נתוני הצמיחה הקפיצו את השקל: הדולר ירד ב-0.8% לשפל של שנתיים וחצי
שערו היציג של הדולר נקבע על 3.716 שקלים, רמתו הנמוכה ביותר מאז אוקטובר 2014. פריקו: "בנק ישראל צריך לעצור את ההידרדרות בשער החליפין"; היורו ירד ב-0.1% ושערו היציג נקבע על 3.950 שקלים
לאחר נתוני התוצר המפתיעים לטובה: הדולר נפל מול השקל ב-0.8% ושערו היציג נקבע על 3.716 שקלים. זו השער הנמוך ביותר שנקבע בדולר מאז 17 באוקטובר 2014 - אז עמד היציג על 3.710 שקלים. שערו היציג של היורו ירד ב-0.1% ונקבע על 3.950 שקלים, רמת שפל של 15 שנים.
הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה פרסמה היום (ה') כי התוצר הישראלי עלה ב-6.2% ברבעון הרביעי של השנה שעברה - מדובר בנתון החזק ביותר של המשק מאז הרבעון הראשון של 2010.
- היורו בשפל של 15 שנה מול השקל; "תהיה נטישת מפעלים מישראל לאירופה"
- המניות שנעלמו, אלו שנותרו, השיאים ורגעי השפל: נפרדים ממדד ת"א 100 אחרי 24 שנה
- הציפיות ל"ברקזיט קשה" הפילו את הליש"ט לשפל של 23 שנים מול השקל
"המשק הישראלי צומח מהר ובהיעדר אינפלציה המטבע הישראלי מתחזק מול המטבעות המובילים", כך אומר היום רונן מנחם, מנהל מחלקת המחקר בבנק מזרחי טפוחת בתגובה לפרסום הנתון. לדבריו, "מנועי הצמיחה היו ההשקעה בענפי המשק ובבנייה למגורים, דבר חיובי לצמיחה הפוטנציאלית, לבנייה ולשוק הדיור".
"שילוב של צמיחה מהירה ועקבית עם אינפלציה נמוכה טובה למגזר העסקי, לדוחות הכספיים ולשוק המניות, בדגש על חברות עם פעילות מקומית", מוסיף מנחם. עם זאת הוא מציין, שאיתנות המשק תחזק עוד יותר את השקל, ובנק ישראל יצטרך להגדיל משמעותית את רכישות הדולרים כדי לבלום את התהליך: "אמנם כך יגדיל את הגירעון במאזניו, אך עם עליית הריבית בארה"ב שצפויה לחזק את הדולר, הוא יוכל לשחוק את הגירעון (דרך פערי הריביות)".
למרות הנתון החיובי, גיא יהודה כלכלן בכיר בבית השקעות פסגות טוען שקצב הצמיחה לא יימשך כך לאורך זמן והצמיחה ברבעונים הבאים תתמתן מעט אך עדיין צפויה להיות גבוהה ביחס לשנים האחרונות: "תחזית הצמיחה שלנו לשנת 2017 עומדת על 3.5%. נתוני פעילות ריאלית כאלו מכניסים את בנק ישראל לפינה מאוד לא נוחה. מצד אחד, התרחבות כזו במשק אינה מצדיקה את הותרת הריבית ברמתה האפסית, בטח כאשר חלק ניכר ממנה נובע מגידול באשראי. מצד שני, התרחבות זו דווקא מרחיקה את העלאת הריבית – השקל מוסיף להתחזק וזה מעכב את חזרת האינפלציה ליעד של בנק ישראל".
יוסי פריימן מפריקו מעריך כי בנק ישראל צפוי להתערב במסחר, מכייון שהוא מודע למדרון החלקלק ופוטנציאל כדור השלג הצפוי עם פריצה מטה של רמת 3.7 שקלים לדולר, והידרדרות שער החליפין הנומינלי האפקטיבי.