בלעדי לכלכליסט
קרן קניון פרטנרס במגעים לרכישת כלל ביטוח או הפניקס
נציגים של קרן הגידור האמריקאית צפויים לפגוש היום את המפקחת על הביטוח דורית סלינגר, שאישורה נדרש לרכישת חברת ביטוח מקומית. את הקרן מייצג בישראל מנכ"ל טבע לשעבר שלמה ינאי
קרן הגידור קניון פרטנרס (Canyon Partners) הגיעה לארץ לצורך רכישת חברת ביטוח - כך נודע ל"כלכליסט". זו הקרן האמריקאית הראשונה שמשתתפת בגל הנוכחי של המגעים לרכישת חברות ביטוח ישראליות. נציגי החברה קיימה אתמול פגישות עם מנהלי כלל ביטוחו הפניקס.
- מדוע חברות סיניות מחזרות כל כך אחרי חברות הביטוח הישראליות?
- מגדל הוזילה ביטוחי חיים וזינקה לראש טבלת השוואת התעריפים
- הסינים לא מוותרים על כלל ביטוח
הקרן הגיעה לשיחות עם לא פחות משבעה נציגים, והיום הם צפויים לפגוש את המפקחת על הביטוח דורית סלינגר. עוד נודע כי הנציג הישראלי של הקרן הוא מנכ"ל טבע ומכתשים־אגן (כיום אדמה) לשעבר שלמה ינאי. ינאי גם נוכח בפגישות שמנהלת הקרן בישראל.
עד היום התעניינו ברכישת כלל ביטוח והפניקס חברות סיניות או מהונג קונג. שתי החברות נמצאות על המדף לאור חוק הריכוזיות ומגבלות רשות שוק ההון. כלל ביטוח נשלטת ע"י אדוארדו אלשטיין, שלא מקבל היתר שליטה מסלינגר מאחר שאי.די.בי, שדרכה הוא מחזיק בכלל ביטוח (50%), איננה בעלת הון עצמי מינימלי נדרש לקבלת היתר כזה. בנוסף סירב אלשטיין בעבר "להתפשט" בפני המפקחת ולהציג את הונו האישי ומקורותיו. עם זאת השקיע אלשטיין, מאז רכש ב־2014 את אי.די.בי, יותר מ־2 מיליארד שקל בחברה.
בהליך מכירה שהתבצע ב־2015 הגיעו שלוש קבוצות, כולן מסין, לקו הסיום לרכישת כלל ביטוח. מקרולינק הציעה לרכוש לפי שווי של 4.6 מיליארד שקל ועמדה לחתום על הסכם, אך קיבלה סירוב מהמפקחת. מאז התעניינו ברכישה איש הנדל"ן הישראלי־אמריקאי בן אשכנזי, שהציע לרכוש לפי שווי נמוך של 2.8 מיליארד שקל וחברת סיריוס האמריקאית שבבעלות סינית, שעדיין מנהלת מגעים על אש קטנה. לפני שבועיים הגישה חברת ביטוח סינית שנסחרת בהונג קונג, טאיפינג, יחד עם חברה אחרת שנסחרת בהונג קונג בשם חואה־באנג, הצעה לרכישת השליטה לפי שווי של 4.71 מיליארד שקל, והמגעים מתקדמים.
גם הפניקס מצויה על המדף זה יותר משנתיים, במהלכן נחתמו הסכמי רכישה שלא מומשו עם ארבעה גופים. ביולי 2014 היו אלה חתנו של הנשיא דונלד טראמפ ג'ארד קושנר ומשפחתו, שהציעו 1.7 מיליארד שקל עבור השליטה, אך אז ביקשו הנחה וגם קיבלו סירוב מסלינגר. בינואר 2015 חתם תאגיד פוסון הסיני על רכישת השליטה ב־1.9 מיליארד שקל, אבל אז נעלם בעל השליטה לשלושה ימים וסלינגר חזרה בה מכוונתה להעניק היתר. לאחר מכן נחתם הסכם עם חברת הביטוח האמריקאית אמטראסט שבוטל אחרי חודש, והחברה האחרונה שחתמה ולא קיבלה אישור היא יאנגו הסינית, שבחודש שעבר הודיעה על הפסקת המו"מ.
בתחילת השבוע נחשף ב"כלכליסט" כי מנכ"ל הפניקס לשעבר איתמר בורוביץ' מביא קבוצה סינית לרכישת החברה 15 שנה לאחר שעזב אותה. מדובר בתאגיד טאהו (Tahoe Investment Group), שמוכן לשלם 90% מההון העצמי של החברה, כלומר שווי 4.6 מיליארד שקל. גורם נוסף שמנהל מגעים הוא איש העסקים צבי ברק.