מה איבד הקונגלומרט השני בגודלו בארה"ב בטירת כרמל
כך הגיעה האימפריה של האחים צ'רלס ודיוויד קוך, שהכנסותיה מוערכות ב־115 מיליארד דולר בשנה, להשקיע 75 מיליון דולר דווקא בחלום של אינסייטק הישראלית, המפתחת טיפול מבוסס MRI ומפסידה כבר 18 שנה
אם לא שמעתם מעולם על האחים קוך - שהשקיעו לאחרונה באינסייטק, המפתחת טיפול מבוסס MRI, לפי שווי של חצי מיליארד דולר - זה בסדר. זה רק אומר שהם מצליחים לעמוד במטרה שלהם. צ'רלס (82) ודיוויד (77) קוך קנאים לאנונימיות הכמעט מוחלטת שלהם, ושומרים על חשאיות מרבית.
"אנחנו גאים להיות החברה הגדולה ביותר שלא שמעתם עליה", אמר בעבר דיוויד בראיון נדיר למגזין "ניו יורקר". קוך תעשיות, הקונגלומרט שלהם - קבוצת חברות המצויות תחת בעלות אחת - שני בגודלו רק לתאגיד קרגיל. משפחתם היא השנייה בעושרה באמריקה אחרי משפחת וולטון, הבעלים של וולמארט, והונה נאמד על ידי "פורבס" ב־82 מיליארד דולר.
- עשור לאחר חלום ההנפקה - אינסייטק גייסה את האחים קוך
- אימפריית האחים קוך משקיעה עד 150 מיליון דולר באינסייטק הישראלית
- אז כמה באמת שווה ריגנרה, בבת עינו של מריוס נכט
הקונגלומרט שולח זרועות לכל תחום. מנפט ועד מים מינרליים, מדישון ועד נייר טואלט. לקוך תעשיות בתי זיקוק באלסקה, טקסס ומינסוטה וכ־6,000 ק"מ צינורות נפט. עם החברות שבבעלותה נמנות לייקרה, חברת מגבות הנייר Brawny וחברת מוצרי העץ ג'ורג'יה־פסיפיק.
השאלה היא מה יש לאימפריה שמעסיקה 120 אלף עובדים בעולם ומגלגלת, לפי הערכות, הכנסות של 115 מיליארד דולר בשנה, לחפש אצל חברת הציוד הרפואי מטירת כרמל. "בארה"ב השיטה היא של חבר מביא חבר", מספר ל"כלכליסט" בכיר המקורב לנושא. "הם ראו טכנולוגיה פורצת דרך והחליטו להשקיע".
אינסייטק קרצה לקוך דיסרפטיב טכנולוג'יס (Koch Disruptive Technologies), החברה־הבת של קוך תעשיות, בעיקר לאור שינוי בהנהלתה בשנים האחרונות. זו הפכה ברובה המוחלט לאמריקאית - והולידה את הקשר עם האחים.
ראשי אינסייטק ביצעו רוד שואו לקראת גיוס הון, שבו הציגו את החזון שלה למוסדיים ומשקיעים בארה"ב. מטרת הגיוס היא בעיקר לממן כיוון חדש - ניסויים ראשוניים בהחדרת תרופות לגידולים במוח, בתקווה שהרכב ההנהלה החדש יפרוץ לשוק החם הזה. את הרוד שואו הוביל היו"ר והמנכ"ל מוריס פרה, שבעברו אקזיט גדול: הוא מכר את יצרנית הרובוטים הרפואיים מאקו (MAKO Surgical) בסוף 2013 לסטרייקר (Stryker), מהתאגידים המובילים לציוד רפואי, ב־1.65 מיליארד דולר. בקוך דיסרפטיב טכנולוג'יס שמעו - והתרשמו.
ההשקעה הראשונה של קוך, 90 מיליון דולר, בוצעה עם משקיעים נוספים ודווחה ב־14 בדצמבר. חלקם של האחים עמד על 75 מיליון דולר. התמורה: מניות בכורה חדשות מסדרה E, לפי שווי של 460 מיליון דולר לאינסייטק. המשקיעים הללו מחזיקים כעת ב־19.7% מההון המונפק של החברה (16.5% בדילול מלא). בנוסף, הוענקה להם ולבעלי מניות קיימים זכות להשקיע עד סוף ינואר עד 75 מיליון דולר נוספים, בתמורה לעוד מניות בכורה.
האחזקה של אלביט קטנה
מאז הקמתה ב־1999 הושקעו באינסייטק יותר מ־250 מיליון דולר, מהם 120 מיליון דולר על ידי אלביט מדיקל, 70 מיליון דולר על ידי ג'נרל אלקטריק ו־40 מיליון דולר על ידי קרן יורק. נוסף להן מחזיקות בה כעת קרן ההשקעות האמריקאית אקסיג'ן, קרן ג'ו קפיטל שהביא מהונג קונג ראש הממשלה לשעבר אהוד אולמרט, הקבוצה סינית שהורכבה משנחאי GEO ופורצ'ן צ'יינה וקבוצה הקשורה למנכ"ל פרה.
אלביט מדיקל ויתרה בעקבות העסקה עם קוך על מושב מבין השניים שהיו לה בדירקטוריון. אחזקתה, שעמדה על 31%, ירדה ל־26%. אם ההשקעה תגדל למקסימום של 150 מיליון דולר, היא תרד ל־22%.
השינוי ביחס לפוטנציאל של אינסייטק נותן את אותותיו באלביט מדיקל ובבעלת השליטה בה (89.2%) אלביט הדמיה. מניית אלביט מדיקל התחזקה ב־28% בחודש האחרון, והשלימה עלייה של 77% ב־2017; אלביט הדמיה התחזקה ב־21% החודש לאחר שירדה 26% בשנה החולפת. מוטי זיסר, שהיה בעל השליטה באלביט הדמיה, העריך ב־2005 שאינסייטק תונפק "בקרוב" לפי שווי של מיליארד דולר, וראה בחברה את הבייבי שלו.
דווקא צעד אחורה שלקחה ג'נרל אלקטריק עשוי לעזור לאינסייטק. ג'נרל יצאה מהאחזקה האסטרטגית בה בסוף 2015, כשמכרה 13% לקרן יורק ונותרה עם אחזקה קטנה. עד היום מוצריה של אינסייטק היו משלימים ל־MRI של ג'נרל אלקטריק באופן בלעדי, אך כעת מעריכים בחברה כי ביכולתה לתת מענה גם למתחרה סימנס.
אינסייטק שורפת עשרות מיליוני דולרים בשנה על מחקר, פיתוח והחדרת המוצר שלה. חרף מכירות של 21 מיליון דולר בשנה היא טרם הצליחה להציג רווחיות.בתחילת דרכה פיתחה אינסייטק מכשיר לא פולשני לטיפול בגידולים סרטניים ולהשמדתם באמצעות גלי קול.
הטכנולוגיה הנוכחית שלה משלבת אלומת אולטרסאונד ממוקדת וניטור באמצעות MRI. כך מתאפשרת השמדת רקמה בעומק הגוף ללא חיתוך או פגיעה ברקמות אחרות; ה־MRI מאפשר להנחות את המהלך ולהיווכח בתוצאותיו בזמן אמת. קפיצת המדרגה האחרונה היתה ביולי 2016, כשהחברה קיבלה אישור FDA למוצרים לטיפול במוח להקלה על רעד לא־פרקינסוני.
"הנפקה? על גופתי המתה"
האחים קוך - שרכושם המשותף הנאמד ב־35 מיליארד דולר מציב אותם בקו אחד עם וורן באפט וביל גייטס - לא בהכרח מודעים להשקעה של החברה־הבת באינסייטק הקטנה. תאגיד הענק שלהם משקיע בשלל אפיקים, שמכשור רפואי הוא אחד מהם.
אביהם, פרד קוך, שהיה ידוע בשנאתו לממשלה ולליברלים בפרט, הקים ב־1940 את קוך תעשיות. ב־1958 הוא הצטרף לארגון שמרני קיצוני, שהאשים את הנשיא דוויט אייזנהאואר בהיותו סוכן קומוניסטי. קוך גם העריץ את מוסוליני ופרסם מאמר שקבע כי "השחורים הם חלק מהמזימה הקומוניסטית להשתלט על אמריקה". פרד מת ב־1967 והוריש את החברה לארבעת בניו. בתוך כמה שנים צ'רלס ודיוויד רכשו את חלקם של אחיהם פרדי וביל, פיתחו את החברה ושוויה קפץ. ביל, התאום של דיוויד, הסתכסך עם אחיו לפני יותר מ־20 שנה, ובראיון לרשת CBS ב־2009 האשים כי אחיו "השיגו רווחים במרמה".
את הכסף מתרגמים האחים קוך לכוח פוליטי, שהופנה גם נגד נשיא ארה"ב הקודם ברק אובמה. האחים הם ליברטריאנים קיצוניים ומאמינים במיסוי זעום ובאפס רגולציה. האחים הצליחו להביא לביטול הרגולציה על תנאי הבטיחות במכרות פחם בווירג'יניה, ולביטול כללי צריכת דלק מחמירים בקליפורניה. בבחירות 2016 הכריזו על תרומת 889 מיליון דולר למועמדים ולארגונים שמרניים, והם תומכים נלהבים של דונלד טראמפ.
האחים שילמו במצטבר מאות מיליוני דולרים בקנסות על הפרת תקנות בטיחות ואיכות הסביבה ודליפות נפט. ב־1999 שילמו 296 מיליון דולר כפיצוי למשפחות של שני נערים בטקסס, שנהרגו בעקבות פיצוץ בצינור נפט שהיה שייך לחברה.הנפקת התאגיד ממש לא על הכוונת שלהם, וצ'רלס אף אמר בעבר כי קוך תעשיות תהיה ציבורית "על גופתי המתה". צ'רלס, נשוי ואב לשניים, מתגורר באחוזה גדולה בוויצ'יטה, קנזס, ואילו דיוויד מתגורר עם אשתו ושלושת ילדיהם בדופלקס של 800 מ"ר באפר איסט סייד במנהטן.