השוק מגיב לתשואות החלשות: מכונת הגיוסים של ילין נבלמת
מתחילת השנה הציגו הקופות של ילין לפידות גיוסים מרשימים של כמעט מיליארד שקל בחודש בממוצע, אולם בספטמבר הם כמעט התאפסו. קרן ההשתלמות של בית ההשקעות רשמה תשואה של 4.22% מינואר עד ספטמבר, לעומת ממוצע של 5.15%
החולשה בביצועים של קופות הגמל של ילין לפידות מתחילה לחלחל גם לגיוסים שלו. לאחר שמתחילת השנה הציג בית ההשקעות גיוסי עתק של כמיליארד שקל בחודש בממוצע — סכומים גבוהים מאוד במונחים של תעשיית הגמל - בספטמבר נרשמה לראשונה ירידה חדה מאוד.
- זינוק של 44% ברווח הנקי של ילין לפידות ברבעון : 30.8 מיליון שקל
- מה דחק את קרן ההשתלמות של ילין לפידות לסוף הטבלה
- שוק קרנות ההשתלמות: ילין לפידות אחרון בתשואה מינואר
התשואות מדשדשות כבר יותר משנה
בית ההשקעות, המנוהל על ידי דב ילין ויאיר לפידות, גייס בספטמבר רק 80 מיליון שקל נטו מהמתחרים. אמנם מדובר בגיוס חיובי, אבל הוא זניח בהשוואה לגיוסים שמהם נהנה ילין לפידות מתחילת 2017.
הקופות של ילין מציגות מתחילת השנה תשואות חלשות מהממוצע בענף. קרן ההשתלמות של בית ההשקעות רשמה תשואה מצטברת של 4.22% מינואר עד ספטמבר, ואילו הממוצע בקרב קרנות ההשתלמות הגדולות הוא 5.15%. לשם השוואה, הקרן המצטיינת של אלטשולר שחם רשמה מתחילת 2017 תשואה של 7.12%.
אף שהביצועים מדשדשים כבר יותר משנה, רק בספטמבר הורגשה התגובה של השוק ונרשמה האטה דרמטית בזרימת כספי המשקיעים לילין. הסיבה היא שמי שמשנעים את הכספים שלהם מגוף לגוף הם סוכני הביטוח, שלרוב מציגים להם ביצועים ארוכי טווח של לפחות שנה, בדגש על שלוש וחמש שנים. עד כה הובילו הקופות של ילין לפידות את הביצועים בטווח של שלוש שנים עם תשואה של 14.33%. אולם, בספטמבר הן איבדו את הבכורה לאלטשולר שחם עם 14.37%.
חשיפת היתר למניות קטנות פגעה בילין
ילין לפידות היתה חברת הגמל המצטיינת של 2016 בעיקר בזכות פער של כ־2% שפתחה מול המתחרים במחצית הראשונה שלה. ילין סיימה את 2016 עם תשואה של 6.5%, לעומת הגוף החלש באותה שנה - כלל, שרשם תשואה נמוכה בכמעט 5%, וכן לעומת ממוצע ענפי של כ־4%. הפער האדיר הזה הוא תולדה של מהלכים מחוכמים שביצעו מנהלי ההשקעות של ילין. בראשם, הגדלת החשיפה למניות במהלך התיקון החד בשווקים בתחילת 2016, וחשיפת יתר לשוק המניות האמריקאי, שהיכה את זה האירופי.
פער התשואה דחף את ילין לראש הטבלה גם בטווח של 3 שנים ו־5 שנים אחורה, והביא לגיוסי כספים עצומים של 14 מיליארד שקל ב־12 החודשים שנגמרו בספטמבר. אלא שהביצועים החלו לדשדש בצל הקטנת החשיפה למניות בהשוואה למתחרים, בזמן שהשווקים בארה"ב ובאירופה זינקו מתחילת השנה. בנוסף קיצרו בילין את מח"מ האג"ח כהיערכות להעלאת ריבית - ופספסו את העליות החדות בשוק הקונצרני המקומי. לבסוף, חשיפת היתר למניות קטנות פגעה בילין בחודשים האחרונים, כשמדד היתר איבד גובה.
בעוד הקופות של ילין נחלשות, אלה של אלטשולר מתחזקות. אם הגיוסים בחודשים הראשונים של 2017 לקופות אלטשולר עמדו על 150—250 מיליון שקל בחודש, מיוני הם כבר זינקו ליותר מחצי מיליארד שקל בחודש. חברת הגמל של אלטשולר שחם היא השנייה בגודלה בתעשייה, ולה היקף נכסים מנוהל של 50 מיליארד שקל. לפניה ברשימה רק פסגות עם היקף נכסים של 57 מיליארד שק, והוא סובל מנטישת כספים: מתחילת השנה איבד 2.4 מיליארד שקל.