הודו חייבה את פוטאש למכור החזקותיה בכיל כתנאי למיזוג עם אגריום
השלטונות בהודו התנו את אישור העסקה בכך שפוטאש תמכור את כל אחזקות המיעוט שיש בידיה בשלוש חברות המספקות אשלג לשוק ההודי - APC הירדנית, SQM הצ'יליאנית וכיל הישראלית – וזאת בתוך 18 חודשים בלבד
- כיל בוחנת מכירת מכרה בבריטניה; ירידה חדה של המניה בבורסה
- פוטאש: ייתכן שניאלץ למכור את אחזקותינו בכיל
- יו"ר כיל: "החקלאות הדיגיטלית היא מנוע הצמיחה העתידי"
בית המשפט לערעורים בהודו אישר היום (ה') לפנות בוקר את ההסדר שהושג בין נציבות התחרות במדינה (CCI) לבין כל הישויות שמעורבות במיזוג. בניגוד לרגולטורים האחרים, השלטונות בהודו התנו את אישור העסקה בכך שפוטאש תמכור את כל אחזקות המיעוט שיש בידיה בשלוש חברות המספקות אשלג לשוק ההודי - APC הירדנית, SQM הצ'יליאנית וכיל הישראלית – וזאת בתוך 18 חודשים בלבד.
במילים אחרות, על מנת לאשר את העסקה, פוטאש תהיה חייבת למצוא קונה לאחזקתה בכיל (13.8%) – אחזקה שמוערכת בכ-2.6 מיליארד שקל – בתוך פרק זמן קצר.
"לא יהיה פשוט למצוא קונה כשברקע מרחף סימן השאלה בנוגע לחידוש הזיכיון בים המלח המהווה את ליבת הפעילות של החברה", אומרת אילנית שרף מנהלת מחלקת המחקר בבית השקעות פסגות. "ההחלטה שלא לחדש לכיל באופן אוטומטי את זיכיון השימוש בים המלח (זיכיון שנגמר בשנת 2030) ולצאת למכרז, מעלה את רמת אי הוודאות בנוגע לכדאיות העסקה", היא מציינת.
האישור הרגולטורי האמור מקרב את החברות הקנדיות צעד אחד נוסף לקראת המיזוג שייצור את חברת האשלג הגדולה בעולם. אך על מנת להשלים את המהלך, נדרשים אישורים גם מהרשויות בארה"ב ובסין.
שרף מוסיפה שבמידה והסינים ידרשו גם הם את מכירת אחזקות המיעוט הלחץ על פוטאש לחסל אחזקותיה בכיל יגדל. "אם עד עכשיו פוטאש נמנעה מלעשות זאת על רקע רמות מחירים ושיקולים עסקיים אחרים, כעת לא תהיה לה ברירה", סיכמה.
רצונה של פוטאש למכור את אחזקותיה בכיל אינו חדש. המגמה של פוטאש בשנים האחרונות היא להתמקד באחזקות המהוות לא רק השקעה פיננסית, אלא כוללות גם שליטה אסטרטגית. פוטאש לא הצליחה להשיג כזו, לאחר שממשלת ישראל מנעה ממנה כבר ב-2013 להגדיל את חלקה בכיל בגלל שיקולים אסטרטגיים וביטחוניים.