$
בורסת ת"א

המלכה החדשה של הכלכלה הישראלית: צ'ק פוינט שווה 20 מיליארד דולר

ענקית הסייבר עברה במהלך סוף השבוע את רף שווי השוק של 20 מיליארד דולר וקיבעה את מעמדה כחברה הישראלית הגדולה ביותר. מול חששות כי צ'ק פוינט איבדה את היתרון שלה, היא רכשה סטארט־אפים, חשפה שיניים במכירות והצליחה להפתיע אפילו את מבקריה החריפים. האם לגיל שויד יש עוד הפתעות בשרוול?

דרור רייך 12:3416.10.17

לכלכלה הישראלית יש מלכה חדשה: צ'ק פוינט. מניית ענקית הסייבר הגיעה במסחר בסוף השבוע בנאסד"ק לשיא של כ־120 דולר שהביא אותה לשווי שוק של כ־20 מיליארד דולר – מעל טבע, שנסחרת בשווי שוק של כ־15 מיליארד דולר – מה שהופך אותה לחברה הישראלית הציבורית בעלת שווי השוק הגדול ביותר.

 

זו אינה הפעם הראשונה שבה צ'ק פוינט עוקפת את טבע, אך אז הדבר היה בנסיבות שונות לחלוטין. צ'ק פוינט, שנמצאת תחת ניהולו של המייסד גיל שויד מאז הקמתה, כבר זכתה בתואר הישראלית הגדולה ביותר בשלהי שנת 2000, על רקע בועת הדוט.קום. אז הגיעה החברה לשווי שוק של כ־25 מיליארד דולר, כאשר טבע נסחרה באותה העת סביב רמות של 9 מיליארד דולר בלבד. אך טבע היתה אז יחסית בתחילת דרכה עם הקופקסון ולפני רכישות גדולות שביצעה. האם הפעם הגיעה ספינת הדגל של ההייטק הישראלי לחוף מבטחים?

 

רק לפני שנתיים האנליסטים חששו כי חברת הטכנולוגיה המוערכת ביותר בישראל איבדה את היתרון שלה. ככל שהמתחרות של צ'ק פוינט התחזקו, היה נראה כי ההסתגלות של חלוצת חומות האש (Firewall) למציאות החדשה שבה ידם של ההאקרים על העליונה אטית מאוד. אבל מאז חברת הסייבר הישראלית רכשה שני סטארט־אפים בתחום אבטחת הסייבר, נהייתה תוקפנית במכירות והצליחה להפתיע אפילו את מבקריה החריפים ביותר, כשהיא צוברת עלייה של כמעט 50% במחיר המניה ועוקפת את הרמות שבהן היתה בעת בועת הדוט.קום בפעם הראשונה זה עשור חצי.

 

חזרה למקורות: פתרונות כוללים במקום טלאים

 

צ'ק פוינט היא השחקנית המובילה בשוק אבטחת המידע לארגונים ועסקים. לכן יש לה גישה לבסיס הלקוחות הרחב בענף באמצעות ערוצי הפצה רבים, מה שנותן לה כוח מכירה ושיווק של מוצרים חדשים. במקביל, שוק אבטחת מידע עובר שינויים משמעותיים. עד לפני כמה שנים המגמה היתה לקנות כמה שיותר פתרונות נישה לכל סוגי אבטחת המידע, ובעקבות זאת קמו חברות נישה קטנות רבות בתחום - אך לא עוד.

 

 

ההשקעה בסייבר הגיעה לשיא לאחר מתקפה על רשת טארגט האמריקאית ב־2014. רשת הכלבו דיווחה על גניבת פרטי לקוחות, שכללו כ־70 מיליון מספרי כרטיסי אשראי, כתובות ועוד נתונים אישיים שככל הנראה נמכרו בשוק השחור בכמה עשרות מיליוני דולרים. המתקפה תרמה לזינוק בהשקעות הארגונים בסייבר ובמניות של החברות הרלבנטיות.

 

"המשקיעים הסתכלו אז על צ'ק פוינט בתור חברה בשלה עם יכולת צמיחה מוגבלת וכולם רצו למניות 'חמות' של חברות צעירות, כמו פייראיי (FireEye), שמנייתה זינקה בשלב מסוים ל־85 דולר והגיעה קרוב לשווי שוק של צ'ק פוינט באותו עת, עם מכירות בהיקף של שבריר מצ'ק פוינט והפסדים כבדים", מסביר ל"כלכליסט" סרגיי וסצ'ונוק, האנליסט הבכיר בבית ההשקעות אופנהיימר.

 

 

 

אבל בשנתיים־שלוש האחרונות עבר השוק כמה שינויים שניתן להגדיר אותם כחזרה למקורות – לא עוד אבטחה של טלאי על טלאי עם פתרונות אבטחה מחברות מרובות, אלא אבטחה כוללת של כל המידע בארגון מול חברה אחת. "הארגונים כנראה התקשו באינטגרציה של מערכות שונות ועברו לרכז את הרכש בכמה חברות מובילות המספקות את פלטפורמה כוללת לתחום הסייבר, כמו צ'ק פוינט, פאלו אלטו וסיסקו", אומר וסצ'ונוק.

 

מעבר לענן: שירות מנויים במקום רישיונות תוכנה

 

שני הסטארט־אפים שצ'ק פוינט רכשה הם הייפרווייז ולקון סקיוריטי. בפברואר 2015 רכשה צ'ק פוינט את חברת הסייבר הישראלית הייפרווייז תמורת 80 מיליון דולר. החברה פועלת להגנה של ארגונים וחברות מפני מתקפות סייבר ומתמקדת במתקפות מתוזמנות. חודשיים לאחר מכן היא רכשה את לקון סקיוריטי, שמפתחת חומת אש לסלולר. על פי הערכות, היקף הרכישה הוא 100 מיליון דולר.

 

 

מה דעתך על מניית צ'ק פוינט:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
קנייה חזקה קנייה המתן מכירה מכירה חזקה

 

בנוסף לרכישות הסטארט־אפים, צ'ק פוינט השקיעה בשנתיים האחרונות משאבים רבים במחקר ופיתוח, ובכך הרחיבה את מגוון המוצרים שלה גם לנישות הצומחות. דוגמה מצוינת לזה היא "SandBlast", פתרון למניעת התקפות בזמן אמת שמבודד את המתקפה הפוטנציאלית בסביבה וירטואלית נפרדת ובודק את התעבורה לפני שניתן לה אישור לעבור לתוך הרשת, בשיטה הנקראת "Sandboxing". החברה שלמעשה הקימה את השוק הזה היא פייראיי, שנפלה ביותר מ־50% מאז שצ'ק פוינט פיתחה פתרון מתחרה.

 

עם כל זאת, המהפכה הכי גדולה בתחום הסייבר ואבטחת המידע היא המעבר לענן. במקום לקנות רישיונות תוכנה בכל פעם מחדש מעדיפים ארגונים רבים לרכוש את פתרונות התוכנה בשיטה של מנויים. המעבר הוביל בתחילתו לירידה בקצב הצמיחה (במיוחד במכירת רישיונות חדשים) ולפגיעה ברווחיות של החברות. גם בחברות צמיחה בענף כמו אימפרבה, פאלו אלטו ופייראיי ירדה מכירת הרישיונות לשיעורי צמיחה חד־ספרתיים ואפילו שליליים, כאשר מנגד פעילות המנויים רושמת צמיחה דו־ספרתית גבוהה. גם בצ'ק פוינט רואים תופעה דומה – ההכנסות מרישיונות צומחות בשיעור של 1%–2%, ואילו פעילות המנויים (בשם "Software Blades", הכוללת גם פתרונות נישה) צומחת ב־25% בשנה.

 

אי אפשר לעסוק בחברה הישראלית הגדולה בעולם מבלי להזכיר את העומד בראשה – גיל שויד, אחד משלושת מייסדי החברה והיחיד מביניהם שמסור לה, ורק לה, מיום הקמתה.

 

 

גיל שויד גיל שויד צילום: נמרוד גליקמן

 

הדבר היחיד ששויד עושה כיום, ועשה לאורך השנים, הוא צ'ק פוינט. הוא טיפס איתה את הבועה הגדולה של תחילת האלף, התרסק איתה כשהבועה התפוצצה והמשיך הלאה במסלול ההייטק העקלקל מבלי לחשוב לרגע על פרידה.

 

יש הטוענים שצ'ק פוינט תחת ידו של שויד היא שמרנית מדי, שהיא סובלת מזהירות יתר, שהיא אוגרת מזומנים בהמתנה נצחית לרכישת ענק שלעולם לא מגיעה. יש בכך מן האמת. אבל לאורך זמן, המחויבות של שויד לחברה שבנה מנצחת.

 

לטענה כי החברה "יושבת" על מזומנים עונה שויד כי היא מביאה ערך לבעלי המניות בדמות רכישה חוזרת של מניות (BuyBack). צ'ק פוינט החלה לבצע רכישה עצמית של מניות בשנת 2003 ומדווחת על תוכנית כזאת בכל שנה מאז. רק לפני חודשיים דיווחה צ'ק פוינט על תוכנית נוספת לרכישת מניות בהיקף של עד 250 מיליון דולר ברבעון ועד מיליארד דולר השנה. במאי 2016 דיווחה החברה על תוכנית לרכוש מניות בהיקף של 1.5 מיליארד דולר, כעשירית משווי השוק שלה. במהלך 2015 רכשה החברה מניות בכ־1.23 מיליארד דולר. בסך הכל, מ־2003 רכשה החברה כ־144.9 מיליון מניות בסכום של 6.3 מיליארד דולר וכיום היא מחזיקה בכ־162.8 מיליון מניות. בדרך זו התכווץ מספר המניות של צ'ק פוינט בכ־36% מאז 2005.

 

שויד מתגאה בכך שבכל שנה הוא מושך רק הוצאות ומשכורת "מינימום" מהחברה, אך את הונו הגדול הוא עושה מאופציות שהוא מקבל. התגמול שהוא מקבל מספיק כדי להפוך אותו להיות חבר קבוע בדירוג 100 המיליארדרים העשירים ביותר בתעשיית הטכנולוגיה העולמית שמפרסם מגזין "פורבס".באוגוסט האחרון דורג שויד במוקם 85 עם הון שמוערך בכ־2.9 מיליארד דולר.

 

מ־2004 מספר המניות של שויד בחברה לא השתנה מהותית, וכך גם כמות האופציות שבידיו. המשמעות היא כי במהלך השנים שויד מימש את האופציות שקיבל, וגרף סכום הנאמד על פי הערכות ב-200-300 מיליון דולר. כך, למשל, ב־2016 תגמול המניות שקיבל הסתכם ב־35.5 מיליון דולר.

 

ישראלית בחו"ל: בארה"ב לא הבינו את יום כיפור

 

אף ששויד וצ'ק פוינט חוזרים ומצהירים כי הם לא מעוניינים להירשם למסחר בבורסה של תל אביב, החברה מאוד ישראלית. בדו"חות השנתיים האחרונים צ'ק פוינט דיווחה כי היא העסיקה 4,280 עובדים, כמעט מחציתם (45%) בישראל.

 

דוגמה לאתגר הישראלי של צ'ק פוינט הגיע ממש ברבעון האחרון.למרות תוצאות כספיות שהיכו את תחזיות האנליסטים, מניית החברה איבדה כ־7% במסחר תוך יום אחד.

 

"היום האחרון של כל רבעון אחראי על כ־30 מיליון דולר מתוך ההכנסות", הסביר אז שויד במסיבת עיתונאים. "בדקנו וגילינו שהיום האחרון ברבעון השלישי של השנה יוצא על יום הכיפורים, ולכן הנמכנו את התחזיות ב־15 מיליון דולר. אני מקווה רק שנוכל להסביר את הסיטואציה לאנליסטים בארה"ב". אבל כנראה שהמשקיעים האמריקאים לא הבינו, ושלחו את מניית החברה לירידות.

 

ברבעון האחרון צ'ק פוינט הציגה הכנסות של 459 מיליון דולר, עלייה של 8% לעומת הרבעון המקביל ומעל תחזית האנליסטים להכנסות של 454 מיליון דולר. הרווח התפעולי עמד על 248 מיליון דולר (54% מההכנסות), והוביל לרווח נקי של 212 מיליון דולר, או 1.26 דולר למניה, עלייה של 16% לעומת הרבעון המקביל. מעבר לכך, צ'ק פוינט החזיקה בקופת המזומנים שלה יותר מ־3.8 מיליארד דולר בסוף הרבעון.

 

התוצאות החזקות של צ'ק פוינט נבעו בין השאר מביקוש חזק מצד הלקוחות, בצל ריבוי מתקפות הסייבר בחודשים האחרונים, במיוחד באזור אירופה. סיבה נוספת היא השקת פלטפורמת הסייבר אינפיניטי, שתומכת הן בפעילות המנויים והן בשדרוג המוצרים. צ'ק פוינט השיקה את הפלטפורמה החדשה באפריל 2017, וזו כבר זוכה לרמת היענות גבוהה מצד לקוחותיה בשל יכולות אינטגרציה של מגוון פתרונות אבטחת מידע בארגון.

 

"הרבעון השני היה מאוד מעניין בהקשר של סייבר", אמר שויד בסיכום הרבעון. "המתקפות של 12 במאי על בתי חולים באנגליה, בתי חרושת בצרפת וחברת מכוניות ביפן – אלה דברים שלא רואים כל יום. התולעת מתפשטת מהר, וגורמת נזק ברחבי האינטרנט, ובדיוק מזה כולם חוששים. חודש אחר כך עוד התקפה באוקראינה השביתה כמעט את כל המדינה כולל השדה תעופה".

 

"המסר שלנו – אפשר למנוע את ההתקפות", אמר שויד. "זה בניגוד לעמדת התעשייה כי התקפות יקרו בכל מקרה". לדבריו, "יש מעל 1,000 חברות סייבר, רובן להתמודדות אחרי הפגיעה. אנחנו עם פתרון האינפיניטי מסוגלים לעצור התקפות".

 

לקראת הרבעון הבא: מייצרת מנועי צמיחה

 

בעוד שבועיים צפויה צ'ק פוינט לפרסם את תוצאות הרבעון השלישי, והאנליסטים צופים טובות. "לאחרונה ערכנו בדיקה של 20 ערוצי הפצה של צ'ק פוינט בארה"ב ובאירופה, ובהתבסס על הנתונים אנו צופים עמידה בתחזיות הקונצנזוס - הכנסות של 450 מיליון דולר עם פוטנציאל להפתעה חיובית", ציינו בבית ההשקעות אופנהיימר. "הסופות שפגעו לאחרונה באזור דרום־מזרח ארה"ב, בנוסף לתזמון יום הכיפורים שנופל השנה על הימים האחרונים של הרבעון השלישי, עלולים להעיק קלות על תוצאות הרבעון, אך בצד החיובי פעילות צ'ק פוינט באירופה מציגה שיפור בביקושים בהתחשב בעונתיות, ועשויה להפתיע לטובה".

 

מתקפות הסייבר האחרונות, כמו פריצת בסיסי הנתונים של חברת אקוויפקס שבהם היו נתוני אשראי של מאות מיליוני צרכנים ורשת המזון האורגני הול פודס אמורות להגביר את תקציבי ההשקעה העתידיים בתחום אבטחת המידע.

 

יש המעריכים כי צ'ק פוינט היא חברה בוגרת נטולת צמיחה, אך יש גם הסבורים אחרת. היא אכן אחת מהשחקניות המובילות בתחומה, ולכן תתקשה לאורך זמן לצמוח מעל הממוצע הענפי (7%-8% בשנה), אך גם אינה מאבדת נתח שוק.

 

עם כל זאת, יש לזכור כי השוק משתנה ממכירת רשיונות למודל מנויים, וצריך לראות את שני הדברים ביחד. בנוסף, יש מנועי צמיחה חדשים שעדיין קטנים מאוד, אבל יכולים להפוך ליותר מהותיים עם הזמן - למשל תחום אבטחת המובייל, שם ביצעה צ'ק פוינט רכישה ויש לה פתרון, אבל השוק עוד לא גדול מספיק כדי להזיז את המחט בפעילות הכוללת שלה. 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x