יותר בשוק הדירות; שנית, ככל שהריבית נמוכה יותר, שווי הנכסים עולה ולהיפך. ולבסוף, ככל שהריבית על פקדונות בנקאיים מתכווצת וככל שמחירי המניות גבוהים, הציבור מעדיף לרכוש דירות, בין אם כהשקעה ובין אם למגורים.
לא רק ענף הנדל"ן נהנה מירידת הריבית: ככל שמחירי המניות עולים כך גדל תיאבונם של המשקיעים לסיכון והם עשויים להתפתות להרפתקאות כמו מטבעות וירטואליים, חברות חלום בתחום הקנאביס ומסחר באופציות, שלא בהכרח תואמים את פרופיל הסיכון שלהם.