בלעדי לכלכליסט
החלום של קרן אייפקס נגוז: פסגות ימכור את זרוע הביטוח
ארבע שנים אחרי שפסגות הקים פעילות ביטוח מאפס, מתרסקות תוכניות ההשבחה של בעלת השליטה. זהבית כהן, מנהלת אייפקס ישראל, רצתה להפוך את פסגות לחברת הביטוח הגדולה בישראל, אבל הצליחה לצבור רק 20 מיליון שקל בפרמיות מביטוחי חיים
נגוז חלומו של בית ההשקעות פסגות לצמוח בענף הביטוח. ל"כלכליסט" נודע כי פסגות בניהולו של ברק סורני ובשליטת קרן אייפקס, שאותה מנהלת זהבית כהן, בוחנים למכור — או בלית ברירה לסגור — את פעילות הביטוח. זו מנהלת כיום 700 מיליון שקל בפוליסות חיסכון פיננסיות וצברה פרמיות של כ־20 מיליון שקל בביטוחי חיים.
פסגות מעוניינת למכור רק את פעילות חברת הביטוח, בעוד פעילות סוכנויות הביטוח שלה תישאר ככלי הפצה של מוצרי הגמל והפנסיה. פסגות מחזיקה בסוכנות הביטוח פרופיט, שאת מלוא הבעלות בה רכשה באמצע 2015, וכן בסוכנות הביטוח דוידוף, שאת מלוא הבעלות בה רכשה כחודש קודם לעסקת פרופיט. שווי סוכנויות הביטוח יחד מוערך בכ־200 מיליון שקלים — שווי גבוה משמעותית מהשווי של פעילות הביטוח שצפויה להימכר.
המיזוג עם הכשרה נכשל
בסוף 2010, כאשר רכשה אייפקס את השליטה בפסגות, היה תחום הביטוח אחד ממנועי הצמיחה וההשבחה שנבחנו. תחילה נשקלה האפשרות למיזוג עם חברת ביטוח בינונית, וכשמו"מ עם הכשרה ביטוח של אלי אלעזרא לא הבשיל, הוחלט להקים פעילות מאפס.
כבר עם רכישת השליטה הצהירה כהן כי בית ההשקעות הגדול בישראל יהפוך גם לחברה הגדולה בתחומי הפנסיה והביטוח, ובהמשך אף התמודדה אייפקס על רכישת השליטה בכלל ביטוח.
באמצע 2013 צירפה פסגות לשורותיה את אריק יוגב, שכיהן קודם לכן כמשנה למנכ"ל מגדל, כדי שיקים את זרוע הביטוח. בשלב הראשון הוחלט להיכנס לתחום ביטוחי החיים, ופסגות קיבל לשם כך רישיון מבטח, ובהמשך תוכנן להתרחב לתחומים נוספים ובהם בריאות. אך בסופו של דבר, הפעילות העיקרית של חברת הביטוח של פסגות התמקדה בפוליסות החיסכון הפיננסיות — מוצר השקעה שמתחרה בתיקים מנוהלים ובקרנות נאמנות, משווק בידי סוכני ביטוח ומציע למשקיעים יתרונות מס בדגש על דחיית אירוע מס עד למשיכת הכסף. באוקטובר 2015 יוגב עזב לטובת תפקיד מנכ"ל חברת הביטוח איילון, וחלום הביטוח של פסגות הלך לדעוך.
הסיבה העיקרית להחלטה לסגור את הפעילות נעוצה בכניסתו לפני כשנה של מוצר הגמל להשקעה לשוק הפיננסים. המוצר החדש פגע מאוד באטרקטיביות של פוליסות החיסכון. קופות הגמל להשקעה משווקות בידי חברות הגמל, ללא צורך ברשיון מבטח, ואף שהן מציעות תנאים דומים לאלה של פוליסות החיסכון, יש להן יתרון ייחודי. מי שיתמיד ויחסוך במוצר הגמל להשקעה עד גיל פרישה ייהנה מפטור מלא על מס רווחי הון, אם ימשוך את הסכום כקצבה חודשית. היתרון היחיד של פוליסת החיסכון על פני הגמל להשקעה, שמוגבל בהפקדות של 70 אלף שקל בשנה לכל מחזיק תעודת זהות, אין בה הגבלת הפקדות. אך גם יתרון זה צפוי להתמוסס, שכן רשות שוק ההון מתכוונת לפעול להגדלת התקרה ל־150 אלף שקל בשנה למשקיע או 300 אלף שקל לזוג. ברגע שיש חלופה עדיפה בשוק אין באמת הצדקה להחזיק ברשיון מבטח ולשווק פוליסות חיסכון למי שממילא אינם מגיעים לרף המקסימלי של ההפקדות.
זו גם הסיבה לכך שלפני כשנה החליטו בבית ההשקעות המתחרה אלטשולר שחם למכור להכשרה ביטוח את פעילות הביטוח שלהם, שגם היא התמקדה בפוליסות חיסכון. אותה הכשרה עשויה להיות מועמדת מעניינת לרכישת פוליסות החיסכון של פסגות, שכן כיום היא אחת החברות הגדולות בתחום הפוליסות, ופסגות אף מנהלת להכשרה חלק מהפוליסות שהיא משווקת ללקוחותיה.
התחרות בתחום לא פשוטה
בכל הנוגע לתחום הביטוח הטהור — ביטוחי חיים או ביטוחי בריאות — נראה כי בפסגות הבינו שהתחרות מול חברות הביטוח המסורתיות, עם צבא סוכני הביטוח שלהן, אינה כה פשוטה. יתרה מכך, ברשות שוק ההון מעודדים בימים אלה הקמת חברות ביטוח דיגיטליות, שישווקו מוצרי ביטוח פשוטים באופן מקוון וללא תיווך סוכנים. יש כבר שני גופים שמתכננים להיכנס לנישה זו ולייצר תחרות לחברות הביטוח.
בקרן תלו תקוות גדולות בהשבחת פסגות דרך תחום הביטוח אך כאמור אלו התבדו לבסוף. מנגד, החייאת שוק הגמל דרך מוצר הגמל להשקעה ותיקון 190, המציעים הטבות מס לחוסכים של כספים פרטיים במוצרים אלה, מהווה מנוע צמיחה שאיפקס תוכל למנף בהליך המכירה. בשנה הקרובה תפעל קרן איפקס לממש את השקעתה בפסגות. אמנם על הפרק כרגע אפשרות להנפיק את בית ההשקעות בבורסה, ובפסגות אף החלו בכתיבת התשקיף, אך באייפקס מעדיפים גוף שירכוש את הבעלות בעסקה פרטית.