$
מט"ח וסחורות

הלירה הטורקית מטפסת לאחר נצחונו של ארדואן בבחירות

הדולר יורד ב-0.9% מול המטבע הטורקי, ל-4.63 לירות; תנועות קלות בשוק המקומי: הדולר יורד ב-0.1% ל-3.61 שקלים, היורו נסוג ב-0.2% ל-4.21 שקלים; לאומי: "בנק ישראל עשוי להעלות ריבית עוד השנה"; IG Securities: "הין היפני יהיה המנצח הגדול במקרה של מלחמת סחר"

מיקי גרינפלד 12:2825.06.18

תנועות קלות בשוק המט"ח המקומי בפתיחת שבוע המסחר: הדולר יורד ב-0.1% ונסחר בסביבת 3.61 שקלים, היורו נסוג ב-0.2% ל-4.21 שקלים.

 

בשווקים העולמיים - הלירה הטורקית מטפת לאחר נצחונו של הנשיא המכהן רג'פ טאיפ ארדואן בבחירות לנשיאות: הדולר יורד ב-0.9% ל-4.63 לירות (ובכיוון ההפוך - הלירה מטפסת ב-0.8% לסביבת 0.22 דולר); עוד בשוקי המט"ח העולמיים: היורו נחלש ב-0.1% ל-1.165 דולר; המטבע האמריקאי נסוג ב-0.5% מול מקבילו היפני, ל-109.5 ין.  

 

שוקי המט"ח בעולם

הנשיא טראמפ מתכנן להחריף את הצעדים נגד סין: אתמול בערב דיווח הוול סטריט ג'ורנל כי הנשיא מתכוון להודיע על חרם על חברות סיניות רבות, שיאסור עליהן להשקיע בחברות טכנולוגיה אמריקאיות. במקביל ייאסר על יצוא טכנולוגיה אמריקאית לסין. לפי הדיווח, המסתמך על מקורבים, המדיניות החדשה היא תגובה לתוכנית 'Made in China 2025' שמובילה בייג'ינג, שמטרתה להפוך את סין לחברה הטכנולוגית המובילה בעולם. הנשיא יכריז על הצעדים עד לסוף השבוע, ובימים האלה שוקד האוצר האמריקאי על הפרטים האחרונים – הכוונה היא לחסום חברות עם אחזקה סינית של לפחות 25% מרכישת חברות אמריקאיות בעלות טכנולוגיה מהותית לתעשייה.  

 

 

בסוף השבוע איים טראמפ להטיל מכסים נוספים בשיעור של 20% על כל המכוניות המיובאות לארה"ב, ונציגי אירופה הודיעו בתגובה כי אם כך יהיה לא תהיה להם ברירה אלה להטיל מכסים דומים משלהם על המכוניות האמריקאיות. באי.בי.אי מציינים כי "היצרניות האירופאיות, ובעיקר הגרמניות, מייצרות חלק ניכר מהרכבים שהן מוכרים בארה"ב במפעלים שהקימו שם, ולכן הפגיעה כתוצאה מהטלת מכסים אלו לא צפויה להיות מאוד מהותית, אך אין ספק כי היא מהווה הסלמה במלחמת סחר וייתכן ותגרור תגובות נגד נוספות".

 

"העימות בענייני הסחר הוביל לירידה בתשואות, גם של האג"ח האמריקאיות וגם של אלה הגרמניות, ואם המתיחות תמשיך להסלים גם היורו וגם הדולר עשויים להיפגע. מי שיכול להיות המנצח הגדול במקרה הזה הוא הין, שימשוך אליו את המשקיעים שמחפשים מקלט בטוח", אומר הבוקר ג'ונישי שיקאווה (Junichi Ishikawa), אסטרטג מט"ח בכיר בסניף IG Securities בטוקיו (הדברים מובאים ב-CNBC).

  

הנשיא טראמפ הנשיא טראמפ צילום: איי פי

 

אורי גרינפלד, הכלכלן הראשי בפסגות, אומר בעניין כי בשלב זה מדובר על חששות למלחמת סחר ולא על אירוע שהתרחש בפועל. "נכון לכתיבת שורות אלו, מלחמת הסחר מסתכמת במכס על יבוא של פלדה ואלומיניום לארה"ב, במכס שכנראה יוטל בעוד שבועיים על יבוא מסין בהיקף של 50 מיליארד דולר ובהבטחה לתגובה של סין למכס על יבוא אמריקאי בהיקף דומה. במילים אחרות, מלחמת סחר עדיין אין לנו. לשווקים כמובן הסמנטיקה הזו לא רלוונטית מכיוון שכשמלחמת הסחר תהיה עובדה מוגמרת יהיה כנראה מאוחר מדי לקבל החלטות השקעה בהתאם".

 

גרינפלד מדגיש עם זאת כי האיום של טראמפ להטיל מכס על יבוא רכבים מכניס לתמונה גם את האיחוד האירופי וגורם לחשש ממלחמת סחר לעלות מדרגה. "בתרחיש של מלחמת סחר גלובאלית יהיו מעורבות כנראה מדינות נוספות, הן בשל העובדה שהמכסים על יבוא מסין יפגעו גם במדינות אחרות באסיה (טאיוון, מלזיה, סינגפור ועוד) שמהוות חלק משרשרת האספקה למוצרים המיוצרים בסין, הן בשל הלחצים הפוליטיים שכנראה יופעלו בתרחיש כזה. עם כל הכבוד ליפן, בתרחיש של מלחמת סחר גלובאלית היא לא תוכל לשבת מהצד ולהיות שוויץ של מזרח אסיה, אלא תאלץ לבחור האם ללכת עם ארה"ב המהווה יעד לכ-19% מהיצוא היפני או שכנתה סין המהווה יעד לכ-17% מאותו היצוא".

 

השוק המקומי

 

"לראשונה זה תקופה ארוכה ציפיות האינפלציה הנגזרות משוק האג"ח הממשלתי ואלו הנסחרות בחדרי עסקאות בבנקים נכנסו אל תוך יעד יציבות המחירים של בנק ישראל", כך אומר דודי רזניק מנהל מחקר מאקרו בלאומי שוקי הון. 

  

בנק ישראל בנק ישראל צילום: בלומברג

 

לדברי רזניק, במקביל לעליית ציפיות האינפלציה חלה השבוע, בניגוד למגמה בעולם, עלייה משמעותית בתשואות ל-5 שנים שמקורה עלייה בציפיות למדיניות מוניטארית מהדקת על ידי בנק ישראל. "אם תימשך העלייה בציפיות האינפלציה, תוך התייצבותן בתחום ביעד, לצד אפשרות של המשך מהלך הפיחות המסוים שהחל לאחרונה בשער החליפין של השקל, בעיקר כלפי הדולר, גורמים אלה עשויים לתמוך בעליית ריבית מצד בנק ישראל עוד השנה. בכל מקרה במבט לטווח הארוך, תוואי העלייה העתידי של ריבית בנק ישראל צפוי להיות איטי והדרגתי". 

 

דרור גילאון ואורנן סולומון בית ההשקעות אזימוט צופים נקודת מפנה מהותית בכל הקשור לריבית כבר בחודש הקרוב. "מדד יוני, שיתפרסם ב־15 ביולי, צפוי לשנות את תמונת מדד המחירים באופן משמעותי מבחינת בנק ישראל. הסיבה לכך היא שמהחישוב השנתי ייגרע מדד יוני 2017 שירד ב־0.7%, ובמקומו צפוי להתפרסם מדד שיהיה סביב ה־0%. כתוצאה מכך האינפלציה ל־12 חודשים צפויה לנסוק לתוך היעד ולעמוד על 1.2%. להערכתנו, ייתכן שבסוף אוגוסט, מועד החלטת הריבית הראשון שלאחר פרסום מדד יוני, בנק ישראל כבר יתחיל להכין את הקרקע לקראת העלאת ריבית ראשונה בסוף השנה", אומרים גילאון וסולומון.

 

בסקירה שמפרסם היום מערך ייעוץ ההשקעות של בנק לאומי, נאמר כי הפער בין הריביות המוניטאריות של ארה"ב ושל ישראל צפוי להמשיך ולהתרחב גם בהמשך שנת 2018 - עובדה שמצמצת במידה מסויימת את הלחצים הבסיסיים לתיסוף השקל. "אנו ממליצים על חשיפה מט"חית משמעותית בתיק ההשקעות, באמצעות אחזקות באפיק המנייתי והקונצרני בחו"ל. זאת בעיקר בשל אופיה הממתן של חשיפה מטבעית על התנודתיות הכוללת בתיקי ההשקעות. יש לבחון בכל תיק השקעות מהי החשיפה המטבעית הרצויה, ולהשתמש בגידורי מטבע על פי הצורך, על מנת שלא לחרוג מחשיפה זו", אומרים יועצי לאומי.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x