בלעדי לכלכליסט
אייפקס חולמת על שווי של עד 700 מיליון שקל בהנפקת זאפ
שווי קבוצת האתרים בספרי הקרן עומד על 400 מיליון שקל בלבד. זאפ הגישה תשקיף חסוי לקראת ההנפקה, בדרך של הצעת מכר, לפי שווי של פי חמישה מהשווי שלפיו רכשה אותה אייפקס ב־2015
שלוש שנים אחרי שרכשה את קבוצת אתרי האינטרנט זאפ לפי שווי של 140 מיליון שקל, מכוונת אייפקס ישראל להנפיק את החברה לפי שווי גבוה פי חמישה.
- לקראת ההנפקה בת"א: המספרים של זאפ נחשפים
- החלום של קרן אייפקס נגוז: פסגות ימכור את זרוע הביטוח
- מחמש יוצאת אחת: השיטה של בתי ההשקעות לעשות קופה
ל"כלכליסט" נודע כי קבוצת זאפ הגישה תשקיף חסוי לרשות ני"ע להנפקה שצפויה להתבצע בקרוב לפי תוצאות הרבעון הראשון בצורת הצעת מכר של כ־40% ממניות החברה, בהן, ככל הנראה, גם מניות של השותף (10%) מוטי בן־משה. אף שזאפ רשומה בספרים של בעלת השליטה (90%) אייפקס ישראל בשווי של 400 מיליון שקל, ל"כלכליסט" נודע כי היא מכוונת לשווי גבוה של 700-600 מיליון שקל בהנפקה. עם זאת, בשיחות מוקדמות מול שוק ההון התקבלו אינדיקציות לשווי חברה נמוך יותר של 500-400 מיליון שקל. משרד עורכי הדין מיתר לשם ליקוורניק גבע ושות' הוא שהכין את התשקיף לקראת ההנפקה.
זאפ רשמה ב־2017 רווח נקי של 36 מיליון שקל. מדובר ברווח שיותר מהוכפל בתוך שנתיים, לאחר שהקבוצה רשמה רווח נקי של 14 מיליון שקל ושל 23 מיליון שקל ב־2015 וב־2016, בהתאמה. ה־EBITDA – הרווח התפעולי תזרימי – ב־2017 הסתכם ב־75 מיליון שקל, לעומת 52 מיליון שקל ב־2015 ו־63 מיליון שקל ב־2016. השווי שמבקשת קרן אייפקס משקף מכפיל 20 על הרווח הנקי ושל 109 על ה־EBITDA.
מדובר במכפילים גבוהים יחסית כששני אתגרים מרכזיים יעמדו מול החברה בנסיון להשיג אותם. האתגר הראשון נובע מכך שמדובר בהצעת מכר. השוק לא אוהב "אקזיטים" של קרנות דרך שוק ההון, ועד היום התבצעו מספר קטן יחסית של מכירות כאלה, בעיקר של קרן פימי. האתגר השני נובע מהשווי המבוקש בהנפקה, של פי חמישה, כאמור, מהשווי שלפיו נרכשה זאפ ב־2015. קרן אייפקס ישראל שאותה מנהלת זהבית כהן ניהלה עד לאחרונה מו"מ למכירת זאפ מול קבוצת התקשורת הגרמנית אקסל שפרינגר, המחזיקה בעיתון "בילד" ורכשה את אתר יד 2 תמורת 806 מיליון שקל.
המו"מ מול אקסל שפרינגר נעשה בליווי בנקאי ההשקעות של נואה אדווייזרס (Noah Advisors), אך ככל הנראה מחלוקות על המחיר מנעו את העסקה, ולכן אייפקס מקדמת את ההנפקה.
לפי התשקיף, אייפקס ביצעה השבחה משמעותית בזאפ שמנוהלת על ידי אילן צחי. כך, למשל, החוב הפיננסי נטו שב־2015 היה 60 מיליון שקל, הצטמצם ל־18 מיליון שקל בסוף 2017, כשחלק מהרווחים מנוצלים לפירעון חוב בנקאי.
מהלכי ההשבחה שהובילה אייפקס כללו, בין השאר, כניסה לתחום הסחר האלקטרוני, השקת כלים דיגיטליים חדשניים, פתיחת אגף לביג דאטה שמשרת גם עסקים קטנים ובינוניים וכניסה לתחומים נוספים. במקביל, זאפ רכשה בשנתיים האחרונות אתרים כמו אתר האופנה סטייל ריבר ואתר החוגים חוגל. כיום זאפ נחשבת קבוצת אתרי הצרכנות הגדולה בארץ, ומאגדת 20 אתרים ופורטלים מעולמות תוכן שונים. מאז הרכישה בידי אייפקס חילקה קבוצת זאפ דיבידנדים בהיקף של 27 מיליון שקל.
ההנפקה אמורה, כאמור, להתבצע בהצעת מכר של 40% ממניות החברה, כך שהחברה תוכל להיכנס למדדי הבורסה. בשוק ההון מעריכים כי אייפקס תבצע הצעות מכר נוספות לאחר ההנפקה, כדי לממש את כל אחזקותיה.
אייפקס ישראל גייסה 500 מיליון דולר ב־2015 לעומת סכום ראשוני של 300 מיליון דולר שהתכוונה לגייס לקרן ייעודית ראשונה. המשקיעים הבולטים בקרן הם לאומי פרטנרס, קופת התגמולים של עובדי בנק לאומי, פועלים שוקי הון, דיסקונט שוקי הון ומוטי בן־משה, שכל אחד מהם השקיע כמה עשרות מיליוני דולרים. מלבד זאפ, מושקעת הקרן גם בחברת ההסעדה שולץ וברשת הקמעונאות מקס סטוק.
מתדלקת הנפקה נוספת: מרווח השיווק יורד, אך השווי של טן נוסק
במקביל להנפקת זאפ החלה זהבית כהן לקדם הנפקה נוספת – של חברת הדלק טן. ל"כלכליסט" נודע כי אייפקס מכוונת לשווי של 250 מיליון שקל בהנפקה ומכירת כ־40% מהמניות של אייפקס (91.16%) בטן בהצעת מכר. אקסלנס מחזיקה ב־5% ממניות החברה והיתר מוחזק בידי המנהלים.
אייפקס רכשה את טן בתחילת 2017 תמורת 140 מיליון שקל ולפי שווי של 166 מיליון שקל. טן, כמו חברות דלק אחרות, סובלת מהחלטת ועדת המחירים המשותפת למשרדי האנרגיה והאוצר להוריד את מרווח השיווק של הדלקים בתחנות ב־8 אגורות לליטר ואת עמלת התדלוק בשירות עצמי ב־16 אגורות. ההחלטה צפויה לפגוע ב־30% מהרווח התפעולי של חברות הדלק. טן איננה ציבורית אבל כחברת אג"ח דו"חותיה מתפרסמים בבורסה. היא סיימה את הרבעון הראשון של 2018 עם רווח נקי של 8.6 מיליון שקל לעומת 4.7 מיליון שקל ברבעון המקביל. הרווח נקי ב־2017 כולה היה 25.7 מיליון שקל.
טן מפעילה 62 תחנות דלק ציבוריות תחת המותג "טן" ו־28 חנויות נוחות הממוקמות במתחמי התדלוק שלה הפועלות תחת המותגים "טן פלוס" ו"טן אקספרס". בנוסף, יש לה פעילות קטנה יותר בברזיל בתחום ייצור אנרגיה הידרו אלקטרית.