$
שווקי חו"ל

שוקי ארה"ב בחסות טראמפ לא סיימו לעלות

המדדים בארה"ב בראלי שהחל מאז נבחר טראמפ לנשיא ארה"ב. מדד דאו ג'ונס כבר חצה את 20 אלף הנקודות והחברות שבו נסחרות היום במכפילי רווח גבוהים, אך מה שנראה היום כמו שוק יקר יכול עוד לשבור שיאים חדשים

דרור רייך 08:5430.01.17

"אף פעם אל תהמר נגד אמריקה". זו העצה שנתן המשקיע האגדי וורן באפט לאחרונה בראיון ל־CNBC כנשאל על ציפיותיו משוק המניות תחת ממשל הנשיא דונלד טראמפ. ואכן, בניגוד לתחזיות האנליסטים, הבחירה בטראמפ עשתה רק טוב לשוק המניות האמריקאי ששובר עוד ועוד שיאים. 

בשלושת החודשים האחרונים, מאז טראמפ נבחר בנובמבר, עלה מדד S&P 500 ב־7.6% ובסיכום שנתי ב־9.6%, מדד נאסד"ק זינק ב־8.5% בשלושת החודשים

האחרונים אך ב־7.5% בסיכום שנתי ומדד דאו ג'ונס סוגר את הרשימה המכובדת עם ראלי של 10.7% בשלושת החודשים האחרונים, בסיכום שנתי עלייה של 13.4% – שנתו הטובה ביותר זה שלוש שנים וחציית רף 20 אלף הנקודות בסוף שבוע שעבר. וכל זאת ללא שיפור משמעותי בכלכלה האמריקאית; מכאן עולה השאלה האם השוק למעשה יקר.

 

מכפיל הדאו

השיטה הפופולרית ביותר לבחון האם שוק הוא יקר או זול הוא באמצעות מכפיל הרווח. מדובר בחישוב פשוט יחסית של מחיר המניה חלקי הרווח למניה ב־12 החודשים האחרונים. מכפיל מדד דאו ג'ונס, נכון לרגע שבו המדד נגע ב־20 אלף הנקודות, עמד על ממוצע של 20.6, גבוה ממאי 2013 אז חצה את רף 15 אלף הנקודות עם מכפיל רווח 15, אך נמוך ממכפיל של 23.8 שנרשם במרץ 1999 כשדאו ג'ונס חצה את רף 10,000 הנקודות. כך לכאורה בהסתכלות היסטורית, המדד היום אינו זול.

 

מדד דאו ג'ונס, שהתפרסם לראשונה לפני 121 שנה, כולל 30 מניות של חברות ענק אמריקאיות בבורסה לני"ע בניו יורק. כל יהלומי הכתר מחברות האנרגיה ועד ענקי וול סטריט כלולים במדד היוקרתי. המדיניות המובטחת של טראמפ בקיצוץ מסים ורגולציה והשקעה בתשתיות העניקה למניות החברות במדד, אלו המכונות "מניות טראמפ", ולמדד עצמו רוח גבית חסרת תקדים.

 

 

בין 30 המניות המרכיבות את מדד דאו ג'ונס בלטה לחיוב בשנה החולפת ודחפה את מכפיל הרווח מעלה חברת קטרפילר שעוסקת בייצור ושיווק מיכון וציוד לתעשיית הבנייה והחקלאות מאז 1925. "אנחנו נבנה דרכים חדשות וכבישים מהירים ושדות תעופה ומנהרות ומסילות רכבת לאורכה ולרוחבה של המדינה הנפלאה שלנו", אמר טראמפ עוד בתחילת נובמבר ותרם לזינוק של יותר מ־40% במניית קטרפילר לשווי שוק של 57.4 מיליארד דולר והחברה נסחרת במכפיל השני בגודלו במדד של 28.

גם מניית ענקית הרפואהיונייטד־הלת', שמספקת שירותי תוכניות בריאות וביטוחים משלימים למיליוני מבוטחים בארה"ב מאז 1974, היתה דומיננטית בשנה שחלפה וזינקה ב־38% לשווי שוק של 152 מיליארד דולר. כעת יונייטד־הלת' נסחרת במכפיל של 21.

 

מניות הפיננסים בלטו גם הן. גולדמן זאקס וג'יי.פי מורגן התחזקו ב־34% ו־28% בהתאמה, ונסחרות במכפילים של 14.5 ו־13.5 בהתאמה. מה שהופך את טראמפ ואת מי שנבחר על ידו לכהן כשר האוצר, סטיבן מנוצ'ין, לכה אטרקטיביים למניות הפיננסים הוא שהשניים הביעו עניין בביטול חוק דוד־פראנק (Dodd-Frank), שנולד עם המשבר הפיננסי ב־2008 ושהידק מאוד את הרגולציה על הגופים הפיננסיים בארה"ב. בוול סטריט מעדיפים אקלים רגולטורי משוחרר יותר.

 

את המכפילים הגבוהים ביותר רשמו מניות חברות האנרגיה שברון ואקסון־מוביל שנהנו מהקיצוץ בתפוקת הנפט של אופ"ק ומהצהרותיו של טראמפ כי "הרגולציות המוגזמות הכבידו על תעשיית האנרגיה האמריקאית במשך זמן רב מדי", והתחזקו מתחילת השנה ב־30% ו־19% בהתאמה. אקסון־מוביל נסחרת במכפילי רווח של 40 – הגבוה ביותר במדד ושברון במכפיל רווח, מהגבוהים במדד, של 24.4.

 

עצת הזהב של באפט

אז מה המספרים יכולים ללמד אותנו? אמנם חברות דאו ג'ונס נסחרות במכפילים גבוהים המייצגים לכאורה שוק יקר, בחירתו של טראמפ טורפת את הקלפים וייתכן שצפויות בזמן הלא רחוק עוד עליות ושיאים חדשים.

 

"אולי אנשים רבים יגידו ששוק המניות הוא יקר כי מדד דאו ג'ונס חצה את רף 20 אלף הנקודות, אבל זה שטויות", ציין באפט בראיון ל־ CNBC. "אני לא יודע לאן שוק המניות הולך בשנה הבאה או בשנתיים הקרובות, למעשה אף אחד לא יודע. אבל אני כן יודע שבעוד 10 או 20 שנה השוק יהיה גבוה יותר ולא צריך לדאוג אם השוק הוא יקר או זול".

 

וורן באפט וורן באפט צילום: איי פי

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x