שינוי מגמה: עמיתי הגמל שנהרו לילין חותכים לכיוון אלטשולר
אחרי תשואות מרשימות ב־2016 פתח ילין לפידות את 2017 בסערת גיוסים. אולם בהמשך השנה עם הירידה בתשואות פחת קצב הגיוסים ועבר להעברות שליליות בנובמבר. מנגד, אלטשולר שחם, מצטיין התשואות ב־2017, מציג תמונת ראי בגיוסים
חברת הגמל של ילין לפידות גייסה יותר מ־8 מיליארד שקל מתחילת 2017 מלקוחות שהחליטו לעבור לקופת הגמל שלה, שהיתה הכוכבת של 2016. אלא שהסתמכות החוסכים על תשואות העבר בבחירת חברת גמל לא הוכיחה את עצמה. הכספים שהועברו לילין לפידות, שהגיעו לסכום חסר תקדים במונחי התעשייה, נשאו תשואה מצטברת של 5.9% בלבד בחודשים ינואר־נובמבר — מקום אחד לפני אחרון אחרי חברת הגמל של הלמן־אלדובי. מנגד ניצבה המצטיינת — אלטשולר שחם— עם תשואה של 9.25% מתחילת השנה.
- השוק מגיב לתשואות החלשות: מכונת הגיוסים של ילין נבלמת
- תשואה של 9.3% לחוסכים בקופות הגמל המנייתיות מתחילת השנה
- רוכשי קופות הגמל מחקו חצי מיליארד שקל משוויין
מטבלת הגיוסים עולה כי כמעט כל התעשייה סובלת מהעברות שליליות, למעט שלושה גופים: חברת הגמל של אלטשולר שחם, שלקחה את כל הקופה וגייסה ממתחרים יותר ממיליארד שקל בנובמבר; אחריה מגיעה הראל עם העברות חיוביות של 162 מיליון שקל; ואחרי כן אנליסט, במקום שני בתשואה מתחילת השנה עם תשואה של 7.47% ועם העברות חיוביות של 76 מיליון שקל. לאנליסט זו שנה חזקה שנייה אחרי 2016.
ילין לפידות פתח את 2017 בסערה אבל התקשה בהמשך
הביצועים החלשים של ילין לפידות השנה חלחלו לאט לתעשיית הגמל. הסוכנים והיועצים, שאחראים על העברת לקוחות מגוף לגוף, התעוררו רק בחודשים האחרונים והחלו להעביר לקוחות למובילה הנוכחית, אלטשולר שחם.
נובמבר היה החודש הראשון שבו עברה הקופה של ילין להעברות שליליות של 82 מיליון שקל; יותר כסף יצא ממנה מאשר נכנס אליה. זאת לאחר שאת 2017 פתחה בסערה, עם גיוסים חודשיים בהיקפי ענק שעמדו על 1.5 מיליארד שקל בחודש בממוצע בשלושת החודשים הראשונים של השנה. לאחר מכן הקצב הואט מעט אך נותר מרשים, עם כ־700 מיליון שקל בממוצע בחודשים הבאים.
רק מספטמבר החלה רגיעה בתנופת הגיוסים של ילין לפידות, שכבר הסתכמו ב־80 מיליון שקל. באוקטובר הם עמדו על 8 מיליון שקל ונובמבר היה חודש ראשון לגיוסים שליליים.
ילין לפידות נחשב לאחד מבתי ההשקעות הטובים בתעשייה, עם ניהול השקעות איכותי לאורך זמן. אולם, 2016 היתה עבורו שנה חריגה לטובה, והוא עקף בפער של יותר מ־3% את הממוצע הענפי עם תשואה של 6.7%.
עיקר התשואה של ילין לפידות הגיעה בחודשים הראשונים של השנה, אז ילין — במהלך אמיץ, שכן השנה נפתחה בתיקון מטה בשווקים — הגדיל את החשיפה למניות ונהנה מהעלייה שהגיעה בעקבותיה.
חברת הגמל של ילין גם נהנתה מחשיפת יתר לשוק האמריקאי על פני מקבילו האירופי באותה שנה, לאחר שוול סטריט הובילה את העליות של 2016. בילין נערכו לתיקון בשווקים ב־2017, הקטינו חשיפה מנייתית וקיצרו מח"מ באג"ח, אך התיקון בינתיים לא הגיע, ובילין שילמו את מחיר התשואה לעומת תוצאות המתחרים.
אלטשולר שחם הובלת הטבלה ב־2018 ממש לא מובטחת
סוכני הביטוח רוכבים כעת על גל ההצלחה של אלטשולר ומעבירים את כל הגיוסים לגמל שלו. גם כאן מדובר בבית השקעות שרושם תשואות גבוהות לאורך זמן, אך אין זה אומר שהוא ימשיך לככב גם בשנת 2018.
הסיפור של ילין ושל אלטשולר מוכיח כי בבחירת גוף חיסכון יש להסתכל על ניהול ההשקעות לאורך זמן, וכי צריך להיזהר בבחינת תשואות העבר על פני פרק זמן מוגבל כדי לקבל החלטות חיסכון בעתיד.
גוף שמפגין לאורך זמן ביצועים טובים, ומעסיק מנהלי השקעות טובים, שנשארים בו זמן רב כלשהו, מהווים סימן טוב גם אם הם מפספסים בשנה כזאת או אחרת.