מסמך: זו "הנקמה" בבריטניה שמתכננים באיחוד האירופי
ראשת ממשלת בריטניה התניעה היום את הברקזיט; מסמך שדלף מהפרלמנט האירופי משקף את העמדה הקשוחה שעתיד האיחוד לנקוט במהלך המו"מ על תנאי הפרישה
מכתב הפרידה הרשמי של בריטניה מהאיחוד האירופי הוגש היום בצהריים לנשיא הנציבות האירופית דונלד טוסק, והממלכה פתחה בתהליך בן שנתיים שיוביל אותה להתנתקות הסופית.
- "הברקזיט הוא ההפך הגמור מהסתגרות"
- מסיבת התה המופרעת של הברקזיט יצאה לדרך
- "בריטניה לא יכולה לכפות את הברקזיט על סקוטלנד"
סמוך להגשת המכתב בבריסל, נשאה ראש הממשלה תרזה מיי נאום בפרלמנט, והבהירה כי בריטניה מודעת היטב כי יהיו השלכות לעזיבת האיחוד האירופי. "אנחנו יודעים שנאבד השפעה על החוקים שמעצבים את כלכלת אירופה", אמרה. "אנחנו יודעים כי חברות בריטיות שסוחרות עם האיחוד האירופי יצטרכו ליישר קו עם חוקים שעליהם הסכימו מוסדות שאנחנו כבר לא חברים בהם. בדיוק כפי שנעשה בשאר השווקים העולמיים שלנו. אנחנו מקבלים זאת", ציינה. מיי הבהירה עוד, כי 29 במרץ 2019 יהיה "יום של חגיגות עבור חלק ויום של אכזבה עבור אחרים".
היום הדרמטי חשף גם את קווי היסוד של התנהלות הפרלמנט האירופי מול בריטניה במסמך שתוכנו דלף. על פי המסמך, בשנתיים הבאות לא תקבל בריטניה הסכם סחר חופשי מהאיחוד האירופי. כמו כן, הסכם מעבר שנועד לרכך את השפעות היציאה מהאיחוד אחרי 2019 לא יימשך יותר משלוש שנים - כך על פי החלטת הפרלמנט האירופי בתגובה הרשמית הראשונה למכתב שהתניע את תהליך הפרישה.
ההחלטה מבהירה את דרך החתחתים שבריטניה תיאלץ לעבור עד מרץ 2019. לאורך 11 עמודים שוגרו אזהרות לראש ממשלת בריטניה תרזה מיי, כי האיחוד האירופי יגן בנחישות על האינטרסים הפוליטיים, הפיננסיים והחברתיים שלו, וכי העמדה לגבי בריטניה גם במהלך תקופת המעבר, לא תהיה ברוח החיובית שקיימת היום.
החלטת הפרלמנט האירופי, שככל הידוע משקפת את הלך הרוח בנציבות האירופית ובמועצה האירופית, מציינת כי הברקזיט הינו "אירוע חסר תקדים ומצער, שכן אף מדינה לא עזבה עד כה את האיחוד". בה בעת, אומרת ההחלטה, "הפרישה הזאת צריכה להתקיים באופן מסודר, על מנת שלא יהיו לה השלכות שליליות על האיחוד האירופי, אזרחיו והליך האינטגרציה האירופי".
על פי המסמך, מכסים וחסמי סחר לא יוטלו ביום הראשון של הברקזיט ב־2019, אך ההסדר המיוחד לא יימשך יותר משלוש שנים ויהיה מוגבל בהיקפו. "זאת משום שאין באפשרותו להוות תחליף לחברות באיחוד". עוד נאמר, כי אם בריטניה תרצה לדון בהסכמי סחר חופשי עם מדינות אחרות בעודה חברה באיחוד, היא תוותר בכך על זכותה לקיים שיחות עתידיות עם האיחוד לגבי הסכם הסחר.
כמו כן לא יכונן הסכם מיוחד עבור הסיטי של לונדון שיעניק לו גישה מועדפת לשוק המשותף או לאיחוד המכסים. לגבי זכות התושבות של אזרחי האיחוד בבריטניה, התאריך שלאחריו אזרחי האיחוד המגיעים לבריטניה ייאבדו את זכותם האוטומטית לתושבות, לא יהיה לפני 29 במרץ 2019. אי־ציות לכך פירושו כי ממשלת בריטניה תפר את חוקי האיחוד האירופי. כן דורש הפרלמנט האירופי כי בריטניה תשלם את כלל חובותיה למוסדות האיחוד כמו גם את ההוצאות שינבעו ישירות מעצם הליך פרישתה. החלטת הפרלמנט אמנם אינה מחייבת, אבל יהיה לו את הזכות להטיל וטו על כל עסקה שתגובש. ההחלטה, שתעלה להצבעה ביום רביעי הבא בשטרסבורג, קוראת ל־27 המדינות הנותרות "לפעול בשיתוף למען ההגנה על האינטרסים והשלמות של האיחוד האירופי".