התרסקות הדולר: נסחר בשפל של שנתיים וחצי - 3.64 שקלים
מוקדם יותר נקבע שערו היציג של הדולר על 3.66 שקלים; היורו נחלש ב-0.4% והשער היציג נקבע על 3.87 שקלים; דיסקונט: "בנק ישראל לא יעלה ריבית לפני אמצע 2018"
השקל ממשיך היום (ג') במסע ההתחזקות שלו מול המטבעות המובילים בעולם. המטבע הישראלי עלה ב-0.5% מול הדולר והשער היציג נקבע על 3.66 שקלים. מאוחר יותר המשיך הדולר במסע דרומה ונסחר ברמה של 3.640 שקלים. מול היורו, השקל עלה ב-0.4% והשער היציג נקבע על 3.87 שקלים. מתחילת השנה, השקל התחזק ב-5% מול הדולר ו-4% מול היורו.
- קרב המטבעות שלח את בנק ישראל למגננה
- "מעולם לא היה פער כה גדול בין השקל לשלושת המטבעות החזקים בעולם, בנק ישראל חייב להתעורר"
- משכורת עד נובמבר ומענק על אי תחרות: תראו מה יקבל ארז ויגודמן מטבע
על אף התחזקותו של השקל, בנק ישראל הותיר אתמול את הריבית במשק על 0.1%, וכמעט ולא שינה את נוסח ההודעה. על פי ההודעה, בנק ישראל רואה בשיעור הצמיחה ברבעון האחרון של 2016 (6.2%) נתון חריג, כאשר בניכוי כלי רכב נרשמה צמיחה של קצת מעל 3%, כך על פי האומדנים של בנק דיסוקנט.
נירה שמיר, הכלכלנית הראשית של דיסקונט סבורה שבנק ישראל עדיין מאמין שעליית השכר בישראל והאינפלציה בעולם יתמכו בחזרת האינפלציה אל תוך היעד, אך מתעלם מהשפעת התחזקות השקל על האינפלציה, ולא מספק רמזים מה בכוונתו לעשות. עם זאת, היא מתקשה לראות כיצד האינפלציה העולמית, שנובעת במידה רבה מאירועים חד-פעמיים, מחלחלת אל המשק המקומי.
לפיכך, שמיר מוסיפה לראות סיכון כלפי מטה באשר לאינפלציה, וגם בתרחיש אופטימי, היא מתקשה לראות את האינפלציה מגיעה לתחום היעד, לפני תום 2018: "בתרחיש המרכזי, האינפלציה תגיע ב-2017 ל-0.6%, ובנק ישראל לא יעלה ריבית לפני אמצע 2018".
יניב חברון, הכלכלן הראשי של אקסלנס מעריך שישנם מספר גורמים שיוכלו למתן ואולי אף להפוך את מגמת ההתחזקות של מטבע הישראלי בעתיד:
עלייה בתשואות האג"ח האירופיות: "הבעיה הגדולה היא שכרגע אלו ממשיכות להתמתן, על רקע אי הוודאות הפוליטית הגואה ביבשת. ללא שינוי בגורמי אי הוודאות קשה לראות את המשקיעים הופכים ל-'רגועים' יותר בכל הנוגע להתפתחויות העתידיות בגוש. מבחינת התשואות, האקס-פקטור יכול להגיע כרגע רק על ידי הפתעה חיובית מצדה של האינפלציה.
עלייה בפער הריביות מול ארה"ב: "למרות שהריבית בארה"ב אינה צפויה לעלות בחודש מרץ הקרוב, היא צפויה לעלות לפחות עוד פעם אחת השנה. עליית מדרגה נוספת בפערי הריביות מול ארה"ב אמורה לתרום להיחלשות השקל מול הדולר".
התמתנות בפעילות הכלכלית של המשק: "ישראל אינה עומדת בפני שינוי חד בפעילות הכלכלית. עם זאת, במצב בו תתקבל התמתנות בנתונים הכלכליים (הרי בכל זאת, אנו מצויים כיום ברמת שיא) ייתכן ונקבל ירידה בלחץ על המטבע".