"לא ציפינו להתחזקות הכל כך מהירה של השקל מול היורו והדולר"
הכלכלן הראשי של IBI: "אם המגמה תימשך - אנחנו נראה פגיעה הדרגתית בייצוא". מזרחי-טפחות: "ללא מעורבות נחרצת של בנק ישראל בתקופה הקרובה, סביר בהחלט כי מגמת התחזקות השקל תימשך"
"מה שבנק ישראל צריך לעשות זה לאותת למשקיעים שהוא לא הולך לעקוב אחרי העלאת הריבית בארה"ב", כך אומר היום (ד') רפי גוזלן, הכלכלן הראשי של בית ההשקעות IBI, בשיחה עם כלכליסט TV בהתייחסות להתרסקות של היורו והדולר מול השקל.
גוזלן מסביר כי הסיבה שהשקל כל כך חזק קשורה בעיקר לעובדה שהמטבע הישראלי מתנהג כבבואה של הכלכלה הישראלית. "מדובר בשילוב של ייצוא גבוה מייבוא במשך תקופה ארוכה והשקעות בסטראט-אפים עליהם אנחנו שומעים חדשות לבקרים".
- הסופר-שקל בנסיקה; הדולר נופל ב-0.7%, היורו צולל ב-1.3%
- התרסקות הדולר: נסחר בשפל של שנתיים וחצי - 3.64 שקלים
- השכר במגזר הייצור בסין כמעט זהה לגוש היורו
גוזלן מצביע על סיבה נוספת להתחזקות השקל. "קרנות הפנסיה וחברות הביטוח אמנם מוציאים את הכסף שלהם לחו"ל אבל הם לא אוהבים את החשיפה שלהם למטבע - ולכן הם מחליפים את ההשקעה הזו לשקלים", אמר.
"מבחינת בנק ישראל", מוסיף גוזלן, "חייבים להבין שהוא לא יכול להשפיע על המגמה ארוכת הטווח של השקל. אם העניינים ימשיכו כך אנחנו נמשיך לראות פגיעה הדרגתית בייצוא. כדי שאנחנו הישראלים נרגיש נהנה מעוצמת התחזקות השקל - אנחנו צריכים לקנותל כמה שיותר מוצרים מחו"ל", אמר גוזלן והוסיף כי יש לא מעט מוצרים כמו מזון ורכבים שההוזלה לא הגיעה אלים וכאן הממשלה צריכה להתערב.
"ממכירות ספקולטיביות של גופים זרים"
מודי שפריר, אסטרטג ראשי בחטיבה הפיננסית בבנק מזרחי טפחות אומר שתחזקות השקל כנגד סל המטבעות המובילים בעולם אינה מפתיעה. "מצבה הטוב של הכלכלה המקומית, העודף הניכר בחשבון השוטף, הציפייה להתרחבות נוספת בעודף בחשבון השוטף בעוד כ-3 שנים על רקע פיתוח מאגר לווייתן, המשך מגמת ההשקעות הישירות של הגופים הזרים בישראל וגידורי המט"ח שמבצעים הגופים המוסדיים - תומכים בהתחזקות השקל".
"יחד עם זאת", הוא מציין, "לא ציפינו לכך שהשקל יתחזק כנגד הסל במהירות רבה כל כך עובדה התומכת בהורדת תחזית האינפלציה לחודש מרץ ולשנה הקרובה .סביר להניח כי עוצמת ומהירות התחזקות השקל כנגד סל המטבעות נובעת גם ממכירות ספקולטיביות של גופים זרים, המהמרים על כך שבנק ימתן במידה ניכרת את מעורבותו בשוק המט"ח. נציין כי ללא מעורבות נחרצת של בנק ישראל בתקופה הקרובה, סביר בהחלט כי מגמת התחזקות השקל תימשך".