הגיוסים נתנו והפדיונות לקחו: מניית מור ירדה אל מתחת לנקודת האפס
בחודשים שקדמו להנפקתו ביולי 2017 הקרנות של מור גייסו 640 מיליון שקל בחודש, ומאז הקצב צנח ל־110 מיליון שקל בחודש. בפברואר־אפריל כבר הגיעו הפדיונות, ומניית בית ההשקעות צללה לשווי שנמוך ב־4.1% ממחירה ביום המסחר הראשון בת"א
בחודש אפריל לא נרשמו אירועים מיוחדים במדדי המניות המובילים בבורסה המקומית. מדד ת"א־125 עלה ב־1.3% וכיווץ במעט את הירידות שנרשמו מתחילת השנה ל־2.7%. אולם בניגוד לאווירה המנומנמת במדדים, במניות של רוב בתי ההשקעות נרשמה בחודש אפריל תנודתיות גבוהה שבאה לידי ביטוי בירידות שערים שהגיעו עד ל־24%. אחת המניות שספגו את ירידות השערים החדות ביותר היא זאת של מור השקעות, שרשם באפריל ירידה של 15.4%.
- מור מסתער על החיסכון ארוך הטווח: יהפוך לבעל השליטה באינטרגמל
- ביקושים של פי 5: בית ההשקעות מור גייס 45 מיליון שקל מהמוסדיים
- הנפקת בית ההשקעות מור יוצאת לדרך - לפי שווי של כ-300 מיליון שקל
מור השקעות, שמנוהל על ידי יוסי לוי והיו"ר שלו בנימין מאירוב נשלט על ידי משפחות מאירוב (45.43%) ולוי (19.8%), שמתמחה בניהול קרנות נאמנות ותיקי השקעות, הונפק בסוף יולי 2017, אחרי תקופה ארוכה שבה הציג צמיחה מרשימה בהיקף הנכסים המנוהלים על ידיו. אולם בחודשים שחלפו מאז ההנפקה ניכר שהרוח הגבית שממנה נהנה בית ההשקעות הפכה לרוח נגדית. בשבעת החודשים הראשונים של 2017, אלו שקדמו להנפקה, קרנות הנאמנות של מור שמנוהלות על ידי אלי לוי, בנו של בעל השליטה, גייסו 640 מיליון שקל בממוצע מדי חודש. ואילו בחודשים שלאחר ההנפקה קצב הגיוסים הממוצע צנח ל־110 מיליון שקל בחודש.
אם לא די בכך, הרי שבשלושת החודשים האחרונים קרנות הנאמנות של מור סבל מפדיונות של 350 מיליון שקל בפברואר; על 219 מיליון שקל במרץ; ועל 119 מיליון שקל באפריל. בסיכומו של דבר, בתשעת החודשים שחלפו מאז ההנפקה, בית ההשקעות גייס בקרנות הנאמנות שבניהולו סכום מצטבר של 882 מיליון שקל.
חשש: הזליגה תהפוך למבול
בדו"ח הכספי השנתי הראשון של מור השקעות כחברה ציבורית בית ההשקעות הצליח להכות את התחזיות שסיפק למשקיעים ערב ההנפקה ביולי 2017. מור מציג צמיחה בהיקף הנכסים המנוהלים בתיקי ההשקעות ועליה בהיקף הנכסים של קרן הגידור שחצתה לראשונה את רף ה־100 מיליון שקל. אולם כל זה לא ממש מרגיע את המשקיעים שמביטים בדאגה על הפדיונות בקרנות הנאמנות וחוששים שה"זליגה" תהפוך ל"מבול".
המשקיעים שמבינים שמה שבא בקלות באותה הקלות הוא גם הולך שלחו באפריל את מניית מור לירידה של 15.4%, והיא השלימה צניחה של 21.5% מתחילת השנה ושל 25.1% ממחיר השיא שאליו הגיעה באמצע ינואר. נכון להיום מור נסחר לפי שווי שוק של 264 מיליון שקל ומחיר המניה אתמול היה נמוך ב־4.1% לעומת שער המניה ביום המסחר הראשון של מור בבורסה לפני תשעה חודשים. אלא שחרף הירידה, המשקיעים מקרב הציבור (34.8%) שהשתתפו בהנפקה של מור, בהנחה שהם עדיין מחזיקים במניה, ראו שכר בהשקעתם.
מאז ההנפקה מור ביצע שלוש חלוקות דיבידנד שהזרימו לבעלי המניות שלו סכום כולל של 38 מיליון שקל (62 אגורות למניה). אם נשקלל בחישוב גם את שווי כתבי האופציה שהוענקו למשקיעים בהנפקה ללא תמורה ואת עמלת התחייבות המוקדמת בשיעור של 2.5% שממנה נהנו המשקיעים המסווגים, נגלה שחרף הירידה החדה מתחילת השנה, המשקיעים במור מאז ההנפקה עדיין נהנים מרווח על הנייר של 8.1% על ההשקעה.
לשכוח את אפריל
מור הוא לא בית השקעות היחיד שבעלי המניות שלו היו שמחים לשכוח את חודש אפריל. ירידות שערים חדות נרשמו גם במניות אנליסט ובמניות של אטראו, שמחזיקה במחצית מבית ההשקעות ילין לפידות. המגמה החיובית שממנה נהנה בית ההשקעות אנליסט בתחום קרנות הנאמנות נמשכה גם במהלך 2018, אם כי קצב היצירות הלך ופחת עד שהגיעו גם הפדיונות. אם ב־2017 זרמו לקרנות הנאמנות של אנליסט 310 מיליון שקל מדי חודש בממוצע, הרי שבחודש פברואר השנה הקצב ירד ל־50 מיליון שקל; במרץ הוא כבר התכווץ ל־33 מיליון שקל; ובאפריל המגמה השלילית התחזקה עם פדיונות של 49 מיליון שקל.
אין ספק שהבלימה בקצב בגיוסים מביאה את המשקיעים לבחון מחדש את ההערכות שלהם ביחס לצמיחה העתידית בהיקף הנכסים המנוהלים של אנליסט – בדומה למשקיעים בשאר בתי ההשקעות. לא זאת אף זאת, אנליסט, שבשנתיים האחרונות משפר באופן הדרגתי אך עקבי את מיקומו בטבלת הביצועים בתחום הגמל ואף הפך למוביל בתשואה לטווח של שלוש שנים, מציג ב־12 החודשים האחרונים ביצועי חסר ביחס לרוב המתחרים בתחום. יתכן שגם עובדה זאת עשויה להסביר מדוע מניית אנליסט איבדה כמעט רבע מערכה בחודש אחד.
אטראו צונחת עם ילין
חברה נוספת שרשמה ירידות שערים חדות היא אטראו, שמחזיקה במחצית מבית ההשקעות ילין לפידות. אטראו ירדה בחודש אפריל "רק" ב־7.8%, אולם מתחילת השנה היא איבדה 24% מערכה, הירידה החדה ביותר בקבוצת בתי ההשקעות. ילין לפידות, שגייס ב־2017 בקרנות הנאמנות שבניהולו סכום מרשים של 4.2 מיליארד שקל, רשם מדצמבר 2017 ועד אפריל 2018 גל של פדיונות שהסתכם ב־1.8 מיליארד שקל.
גורם נוסף שמסביר את הירידה בשוויו של ילין לפידות, כפי שנגזר משווי השוק של אטראו, הם ביצועי החסר בתחום הגמל. ילין לפידות שנהנה ב־2017 מצבירה חיובית נטו של 11.3 מיליארד שקל, מגלה בחודשים הראשונים של 2018 את צידו השני של המטבע עם צבירה שלילית שלעת עתה עומדת על 216 מיליון שקל בלבד.
מגמת הפדיונות בקרנות הנאמנות פסחה על חברת ניהול הקרנות של בית ההשקעות אי.בי.אי, שקצב הגיוסים לקרנות הנאמנות שבניהולו אפילו התגבר במהלך 2018. אם במהלך שנת 2017 בית ההשקעות אי.בי.אי גייס 370 מיליון שקל בממוצע מדי חודש, הרי שבשלושת החודשים הראשונים של השנה הקצב עלה ל־715 מיליון שקל בממוצע לחודש, מגמה שהתמתנה מעט באפריל שבו גייס אי.בי.אי 390 מיליון שקל. נתונים אלו הם שעומדים מאחורי העובדה שמתחילת השנה מנית אי.בי.אי נעה בניגוד למגמה בענף ואף הוסיפה לערכה 2.9%.