בלעדי לכלכליסט
אריסון מחליפה בנק השקעות בניסיון להתניע מחדש מכירת חלק ממניותיה בפועלים
בעלת השליטה בבנק ניסתה בעבר למכור מחצית ממניות השליטה שבידיה באמצעות בנק רוטשילד - אך זה לא סיפק רוכשים מתאימים. אריסון לא צפויה לקבל פרמיית שליטה בגין המניות שבידיה, ששוויין כ־5.8 מיליארד שקל
שרי אריסון - בעלת השליטה בבנק הפועלים ובחברת הנדל"ן והתשתיות שיכון ובינוי — מתניעה מחדש את המגעים למכירת לפחות מחצית ממניות השליטה בבנק הפועלים.
ל"כלכליסט" נודע כי אריסון שכרה באחרונה את שירותיו של בנק ההשקעות מריל לינץ' בנק אוף אמריקה כדי לאתר רוכש לבנק. עד כה טיפל ברכישה בנק רוטשילד, אך המתעניינים שהביא הבנק לא רכשו בסופו של דבר את המניות.
- בנק הפועלים נערך להיפרדות מישראכרט: החל בהכנת תשקיף
- שיכון ובינוי ממשיכה לצמוח: עלייה בהכנסות וברווח בשנת 2016
- בנק הפועלים מדווח על ירידה של 15% ברווח הנקי - עמד על 2.6 מיליארד שקל ב-2016
ככל הידוע מציעה אריסון רשמית רק מחצית ממניות השליטה. עם זאת, גורמים המעורים בנושא טוענים כי במחיר מתאים היא תמכור גם חלק גדול יותר מהמניות — ואולי אף את כולן. הערכה זו אינה זוכה לאישור של קבוצת אריסון, ובדיווחים לבורסה בעבר נטען כי הקבוצה מחפשת שותף אסטרטגי. אריסון מחזיקה 20.06% ממניות הבנק, שנסחר כיום לפי שווי של 29.4 מיליארד שקל.
קנייה חזקה | קנייה | המתן | מכירה | מכירה חזקה |
אתמול התאושש הבנק עם עלייה של 2.42% במחיר המניה מירידה של 11% בחודש האחרון. הירידות במניה יוחסו לדיווח של הבנק ב־24 במרץ על אזהרת רווח, הנוגעת לכך שהבנק יבצע הפרשות בהיקף מצטבר של 890 מיליון שקל בגין חקירת המס בארה"ב. זאת, בעקבות סיוע ללקוחות אמריקאים בהעלמות מס, הפרשות להפסדי אשראי, והוצאות מס בעקבות הורדת שיעור מס חברות. על פי הערכות, המשקיעים התאכזבו מחוסר שקיפות מספקת של הבנק בנוגע לחקירה בארה"ב והביאו לירידות במניה. מדד בהבנקים רשם ירידה מתונה יותר של 7% באותה התקופה.
מחפשת רוכשים זרים
אריסון התחילה לחפש רוכשים לחלק ממניותיה כבר במחצית 2015 כלומר לפני כשנתיים. החיפושים נעשים בקרב גופים זרים, מאחר שמדובר באחזקה של כ־5.8 מיליארד שקל. גם אם מדברים על מחציתה, זאת השקעה רצינית של כ־2.9 מיליארד שקל, או במונחים אמריקאיים כ־800 מיליון דולר, שגופים ישראלים לא יכולים לעמוד בה. הבנק נסחר כיום לפי מכפיל הון (יחס בין שווי שוק להון עצמי) של כ־0.81, שנחשב לנמוך בהשוואה למכפילי הון שבהם הוא נסחר בעבר.
נמנעת ממכירה בבורסה
אריסון לא תקבל כנראה פרמיית שליטה בגין המניות, והיא מעוניינת להימנע ממצב שבו תמכור את המניות בבורסה בלית ברירה, כפי שנהגה קבוצת ברונמפן־שראן, שמכרה את מניותיה בבנק דיסקונט דרך הבורסה בדיסקאונט על מחיר השוק. במקביל פועלים אריסון והבנק לקבלת אישור מהפיקוח על הבנקים, חדוה בר, להגדיל את שיעור הדיבידנד לבעלי המניות, מ־30% מהרווח הנקי ל־50% מהרווח הנקי.
בקבוצת אריסון סירבו להגיב לידיעה.