$
מט"ח וסחורות

נסיגה בשקל בשוק המקומי - תנועות קלות בשוק המטבעות העולמי

הדולר טיפס ב-0.4% ושערו היציג נקבע על 3.68 שקלים, היורו התחזק ב-0.1% ל-4.19 שקלים; בעולם - הפאונד נסחר ביציבות ב-1.286 דולר, היורו נחלש ב-0.2% לשער של 1.139 דולר; UBS: "אנו לא ממליצים על נקיטת מהלך ישיר על השטרלינג או על נכסים בריטים"

שירות כלכליסט 15:3116.01.19

נתוני האינפלציה המדשדשת בישראל שעודכנו אתמול, לצד אי הוודאות הגוברת באירופה לאחר דחיית הסכם הברקזיט, מכתיבים במקביל את התנועות בשוקי המט"ח היום, המקומי והבינ"ל. בשוק המקומי רשם הדולר עלייה של 0.2% ושערו היציג נקבע על 3.678 שקלים, היורו עלה ב-0.1% ושערו היציג נקבע על 4.189 שקלים.

 

בשווקים הגלובאליים נרשמות תנועות קלות - הפאונד שומר על יציבות ונסחר ב-1.286 דולר (לאחר שבשעה הראשונה שלאחר ההצבעה בפרלמנט רשם ירידה חדה של כ-1%); היורו נחלש ב-0.2% לרמה של 1.139 דולר.   

 

מושל הבנק הבריטי מארק קרני אומר היום בעדותו בפני ועדת הכספים של הפרלמנט כי ההתאוששות המהירה בפאונד אתמול בלילה מלמדת שגורמים רבים בשוק מאמינים שמועד הברקזיט יידחה מעבר לדד ליין של ה-29 במרץ. "הפרשנות שניתנת בשוק, הזהה למידע שיש בידינו, היא שהריבאונד במטבע משקף ציפיות שתהליך הפרידה יידחה ושהאפשרות של ברקזיט ללא הסכם ככל הנראה בוטלה לחלוטין", אמר קרני.

 

ספטן קלי, כלכלנית פוליטית בכירה באברדן (Aberdeen Standard Investments), אמרה לאחר החלטת הפרלמנט כי שאלת המפתח כרגע, בנוסף לברקזיט, היא מידת היציבות של ממשלת תרזה מיי. "בחירות נוטות לגרור מימושים בשווקים בשל אי הוודאות המובנית בהן אך המצב בבריטניה הוא הרבה יותר מסובך ממצב רגיל של בחירות.

 

עוצמת התבוסה של תרזה מיי והקריאה להצבעת אי אמון כן משנים לשווקים בטווח הקצר והשטרלינג צפוי להמשיך להיות תנודתי היום עד שנדע את תוצאות ההצבעה", אמרה קלי (הדברים הובאו בגרדיאן).

  

הפאונד התאושש אתמול בערב במהירות ומירידה של כ-1% לאחר ההצבעה בפרלמנט חזר ליציבות תוך כשעה. פיטר בוקוואר (Peter Boockvar), מנהל ההשקעות הראשי בבליקלי (Bleakley Advisory Group), אמר שהסוחרים עדיין בונים על הסכם כלשהו. "יש כרגע כל כך הרבה תרחישים אפשריים בלי שיש סיכוי גבוה במיוחד לאף אחד מהם. זו הסיבה שקשה להמר בשוק על מה שיקרה בהמשך. רוב האנשים מאמינים שתרחיש של ברקזיט ללא כל הסכם הוא בעל הסיכויים הקטנים ביותר. זו הסיבה שהפאונד מצליח להישאר בתמונה", אמר בוקוואר (הדברים הובאו ב-CNBC).

 

דין טרנר (Dean Turner), כלכלן בחטיבת ההשקעות של UBS השוויצרי (UBS Global Wealth Management) פרסם סקירה כבר אתמול בערב שבה נאמר: "בשלב זה, אנו לא ממליצים על נקיטת מהלך ישיר על השטרלינג או על נכסים בריטים. חשיפה לנכסים מבוססי פאונד צריכה להישאר ברמות הבנצ'מארק עד שדברים יתבהרו יותר" (הדברים מובאים ב-CNBC). 

 

 צילום: Getty

 

 

גם הכלכלנים בישראל מעריכים שהסבירות לדחיית הברקזיט עלתה מאד לאחר ההצבעה של הפרלמנט. גיא בית-אור, מנהל מחלקת מאקרו בבית ההשקעות פסגות, אומר בעניין זה: "אנו ממשיכים להעריך כי תרחיש של יציאה לא מסודרת מהאיחוד הוא חמור מדי ונראה כי האיחוד האירופי וגם הבריטים לא יתנו ידם לאירוע שכזה. לכן,התוצאה הסבירה יותר היא שנראה בחירות חדשות (גם אם הממשלה תשרוד את הצבעת אי האמון), או משאל עם נוסף. בכל אחד מהתרחישים הסבירים נראה כי בריטניה תיאלץ לבקש ארכה לגבי מועד היציאה מהאיחוד כאשר לפחות לפי הסקרים הנוכחיים, תרחיש לביטול הברקזיט נראה יותר ויותר סביר".

 

גיל בפמן, הכלכלן הראשי של לאומי, אמר כי התבוסה המהדהדת של הצבעת אמש על עסקת הברקזיט של רוה"מ מיי בפרלמנט של בריטניה, עוד יכולה להתברר כתוצאה טובה עבור התחזית לטווח הקרוב לכלכלה הבריטית והליש"ט: "התבוסה תחייב את מיי להשיג ויתורים נוספים, משמעותיים, מהאיחוד האירופי. זאת, על מנת להשיג עסקה שתצליח לקבל את הסכמת רוב הפרלמנט. על רקע זה ובמבט כולל, נראה כי פחתו הסיכונים שבריטניה תעזוב את האיחוד האירופי ללא עסקה ב -29 במרץ. 

 

על רקע זה אנו מוצאים לנכון להעלות במקצת את תחזית הצמיחה של בריטניה בשנת 2019 מ-1.5% לכ-2%-2.2%, ובמקביל לכך להמשיך ולראות את הבנק המרכזי של אנגליה מעלה את הריבית מן הרמה הנוכחית של 0.75%. שער החליפין של הליש"ט, שנחלש עד כדי 1.25 דולר לליש"ט במהלך דצמבר, וכבר החל להתחזק לכ-1.28 לאחרונה, עשוי להמשיך ולהתחזק חזרה לרמתו מחודש אפריל 2018 של כ-1.40 דולר", אמר בפמן.

 

 

אינפלציה נמוכה בישראל

 

הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה הודיעה אתמול כי האינפלציה במשק ניצבה גם בשנת 2018 מתחת לגבול התחתון של יעד יציבות המחירים שקבעה הממשלה (בין 1% ל-3%), זו השנה החמישית ברציפות - האינפלציה השנתית עמדה בשנה שעברה על 0.8% בלבד. המדד בחודש דצמבר ירד ב-0.3% - התחזיות עמדו על ירידה של 0.2%

 

"על פי האומדנים הראשוניים שלנו גם מדד ינואר צפוי להיות שלילי (מינוס 0.3%) ומדד פברואר צפוי לנוע בין 'אפס' למינוס 0.1%. התחזית שלנו ל-2019 עלתה קלות ל-1.2% בשל העלייה במחירי הנפט והשכר בקיזוז הייסוף בשקל. בכל הנוגע לריבית, בשל הקו המתון שנקט נגיד בנק ישראל החדש אמיר ירון במסיבת העיתונאים האחרונה, האינפלציה הנמוכה מהיעד, הירידה בציפיות לאינפלציה בחודש האחרון והתחזקות השקל אנו לא צופים עלייה בריבית בחודשים הקרובים".

 

 

נגיד בנק ישראל אמיר ירון נגיד בנק ישראל אמיר ירון צילום: עומר מסינגר

 

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x