פרשנות
הצעת הברקזיט נפלה, אך יש סיכוי שהשווקים ישברו את הסרבנים
מפרישה של בריטניה ללא הסכם, חזרה לשולחן המו"מ עם בריסל או עריכת משאל עם חוזר - ראשת ממשלת בריטניה מקבלת שהות עד ה-21 בינואר כדי להביא תוכנית נוספת בפני הפרלמנט; הפחד הקיומי בעקבות ברקזיט קשה עשוי לעשות את שלו
הסכם הפרישה של בריטניה מהאיחוד האירופי שנדחה הערב על ידי הפרלמנט ברוב דרמטי של 230 קולות אמור היה להסדיר את מעמדם של הבריטים החיים במדינות האיחוד ואת מעמד האירופים החיים בבריטניה. עוד כלל ההסכם את תו המחיר של הגט עבור בריטניה – 39 מיליארד ליש"ט – וגם סעיף רגיש במיוחד שאמור למנוע הקמת גבול פיזי בין אירלנד לצפון אירלנד.
- מיי בפרלמנט: חישבו איך תשפוט אתכם ההיסטוריה אם תצביעו נגד הסכם הברקזיט
- מהפך בבריטניה: הרוב רוצים להישאר באיחוד האירופי ותומכים במשאל עם נוסף
- מסחר בצל הצבעת הברקזיט: עליות שערים בוול סטריט
תומכי הברקזיט מקרב חברי הפרלמנט חששו כי ההסכם ישאיר את בריטניה תחת מטריית החוקים המעיקה של בריסל, בסוג של מלכודת רגולטורית שממנה היא לא תיחלץ לעולם. מתנגדי הברקזיט, מאידך, טענו כי ההסכם הזה עלול להחליש את בריטניה מבחינה כלכלית ובמקביל להשאירה נטולת זכויות בקביעת חוקי האיחוד האירופי. תרחיש שהוא מבחינתם חלופה גרועה להישארות.
עתה, לאחר התבוסה, מיי עשויה לצאת כבר מחרתיים להידפק שוב על דלתות הקולגות באיחוד האירופי. זאת בניסיון לחלץ מהם הבטחה לקיומו של משא ומתן מחודש על תנאי הפרישה, מהלך שהם סירבו לו עד כה בעקשות.
במקביל, מיי מקבלת שהות עד ה-21 בינואר כדי לשלוף תוכנית מגירה ולהביאה בפני הפרלמנט. חברי הפרלמנט ידונו בהצעתה המחודשת ומחויבים להצביע עליה מאוחר יותר באותו שבוע.
במבט רחב, חמש אפשרויות עומדות עתה על הפרק: פרישה ללא הסכם, חזרה לשולחן המו"מ עם בריסל, הליכה לבחירות כלליות, עריכת משאל עם חוזר והצבעת אי-אמון במיי. עם זאת, לתמונה הרחבה הזאת נכנסות כמה וכמה אפשרויות משולבות ומורכבות.
ללא ספק, המטרידה מכולן, היא פרישה בריטית מהאיחוד האירופי ללא הסכם. כלומר, ברקזיט קשה שייצא לדרך באבחת סכין אכזרית כבר ב-29 במרץ, ללא יום אחד של חסד וללא תקופת מעבר.
אפשרות אחרת היא ניצחון לתומכי הברקזיט הרך מקרב חברי הפרלמנט, כאשר בריטניה תאמץ מודל פרישה נורבגי. כלומר, היא תהיה חברה באזור הכלכלי האירופי ותאמץ את כללי השוק האחיד, אבל מבלי יכולת להשפיע עליהם. מאידך, אם בריסל תלך לקראת בריטניה, ייתכן מאוד ומיי תצליח להשיג דחייה להתנעת תהליך הברקזיט. ודחייה, בתסבוכת הזו שנוצרה, היא בהחלט אופציה טובה. אם בריסל תתכופף עוד יותר, תרחיש שסבירותו נמוכה, היא תאפשר התנעה של סבב נוסף של דיונים כדי להשיג הסכם מרוכך, שאותו תגיש מיי להצבעה נוספת בפרלמנט.
התבוסה של מיי היום יכולה להיות גם שעתם היפה של מתנגדי הברקזיט שיזכו אולי להשמיע את קולם במשאל עם חוזר. אם לשפוט על סמך הסקרים האחרונים, קיומו של משאל עם כזה יכול בהחלט להיגמר בניצחון למתנגדי הפרישה ובסתימת הגולל על הסאגה המייגעת הזאת.
גורם שישחק תפקיד בקביעת מידת הגמישות של בריסל, וגם של הנצים בפרלמנט, הוא התגובה הצפויה של השווקים הגלובליים לדחיית ההסכם, שתהיה, כנראה, דרמטית. זאת לאחר שעצם הודעתה של מיי על דחיית ההצבעה לפני חמישה שבועות הובילה לצניחת הליש"ט ולהיחלשותן של מניות אירופיות.
משום כך, ייתכן מאוד שהפרלמנט הבריטי ינסה לדחוק בממשלה לתמוך בגרסה מתוקנת של ההסכם. אם מיי תצליח לגבש רוב להסכם מתוקן, היא תוכל לחזור לבריסל ולבקש את הגרסה המרוככת יותר. זו שדרשו ממנה מפלגות האופוזיציה וגם חלק מחברי הפרלמנט השמרנים, שדוחפים לכיוון המודל הנורבגי.
בה בעת, אם מיי תחזור מדיונים מחודשים כאלה כשבאמתחתה הסכם דומה לזה שנדחה היום, וברקע הליש"ט תקרוס וסקרי דעת קהל יצביעו על פחד קיומי במקרה של ברקזיט קשה, ייתכן שנחזה בהתרככות של חברי הפרלמנט המתנגדים. כך שקיים בהחלט סיכוי שהשווקים יהיו אלה שישברו לבסוף את הסרבנים.