$
משבר בטבע
גג עמוד משבר בטבע

ישיבת הדירקטוריון הסוערת: "ארז, אתה לא תחזיר לטבע את האמון שאיבדה"

ויגודמן עזב את תפקיד מנכ"ל טבע בתום ישיבה סוערת שבה הבהירו לו הדירקטורים כי הם לא רואים דרך אחרת שבה החברה זוכה מחדש באמון השוק. היו"ר פטרבורג תפס את מקומו, לפחות זמנית

גולן חזני 11:0708.02.17

זו היתה אחת מישיבות הדירקטוריון הקשות והסוערות בהיסטוריה של טבע. כל כך סוערת עד שהנוכחים נאלצו לצאת להפסקה במהלכה כדי להרגיע את הרוחות. הישיבה הסתיימה בשעת ערב מאוחרת יחסית, ובסיומה נשלחה הודעה דרמטית: מנכ"ל החברה ארז ויגודמן עוזב. נוסח ההודעה רמז על ההתפתחויות באותה ישיבה: "יצחק פטרבורג, שמכהן כיו"ר החברה מינואר 2015, מונה מיידית לנשיא ומנכ"ל בפועל. הודעה זו באה בעקבות החלטתם המשותפת של הדירקטוריון ומר ויגודמן, שלפיה מר ויגודמן יפרוש מתפקידו כנשיא ומנכ"ל טבע, ובמקביל יסיים את כהונתו בדירקטוריון החברה".

 

11 חברים מונה דירקטוריון טבע. ארבעה מהם אמריקאים. הישיבה נערכה בניו יורק מכיוון שטבע קיימה בימים האחרונים פגישות עם בנקים זרים לגבי מחזור חלק מהחוב שלה, שעומד על 36 מיליארד דולר. בשבועות האחרונים התפתחה היסטריה של ממש בחברה בשל האפשרות שדירוג החוב של החברה ירד, לראשונה בתולדותיה. מהלך כזה הופך למוחשי יותר ויותר לאחרונה. משמעותו עלולה להיות הרסנית, להגדיר את טבע כחברה מסוכנת ולהביא עמו קושי במיחזור החוב.

מה דעתך על מניית טבע:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
קנייה חזקה קנייה המתן מכירה מכירה חזקה

 

נושא נוסף שעמד על הפרק של ישיבת הדירקטוריון היה קבלת דיווח על האסטרטגיה של החברה בערעור שתגיש לבית המשפט בארה"ב על פסילת הפטנטים של תרופת הדגל, הקופקסון. בשבוע שעבר שלל בית משפט בדלאוור ארבעה פטנטים במסגרת תביעה שהגישו חמש חברות פארמה. ההחלטה עלולה להביא לאובדן הכנסות שנתיות של 1.2 מיליארד דולר. בעקבות ההחלטה הודיע ויגודמן שיגיש ערעור. בדיעבד, ההחלטה היתה בגדר קש, זה ששבר את גב הגמל.

 

ויגודמן הופיע בחלק הראשון של הישיבה והציג את שני הנושאים. הדיון החל להתחמם כשניצת עימות בין ויגודמן לדירקטורים האמריקאים. אלה הטיחו בו כי השוק איבד את האמון בחברה ושאלו איך הוא מתכוון להחזיר אותו.

 

בשבועות האחרונים עזבו את טבע מספר אנשי מפתח. בחודש דצמבר האחרון עזב מנהל חטיבת הגנריקה והאיש מספר 2 בחברה סיגי אולפסון, ובשבוע שעבר עזב הדירקטור אריה בלדגרין, שהיה אחד מהדירקטורים היחידים שלהם רקע בפרמצבטיקה. על רקע העזיבות הללו והקשיים של טבע, החלו כבר בסוף 2016 שיחות בין הדירקטורים על האפשרות להחליף את ויגודמן. הדירקטורים פנו לפטרבורג וביקשו שייקח על עצמו את התפקיד. על רגע זה התפתחה בשבועות האחרונים מתיחות בין פטרבורג לוויגודמן. ויגודמן דחה על הסף את האפשרות לעזוב כשהנושא עלה בשיחות בינו לבין הדירקטוריון.

 

ויגודמן הודח ברוב

 

גם במהלך הישיבה הסוערת שנערכה בליל שני ויגודמן, שנחשב לאחד המנהלים הטובים במשק, היה משוכנע שיצלח את המשבר. הוא זה שעמד מאחורי הרכישות של החטיבה הגנרית של אלרגן תמורת 40 מיליארד דולר ושל חברת רימסה המקסיקנית תמורת 2.3 מיליארד דולר - רכישות שהתבררו כיקרות וכושלות. "השוק כולו סובל ממשבר. זה לא רק טבע ולא רק הרכישות. זו בעיה של התעשייה כולה. המניה בשפל, זה נכון, אבל היא תתאושש", אמר ויגודמן בישיבה והוסיף כי "כבר שלחתם מכאן בשנתיים האחרונות שני מנכ"לים. עזיבה של מנכ"ל שלישי לא תתקבל טוב בשוק". הדירקטורים לא השתכנעו, ורק מיעוטם, ביניהם גליה מאור, תמכו בעמדתו. "השוק איבד בנו אמון. אני לא בטוחה שאתה האיש הנכון להחזיר את האמון הזה", אמר לו אחד הדירקטורים האמריקאים.

 

בתום ההפסקה התברר כי יש רוב גדול בדירקטוריון להפסקת עבודתו של ויגודמן. בשלב הזה כבר הזהיר המנכ"ל שאם יוחלט על פרישתו, הוא יעזוב מיידית, מה שאכן קרה. ויגודמן היה זה שדרש להוציא את ההודעה עוד באותו ערב כדי להפסיק את הסאגה. הוא הביע את התנגדותו לכך שפטרבורג יחליף אותו זמנית והציע את סמנכ"ל הכספים אייל דשא, ששימש בעבר כמנכ"ל זמני. ויגודמן אמר לנוכחים כי הבחירה בפטרבורג לא תתקבל טוב בשוק ותביא לירידה נוספת במניה. הדירקטוריון בחר בפטרבורג והמניה אכן ירדה. בטבע סירבו להתייחס לכל פרט שקשור בישיבה ובהחלטה, מעבר להודעה שנמסרה לעיתונות. נראה כי אחת הסיבות לעיתוי ההחלטה קשורה לעובדה שבשבוע הבא טבע אמורה לפרסם את דו"חותיה השנתיים. הדירקטורים הגיעו למסקנה שבשוק ויגודמן נתפס כברווז צולע ולא יהיה חכם להפקיד בידיו את מלאכת ניהול אירוע הדו"חות שכרוך גם במתן תחזיות לשנה הבאה. בהודעה לעיתונות אמר ויגודמן כי "אני מאמין שעכשיו זה הזמן הנכון עבורי לפנות את מקומי. עבורי זו היתה זכות להוביל את טבע ואני גאה בכל מה שהשגנו. אני בטוח שהעתיד של החברה יאיר לה פנים".

 

העזיבה של ויגודמן הביאה לקריאות שיתכן שייבחנו בטבע בעתיד לפצל את החטיבה הגנרית והחטיבה האינובטיבית שמפתחת תרופות מקור לשתי חברות נפרדות. המשקיע האקטיביסטי בני לנדא, ממייסדי אינדיגו, אמר אתמול כי "יש הבדל אדיר בין גנריקה למקור. בגנריקה יש תחרות קטלנית, ומי שזוכה זה מי שיודע לייצר בעלויות הזולות ביותר. ייצור זול איננו החוזקה של מדינת ישראל, והרבה יותר זול לייצר במקסיקו ואינדונזיה. זו גם הסיבה שחברות כמו אלרגן יצאו מהייצור הגנרי. בכל העולם חברות תרופות מתפצלות כדי לאפשר דירקטוריון ומנכ"ל נפרדים לכל תחום. אחת הבעיות המרכזיות בטבע היתה שהחברה לא זיהתה את החשיבות המרכזית של תרופות המקור לעתידה, ניסתה לשחזר את הצלחות העבר ולהיות החברה הגנרית הכי גדולה בעולם. חייבים להפיק מזה לקחים". לעמדה זו היה שותף המשקיע האמריקני ביל גרוס.

 

יש גם יו"ר חדש

 

אחת השאלות הגדולות היא אם מינויו של פטרבורג זמני או יהפוך לקבוע. פורמלית מדובר במינוי זמני, אך מצד שני פטרבורג ויתר על תפקיד היו"ר וההערכות הן כי הוא לא היה עושה זאת אלמלא היה לו סיכוי גבוה לקבל את התפקיד בקביעות.

 

במקום פטרבורג התמנה לתפקיד היו"ר סול בארר, שהצטרף לדירקטוריון יחד עם פטרבורג בינואר 2016. הוא שותף מנהל בחברת SJ Barer Consulting. בשנים 1987-2011 כיהן בתפקידי ניהול בכירים בחברת Celgene Corporation: יו"ר ומנכ"ל בשנים 2007-2010 ומנכ"ל בשנים 2006-2010. קלגן פוצלה מתאגיד הכימיקלים Celanese Corporation (סלאניס) שבה היה בארר המייסד של החטיבה הביוטכנולוגית. סלאניס רכשה בשבוע שעבר את חטיבת הפלסטיק של החברה הישראלית נילית ממגדל העמק ב־280 מיליון דולר. מינויו מרמז לשינויים נוספים בחברה.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x