$
בורסת ת"א

רוצים לדעת מה קורה לבנק? תסתכלו על מכפיל ההון שלו

באמצע מרץ הגיע מדד הבנקים בתל אביב לשיא של כל הזמנים. מאז הוא הספיק לרדת ב־3.3%, עם הבדלים משמעותיים בין המניות השונות. מניות הבנקים עם מכפיל הון גבוה יחסית ירדו יותר מהמדד, ואילו הבנקים האחרים ירדו פחות או עלו

רעות שפיגלמן 07:3523.04.17

ב־13 במרץ הגיע מדד הבנקים בתל אביב לשיא של כל הזמנים. מאז הוא הספיק לרדת בכ־3.3%. המניות של חמשת הבנקים הגדולים, שמרכיבות את המדד, איבדו לא מעט גובה. מבין מניות הבנקים, אלה שמתומחרות הכי גבוה — כלומר מכפילי ההון שלהן הם הגבוהים ביותר — הובילו את הירידות. כך, מניית בנק הפועלים ומניית בנק מזרחי־טפחות איבדו מערכן 7%. מניות שמתומחרות במכפיל נמוך יותר, כמו לאומי והבינלאומי, איבדו פחות מערכן — מעט פחות מהמדד או כמעט ללא שינוי. מניית בנק דיסקונט, שמסורתית מתומחרת במכפיל הכי נמוך מבין חמשת הבנקים, הוסיפה לערכה יותר מ־4%.

אפשר שמדובר רק בתיקון ביחס לשיא, אך יכול להיות כי זהו רצון של המשקיעים לתמחר נמוך יותר את מניות הבנקים. אולי בעקבות החשש לכשל בהחזר חובות של המגזר הצרכני. כך, מי שנסחר במחיר גבוה ביחס להון העצמי שלו ספג מהלומה לא קטנה מהמשקיעים ומי שתומחר נמוך יותר ספג מהלומה קטנה יותר. אם מדובר באפשרות השנייה, קיים סיכוי לא מבוטל שככל שיתממש הסיכון של ירידה בכושר ההחזר של האשראי הצרכני, המשקיעים יתמחרו את המניות ברמה נמוכה עוד יותר.

 

בחינה של ממוצע מכפילי ההון של מניות אלה מראה כי הוא איבד מערכו 2.65% מאז השיא, מרמה של 0.883 לרמה של 0.86. לפני כשנה בדיוק ממוצע המכפילים עמד על 0.71 — נמוך בהרבה גם מהמכפיל שלאחר הירידה בחודש וחצי האחרונים. באותם 12 חודשים מדד הבנקים הוסיף לערכו יותר מ־22%, כולל הירידה מאז נרשם השיא.

 

מניית בנק דיסקונט עלתה יותר מכל האחרות במדד ב־12 החודשים האחרונים, עם עלייה של 50%. אחריה ניצבת מניית בנק מזרחי טפחות, שעלתה בכ־35%. במקום השלישי מניית הבנק הבינלאומי, עם עלייה של 23%, ולבסוף בנק לאומי ובנק הפועלים, עם עליות של 19% ו־15% בהתאמה.

 

מזרחי טפחות והפועלים הובילו את הירידות

 

בהסתכלות על אותו חודש וחצי מאז רשם המדד את שיאו, לא ניתן להתעלם מהשוני בהתנהגות המשקיעים ביחסם למניות השונות המרכיבות את המדד.

 

מי שהובילה את היורדות מאז השיא היא מניית מזרחי טפחות, שאיבדה 7.7% ונסחרת במכפיל הון של 1.08 — ירידה ממכפיל של 1.17. מסורתית, מניית מזרחי טפחות מתומחרת במכפיל הון גבוה יותר מזה של יתר הבנקים — בין היתר על רקע העובדה שהבנק מתמקד במגזר המשכנתאות המפוזר מאוד. בשונה מחלק מהבנקים האחרים, הבנק גם נוטל פחות סיכונים של אשראי לטייקונים.

 

בהפרש לא גדול אחרי מזרחי טפחות נמצא בנק הפועלים. זה איבד מערכו 7.2% — נתח לא מבוטל משוויו מאז השיא. במונחים כספיים, המשמעות היא אובדן שווי של 2.3 מיליארד שקל, לשווי שוק של כ־30 מיליארד שקל. מכפיל ההון ירד מרמה של 0.94 לרמה של 0.88. מדובר בבשורה לא נעימה במיוחד עבור בעלת השליטה (20.05%) בבנק, שרי אריסון, המעוניינת למכור לפחות מחצית מאחזקתה בו. אריסון התניעה מחדש לאחרונה את המגעים למכירה חלק ממניותיה, ושכרה את שירותיו של בנק ההשקעות מריל לינץ' בנק אוף אמריקה כדי לאתר להן רוכש.

 

הירידה במניית הפועלים מיוחסת גם לאזהרת רווח שסיפק הבנק כשבוע לפני פרסום הדו"ח השנתי שלו ל־2016. אז הגדיל הבנק בכ־260 מיליון שקל את ההפרשה לחקירות בגין סיוע לכאורה להעלמת מס בקרב לקוחותיו האמריקאיים; וביצע הפרשה של 470 מיליון שקל נוכח הערכת סיכון של אי גביית הלוואות. הדו"ח עצמו חשף גם הוצאות משפטיות נלוות לחקירות בארה"ב בהיקף של 170 מיליון שקל ב־2016.

 

לאומי והבינלאומי ספגו ירידות קלות יותר

 

הבנק הבינלאומי ובנק לאומי ספגו מאז השיא ירידה קלה יותר. הם גם מתומחרים בשנה האחרונה ברמה נמוכה יותר ביחס להפועלים או מזרחי טפחות. העובדה שלחץ המשקיעים להורדת המחיר היה נמוך יותר עשויה ללמד על רצונם להתכנס סביב מכפיל הון ממוצע נמוך יותר למערכת הבנקאית. כך, מניית הבנק הבינלאומי ירדה מעט פחות מהמדד עצמו, והשילה מערכה 2.7%. למרות זאת, מכפיל ההון של הבנק נותר כמעט ללא שינוי, על 0.81.

 

במקום הרביעי מבחינת הירידות נמצאת מניית בנק לאומי, שאיבדה 0.9%. מכפיל ההון של לאומי ירד מעט מ־0.824 ל־0.82. בעניין זה חשוב לציין הנפקה של מניות עבורי בכירי לאומי מוקדם יותר החודש. 579 אלף מניות הונפקו עבור 14 בכירים בבנק, כחלק ממימוש של מניות חסומות שהענקתן היא חלק מהסכם ההעסקה של הבכירים ומימושן תלוי ביצועים. בין הבכירים שמימשו מניות נמצאת גם המנכ"לית רקפת רוסק עמינח. ההשפעה של ההנפקה על ההון היתה 0.036%, והיא לא היתה מהותית למחיר המניה.

 

מכפיל ההון של בנק דיסקונט דווקא עלה

 

בנק דיסקונט, בניגוד לארבעת הבנקים האחרים, דווקא עלה מאז השיא ב־4.5%, ומכפיל ההון שלו טיפס מ־0.66 ל־0.71. שווי השוק של הבנק כעת עומד על 10.23 מיליארד שקל. מעניין לראות שבנק שהיסטורית מתומחר נמוך יותר זוכה מהמשקיעים לזריקת עידוד. דיסקונט גם הציג עם פרסום הדו"ח השנתי את הסרת האיסור של בנק ישראל על חלוקת דיבידנד — אירוע מכונן עבור בנק שלאורך שנים לא מחלק דיבידנדים ונמצא בבעלות מלאה של הציבור.

 

בדיסקונט, כמו בבנק לאומי, היתה תרומה חיובית למכפיל ההון בשל מימוש של אופציות ומניות. כשליש מהעלייה במכפיל ההון נבעה ממימוש אופציות למניות בחודשים האחרונים — אך גם אם בנטרול המימושים חלה עלייה במכפיל ההון. ההון הרשום של דיסקונט עלה ב־2.4% מאז סוף פברואר בעקבות מימוש סדרת אופציות, וכך גם שווי השוק. מכיון שמכפיל ההון נגזר מההון העצמי לבעלי המניות נכון לסוף 2016, קיימת כביכול עלייה מלאכותית במכפיל שטרם עודכנה. אך מכיוון שמחירי המניות אמורים לגלם את העתיד הידוע, ייתכן מאוד שהמשקיעים כבר תמחרו את התיקון.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x