$
שוק ההון

השורה התחתונה

גדול יותר, מאיים יותר - כך צומח שוק הנשק

על רקע המתיחות הגוברת בין מדינות בחלקים שונים של העולם, שחקניות הפועלות בענף הנשק והביטחון הבינו שלפעמים אחת ועוד אחת שווה יותר משתיים - ומתמזגות לחברות ענק. הן מנסות להפוך ל־one stop shop, ומגדילות את כוח המיקוח מול הלקוחות

שמוליק קרפף 22:0021.11.17
השנה הנוכחית מסמנת שינוי מגמה בענף הנשק והביטחון בארה"ב. יותר ויותר חברות בענף מפנימות שצמיחה אורגנית היא דבר חשוב, אך כדי ליהנות מיתרון לגודל, הן נדרשות לצמוח גם באמצעות רכישות. כתוצאה מכך, התבשרנו באחרונה על כמה עסקאות גדולות בענף. ב־18 בספטמבר פורסמה עסקה לרכישת אורביטל על ידי נורת'רופ גרומן תמורת כ־9.1 מיליארד דולר. הרכישה תוסיף לנורת'רופ גרומן יתרון טכנולוגי בתחום הייצור של טילים, לוויינים ומערכות מכ"ם. לאורביטל יש התקשרויות ארוכות טווח עם נאס"א ועם צבא ארה"ב, שבוודאי יועילו לנורת'ורפ גרומן בעתיד.

 

בשנים האחרונות, בשל צמיחה חלשה יחסית בשורת ההכנסות, פנתה נורת'ורפ גרומן לפצות את בעלי המניות שלה באמצעות רכישה עצמית של מניות ותשלום דיבידנד. במובן זה רכישת אורביטל היא קרש הקפיצה עבור נורת'ורפ גרומן, והיא צפויה להוביל את החברה לצמיחה משמעותית בשורת ההכנסות.

 

מביסים את S&P בשדה הקרב מביסים את S&P בשדה הקרב צילום: אי.פי

 

מגמות מובילות בענף

קשה להבין את גל המיזוגים בענף הנשק והביטחון בלי להבין לעומק שתי מגמות שמאפיינות אותו באחרונה. הראשונה היא המירוץ להפוך ל־one stop shop, על חשבון התמחות בנישות מיוחדות. ככל שחברה תרחיב את מגוון הפתרונות הטכנולוגיים, כך סביר שתיהפך לספקית עוגן. משכך, חברות קטנות נוטות להירכש או להיעלם.

המגמה השנייה היא תחרות על תקציבים מלקוחות אסטרטגיים. בשונה מחברות טכנולוגיה קלאסיות, צרכני ענף הביטחון והנשק הם גופים ממשלתיים, כמו הפנטגון ונאס"א. אלה לקוחות עם כוח מיקוח משמעותי. בשנים האחרונות יותר ויותר תקציבים מוסטים לתחום הלוחמה האווירית על חשבון הלוחמה היבשתית. משכך, ברור למה חברות ממהרות להצטייד בחטיבות המתמחות בלוחמה כזו.

 

המובילה העולמית

העסקה הגדולה בענף, שצפויה לשנות את הדינמיקה העסקית בו, פורסמה בתחילת ספטמבר 2017. במסגרת העסקה, רוכשת יונייטד טכנולוג'יס, המתמחה בהנדסה ביטחונית ואזרחית, את רוקוול קולינס, המתמחה בתחום בניית תא הטייס במטוסי קרב, ייצור של סימולציות טיסה, ופיתוח מערכות ניווט ומעקב. בעלי המניות של רוקוול קולינס יקבלו 140 דולר למניה: 93.3 דולר במזומן ומניות של יונייטד טכנולוג'יס בשווי 46.7 דולר, המשקפים לעסקה שווי כולל של 30 מיליארד דולר.

 

הרציונל מאחורי העסקה הוא למזג את רוקוול קולינס לחטיבת התעופה והחלל של יונייטד טכנולוג'יס. 50% מהכנסות יונייטד טכנולוג'יס כיום אינם מתחום הנשק, אלא מהנדסה אזרחית. תוכנית־העל של הנהלת יונייטד טכנולוג'יס היא כנראה להשלים את הרכישה, ואחר כך לפצל את חטיבת ההנדסה האזרחית, שתיסחר כחברה ציבורית עצמאית. כך תתמקד החברה המשולבת רק בתעשיית החלל והתעופה.

 

במבט קדימה, החברה המשולבת צפויה לייצר הכנסות שנתיות של כ־68 מיליארד דולר - צמיחה של 5% בשנה. במקביל, הודיעה החברה על מהלך התייעלות הצפוי להניב 500 מיליון דולר לפני מס. תזרים שנתי של כ־7.8 מיליארד דולר צפוי לתמוך בפירעון החוב שיילקח לצורכי הרכישה.

 

חברות בענף הנשק והביטחון הפנימו שהדרך הטובה ביותר להתמודד עם התחרות ועם לקוחות אסטרטגיים תובעניים היא להתמזג. בעקבות העסקאות, החברות ייהנו מיתרונות משמעותיים לגודל, שיבואו לידי ביטוי בעלייה משמעותית בהכנסות וגידול בתזרים.

 

אלטרנטיבות השקעה

Lockheed Martin (סימול: LMT) - חברה אמריקאית מובילה בתחום הנשק, המתמחה בתחום התעופה. החברה נסחרת לפי שווי שוק של 92 מיליארד דולר ומעסיקה 97 אלף עובדים בעולם. בשנה שחלפה (06/17) רשמה הכנסות ותזרים מזומנים מפעילות של 49 מיליארד דולר ו־5.2 מיליארד דולר, בהתאמה. השוק האמריקאי מהווה 73% מהכנסותיה. מכירותיה לגופים בממשלת ארה"ב מהוות יותר מ־80% מסך הכנסותיה. תשואת הדיבידנד של המניה היא 2.5%.

 

Raytheon (סימול: RTN) - חברה אמריקאית מובילה בתחום והביטחון, המתמחה ביצור מערכות טילים ומכ"מים. נסחרת לפי שווי שוק של 55 מיליארד דולר ומעסיקה 63 אלף עובדים בעולם. בשנה שחלפה (07/17) רשמה החברה הכנסות ותזרים מפעילות של 24.5 מיליארד דולר ו־2.5 מיליארד דולר, בהתאמה. מארה"ב היא מקבלת כ־70% מהכנסותיה. תשואת הדיבידנד של המניה היא 1.7%.

 

 

 

General Dynamics (סימול: GD) - חברה אמריקאית מובילה בתחום הנשק המתמחה בלוחמת היבשה, וידועה בעיקר בשל טנקים מסוג אברמסון שהיא מייצרת. החברה נסחרת לפי שווי שוק של 64 מיליארד דולר ומעסיקה 98.8 אלף עובדים בעולם. בשנה שחלפה (07/17) רשמה החברה הכנסות ותזרים מזומנים מפעילות של 31 מיליארד דולר ו־2.3 מיליארד דולר, בהתאמה. השוק האמריקאי מהווה 77% מהכנסותיה. תשואת הדיבידנד של המניה היא 1.6%.

 

הכותב הוא אנליסט מניות חו"ל במערך הייעוץ בהשקעות בבנק לאומי

בטל שלח
    לכל התגובות
    x