בדיקת כלכליסט
80% מהחברות הקטנות בבורסה עוברות לדיווח דו-שנתי
מהלך של רשות ניירות ערך מאפשר לחברות להגיש דו"חות רק ברבעון השני ובסיכום השנה כדי להקל עליהן את הנטל הרגולטורי. חברות שימשיכו עם הדיווח הרבעוני: "היתרונות של הדיווחים עולים על ההקלה"
מרבית החברות הקטנות בבורסה בתל אביב אימצו בברכה את ההקלה שניתנה להן על ידי רשות ניירות ערך למעבר לדיווח פעם בחצי שנה החל מהרבעון הנוכחי. ימים בודדים נותרו עד למועד האחרון שבו יידרשו החברות להחליט בנושא, ועד לפתיחת המסחר בבורסה אתמול 142 חברות קטנות דיווחו על החלטתן מתוך 180 חברות הזכאיות להקלות על פי הערכת הרשות.
- יו"ר רשות ני"ע : "הפיקוח שאנו מציעים על פלטפורמות ההלוואות P2P הוא פיקוח לייט"
- רשות ניירות ערך תשתף פעולה עם בורסות בריטניה וגרמניה להקלת רישום כפול
- יש לנו בורסה משנית, עכשיו רק צריך אחת ראשית
כ־110 חברות שהן 79% מכלל החברות שדיווחו - וכרבע מכלל החברות בבורסת תל אביב - בחרו לאמץ את ההקלה. חברות אלה לא פרסמו או יפרסמו את דו"חותיהן לרבעון הראשון. עובדה זו הורגשה בעונת הדו"חות הנוכחית שנמצאת לקראת סיומה. החברות שבחרו לאמץ את ההקלה ידווחו בסיכום הרבעון השני ובסיכום שנתי. בנוסף, שמורה להן הזכות לפרסם במסגרת הדו"חות תקציר של תוצאות הרבעון שלא דווח באופן וולנטרי.
פילוח של החברות שבחרו לאמץ את ההקלה מגלה כי שווי השוק הממוצע שלהן עומד על 99 מיליון שקל. שווי השוק החציוני נמוך יותר ועומד על 61 מיליון שקל. הפער מיוחס לעובדה שבין החברות שאימצו את ההקלה יש חברות רבות (20%) הנסחרות ברשימת השימור בשווי שוק אפסי. חלק מהחברות האלה נסחרות מכוח האינרציה, ללא פעילות ממשית.
פילוח ענפי של החברות מראה כי ענפי הטכנולוגיה והביומד מובילים בהיקף החברות שבחרו לאמץ את ההקלה, עם כ־45 חברות המשתייכות לענפים אלה. לא מדובר במקריות. בקרב החברות הקטנות בענפים אלה ניתן למצוא חברות שעדיין לא מייצרות הכנסות ורווחים ונמצאות עדיין בשלב פיתוח המוצר והניסויים. עבורן ההקלה היא בבחינת חיסכון של מאות אלפי שקלים לפי הערכות שמרניות, ובעיקר חיסכון של "כאב ראש" והפניית תשומת לב גבוהה יותר לנושא, לפי שיחות עם בעלי תפקידים בחברות.
חלק מניסיון להחזיר משקיעים וחברות לת"א
הצעד להקלה בחובת הדיווח של תאגידים קטנים, שאושר בוועדת הכספים, הוא אחד מבין כמה צעדים שיזמה רשות ניירות ערך בראשות שמואל האוזר, ועיקרם הפחתה של הנטל הרגולטורי על חברות. במקרה זה, בדרך של הפחתת עלויות עבור חברות קטנות. ההגדרה מבוססת על כמה קריטריונים, וכוללת חברות ששווי השוק שלהן נמוך מ־300 מיליון שקל בתום השנה הקלנדרית, שלא הנפיקו איגרות חוב לציבור ושאינן נסחרות בבורסה נוספת.
"התכלית המרכזית של מדרג רגולטורי היא צמצום היקף העיסוק של חברות בנטל הרגולטורי וביטול דרישות גילוי מסוימות, על מנת לאפשר להן לנתב את עיקר תשומות הזמן של נושאי המשרה והמשאבים הכספיים לפיתוח עסקי החברה", נכתב בדו"ח של הרשות בנושא. כל אלה עומדים ברקע למטרת העל של הרשות ושל הבורסה – החזרת משקיעים וחברות לפעילות בשוק ההון המקומי.
"היתרונות של הדיווחים עולים על ההקלה"
חלק לא מבוטל של החברות בחרו שלא לאמץ את ההקלות ולהמשיך לדווח מדי רבעון, על אף המשמעויות הכספיות והניהוליות שיש בהחלטה. על פי הנתונים העדכניים של "כלכליסט" הנשענים על דיווחי החברות, כ־30 חברות – שהן כ־20% מכלל החברות שדיווחו עד כה על החלטתן – החליטו שלא לאמץ את ההקלה. פילוח של אותן חברות לפי שווי שוק משקף כי שווי השוק הממוצע שלהן עומד על 165 מיליון שקל. שווי השוק החציוני שלהן עומד על 100 מיליון שקל. כלומר, מדובר בחברות גדולות במעט מאלה שבחרו לאמץ.
"חשוב לנו שתהיה יותר שקיפות מול המשקיעים. אמנם יש חיסכון בכך שמדווחים כל חצי שנה, אבל כרגע אנחנו מעדיפים להמשיך לדווח במתכונת זו", אמר ל"כלכליסט" עדי צים, בעל השליטה בחברת האשראי החוץ־בנקאי אס.אר אקורד. לדבריו, "אני מעוניין שיראו את התוצאות שלנו מול המתחרים כדי שיוכלו להשוות בין החברות".
לצדה של חברת האשראי החוץ בנקאי עומדות עוד עשרות חברות, מרביתן חברות תפעוליות מענפי התעשייה והמסחר והשירותים. שיחות שערכנו עם כמה מנהלי חברות שבחרו להישאר במתכונת הדיווח הנוכחית מעלות כי הסיבה המרכזית להחלטה מיוחסת לרצון להתנהל בשקיפות מול המשקיעים.
"אני חושב שהיתרונות של הדיווחים עולים על ההקלה ממספר סיבות", מסביר ניסים אחיעזרא, מנכ"ל חברת הנדל"ן האחים דוניץ. "חשוב לי שציבור המשקיעים במניה יקבל דיווחים עדכניים בצורה מסודרת. סיבה נוספת להחלטה היא הדירקטוריון. חשוב שהוא יקבל את כל האינפורמציה ויוכל לחוות דעת ולבקר את המאזנים במסגרת פעילותו בוועדות השונות (למשל, ועדת מאזן וביקורת). בנוסף, חשוב לי לשמור על רמת העבודה שלנו באגף הכספים והנהלת חשבונות בחברה. כשמדווחים אחת לרבעון, כל הזמן עובדים על הכנת דו"חות ולכן שומרים שם על מתח ורמת הכנה גבוהה".
פורסייט אימצה, אך שוויה שולש
עיון ברשימת המדווחות מעלה כי יש כמה חברות הבולטות בכך ששווי השוק שלהן חצה את רף המקסימום שקבעו ברשות של 300 מיליון שקל. בין אלה ניתן למנות את טיב טעם, פועלים אי.בי.אי, מנועי בית שמש, טלדור, זלנכל וחברת פורסייט. האחרונה שילשה את שווי השוק שלה בחודשיים האחרונים ונסחרת לפי שווי שוק של 700 מיליון שקל. זאת, ברקע מכירת מובילאיי וכמה אבני דרך שרשמה החברה בחודשים האחרונים, מבלי שיש לה הכנסות.
הסיבה המרכזית לכך נעוצה בעובדה שבעת סיווג החברות כתאגיד קטן בדצמבר האחרון עמד שווי השוק בדרישה, ומכאן זכאותן להקלה עד לסיווג הבא. זה ייערך בסוף 2017 ויחול על הדיווח ב־2018. מתוך רשימה זו בחרו בטיב טעם, בפורסייט ובפועלים אי.בי.אי לאמץ את ההקלות, אם כי ברור בשלב זה שבשווי השוק הנוכחי מדובר בהקלה זמנית.