עשור לאחר חלום ההנפקה - אינסייטק גייסה את האחים קוך
חברת המכשור הרפואי הישראלית השלימה גיוס של 150 מיליון דולר לפי שווי של כחצי מיליארד דולר. את הגיוס הובילו צ'רלס ודיוויד קוך, מעשירי ארה"ב ומהתורמים הגדולים של המפלגה הרפובליקנית. אינסייטק הפסידה 19 מיליון דולר במחצית הראשונה של 2017
השקעה מהותית בשווי שיא לחברת אינסייטק. החברה השלימה גיוס של 150-75 מיליון דולר לפי שווי של 460 מיליון דולר לפני הכסף. את הגיוס הובילו צמד האחים התעשיינים המולטי־מיליארדרים צ'רלס ודיוויד קוך (Koch), שעבורם זו השקעה ראשונה בישראל. ההשקעה נעשתה באמצעות קוך דיסרפטיב טכנולוג'יס. מניית אלביט מדיקל, שהחזיקה לפני העסקה ב־31% ממניות איסייטק, זינקה בעקבות ההודעה ב־14.5% לשווי של 322 מיליון שקל.
- אימפריית האחים קוך משקיעה עד 150 מיליון דולר באינסייטק הישראלית
- מדטרוניק תשקיע 40 מיליון דולר נוספים במזור - תחל בהפצה עולמית של מערכות החברה
- עלייה נוספת בהכנסות: תחזית אופטימית במזור לרבעון השלישי
לפי ההסכם, האחים קוך ומשקיעים נוספים ישקיעו באינסייטק בשני שלבים, ויקבלו בהקצאה מניות בכורה מסדרה E החדשה. העסקה מותנית באישור אסיפת בעלי המניות, שתכונס בקרוב. העסקה מעלה לראשונה את השווי של אינסייטק ליותר מחצי מיליארד דולר, יותר מעשור אחרי שמוטי זיסר ז"ל שנפטר בינתיים, והיה בעל השליטה באלביט הדמיה, העריך שתונפק בקרוב בשווי של מיליארד דולר. כותרות העיתונים הכריזו על כך ב־2005, בעקבות מצגת של זיסר לגופים מוסדיים. מאז עברו הרבה מים בנהר, החברה גייסה לפי שווי של עשרות מיליוני דולרים ויותר, ואת בעלי המניות שלה שכללו את ג'נרל אלקטריק שהידללה, החליפו משקיעים חדשים בהם קרנות ההשקעות יורק קפיטל ואקס יגן האמריקאות, וקרן ההשקעות ג'ו קפיטל מהונג קונג שהובאה על ידי ראש הממשלה לשעבר אהוד אולמרט, וקבוצה הקשורה למנכ"ל מוריס פרה.
אינסייטק, שהוקמה ב־1999, החלה את דרכה בפיתוח מכשיר רפואי לא פולשני לטיפול בגידולים סרטניים. הטכנולוגיה שפיתחה החברה מאפשרת להשמיד את הגידול הסרטני בגוף באמצעות גלי קול, ומבלי להזדקק לניתוח לכריתת הגידול. כיום עוסקת החברה בפיתוח ייצור ושיווק של מערכות רפואיות טיפוליות שמבוססות על טכנולוגיה שמשלבת שימוש באלומת אולטרה סאונד ממוקדת ובהדמיית תהודה מגנטית (MRI), לצורך ביצוע טיפולים לא פולשניים בגידולים בגוף האדם.
מוצרי אינסייטק מאפשרים השמדת רקמה בעומק הגוף, למשל שרירנים ברחם (גידולים שפירים), או טיפול בהפרעת תנועה המכונה רעד ראשוני, ללא חיתוך או פגיעה ברקמות אחרות. הטכנולוגיה של אינסייטק מצויה כיום ב־120 מרכזים רפואיים בעולם. בשנים האחרונות החברה מציעה גם מוצרים לטיפול במוח, לשם הקלה על רעד לא־פרקינסוני, מוצר להפחתת כאב הנובע מגרורות סרטניות בעצמות וכן מוצר לטיפול בסרטן הערמונית.
חלקה של אלביט מדיקל ידולל ל־26%
לפי ההסכם, עד סוף ינואר תזרים קבוצת קוך 75 מיליון דולר לאינסייטק, בתמורה להקצאת מניות הבכורה, שיהוו כ־17% מההון המונפק של החברה (14% בדילול מלא). בנוסף, הוענקה לקבוצת קוך ולמשקיעים נוספים (כולל בעלי מניות קיימים) זכות להשקיע עד סוף ינואר סכום נוסף של עד 75 מיליון דולר, בתמורה למניות בכורה נוספות. עם השלמת עסקת ההשקעה ידולל חלקה של אלביט מדיקל באינסייטק ל־26% (22% בדילול מלא). במקרה שהיקף ההשקעה יגדל למקסימום של 150 מיליון דולר, ידולל חלקה ל־22% (19% בדילול מלא). גם החלק של קרן יורק בחברה ידולל.
למרות ההתקדמות במוצריה אינסייטק היא עדיין חברה הפסדית, ואת המחצית הראשונה של 2017 סיימה בהפסד של 19 מיליון דולר (לעומת 13.6 מיליון ברבעון המקביל - עלייה של 36% בהפסד). ההפסד נרשם למרות עלייה של 45% בהכנסות החברה ל־10.9 מיליון דולר. בקופת אינסייטק נותרו 22 מיליון דולר לפני העסקה, לאחר ששרפה 15 מיליון דולר במחצית הראשונה של השנה. עם זאת, המכירות במחצית השנייה היו גבוהות יותר, והחברה עשויה להגיע למכירות של 30 מיליון דולר בשנה.
למה החברה לא מצליחה להרוויח? למרות הפוטנציאל הכספי הגדול והיתרונות הטיפוליים והכלכליים לחולים ולחברות הביטוח, מחזור המכירות של אינסייטק אינו מרשים לחברה שמחזיקה 15 שנה באישורי שיווק בשווקים המרכזיים. אחד המכשולים העיקריים הוא היעדר החזר כספי של הוצאות הטיפול במכשור שפיתחה מחברות הביטוח הרפואי בקנה מידה משמעותי. גם מכירות המכשירים של החברה אינן מתקדמות בקצב משביע רצון, אך נראה שהמשקיעים מאמינים בעתיד שלה.
תורמים לא רק כדי להשפיע - גם מתוך אידיאולוגיה
צ'רלס (82) ודיוויד (77) קוך הם הבעלים של תאגיד תעשיות קוך, הקונגלומרט הפרטי השני בגודלו בארה"ב, אחרי תאגיד קרגיל. הונה של משפחת קוך נאמד השנה על ידי "פורבס" ב־82 מיליארד דולר, והיא המשפחה השנייה בעושרה באמריקה אחרי משפחת וולטון, הבעלים של וולמארט. אימפריית קוך שולחת זרועות לתחומים רבים. הכנסות התאגיד צפויות להגיע השנה, לפי הערכות, ל־100 מיליארד דולר, והוא מעסיק 100 אלף עובדים.
האחים קוך הם לא רק מעשירי ארה"ב, אלא גם בעלי ההשפעה הפוליטית רבה, שאותה קנו במאות מיליוני דולרים שתרמו במשך השנים, בעיקר למפלגה הרפובליקנית ולמועמדיה. מאחורי התרומות שלהם לא עומדים רק רצון להשפעה או לקידום אינטרסים עסקיים, אלא גם אידיאולוגיה.
תפיסתם הכלכלית של האחים נמצאת בצד הקיצוני של הסקאלה הקפיטליסטית, כלומר מאמינים במיסוי נמוך עד לא קיים ואפס רגולציה. מכיוון שרוב הונם נעשה בעסקי הנפט ומכיוון שקוך תעשיות נמנית עם המזהמות הגדולות ביותר בארה"ב, הדבר נכון בעיקר לגבי רגולציה סביבתית. כדי לפעול למען המטרות האלה, קוך תעשיות השקיעה בשתדלנות בוושינגטון כ־80 מיליון דולר מתחילת העשור, לפי אתר מעקב התרומות opensecrets.org.